Cevap Yaz
30 Kasım 2022, 20:10 - Betül Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 118-121-122-123-124-125. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 118-121-122-123-124-125. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği ve en çok zorlandığı konular arasında bulunan 7. sınıf türkçe ders kitabı 118-121-122-123-124-125 Cevapları konusunu paylaştık. Ayrıca bu konu içerisinde Kızgın Bir Lira Metni Cevapları konusunuda paylaşmış bulunuyoruz. Bu başlıklar içerisinde eksik veyahut hatalı bir durumla karşılaşmanız durumunda bunu bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 118-121-122-123-124-125. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 118-119-120-121-122-123-124-125. Sayfa Cevapları Kızgın Bir Lira

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 118 Ders Kitabı Cevapları

• İyi bir insanın özellikleri neler olabilir? Anlatınız.
Cevap: Bir insan dürüst, güvenilir, faydalı ve çalışkan biri ise iyi bir insanın özelliklerini taşıyordur.

• Dürüstlük sizin için ne anlama geliyor? Anlatınız
Cevap: Dürüstlük benim için insanın davranışlarında dürüst olması, yalan söylememesi ve saygılı olmasıdır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 121 Ders Kitabı Cevapları

1.Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki renkli harflerle yazılmış kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ederek kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Çam ağaçlarının ördüğü korular, üzüm bağları ve sebze bahçeleri İzmir’e doğru uzanır.

Tahminim : Üzümün ham hali.
Sözlük anlamı : Asmanın taze veya kuru olarak yenilen ve salkım durumunda bulunan meyvesi
Cümlem : Teyzemlere gittiğimizde üzüm bağına gittik ama üzümler hala koru halindeydi.


İnce pardösümü almamıştım.

Tahminim : Dış giyim, örtü.
Sözlük anlamı : Serin havalarda öbür giysilerin üzerine giyilen, paltodan ince üstlük.
Cümlem : Annem dışarı çıkarken pardösüsünü giymemiş.


Şeker ağdalarını tezgâhının üstünde uzatıyor, sonra makasla kesiyordu.

Tahminim :  Tezgah satıcıların kullandığı ması.
Sözlük anlamı : Genellikle dükkânlarda satıcıların önündeki uzun masa
Cümlem : Zabıtalar simit tezgahını aldılar.


Bu anda, içimde korkuyla karışık bir üzünç beliriverdi.

Tahminim : Üzülmek.
Sözlük anlamı : Üzüntü.
Cümlem : Yaşadığı şeylerde  içini  burkan bir üzünç  gizliydi.


Babam, sedire atarken kendini:

— Hasan, ne var avucunda, diye bağırdı.
Tahminim : Üstüne oturulan tahtalardan veya demirlerden meydana getirilen oturak.
Sözlük anlamı : Arkalıksız, üstü minderli ve yastıklı olabilen, oturmaya veya yatmaya yarayan ev eşyası, divan
Cümlem : Amcamlar balkonlarına sedir yaptırmışlar.


Evlerin saçaklarının altına gizlendim.

Tahminim :   Evlerin altında bulunan yağmurdan korunmak için yapılan boş bölüm
Sözlük anlamı : Bir yapının herhangi bir bölümünü güneş ve yağmurdan korumak için, o bölümden dışarı taşan ve altı boşta olarak yapılan bölüm
Cümlem : Yağmur yağınca evlerin saçaklarından yürüdüm.


Biraz daha yürümüştüm ki tümseğin ardından beş altı çocuk çıktı.

Tahminim :   Çıkıntı, engel.
Sözlük anlamı : Çıkıntılı yer, kabarıklık, şişkinlik
Cümlem : Önümdeki tümseği görmeyince yere düştüm.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 122 Ders Kitabı Cevapları

2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Hikâyenin kahramanı kimdir? Nasıl bir yerde yaşamaktadır?
Cevap: Hasan Güleryüz hikayenin kahramındır. Hasan İzmir’in buca ilçesinde yaşamaktadır.

2. Hasan, hafta sonlarını nasıl değerlendiriyor? Anlatınız.
Cevap: Hasan hafta sonlarını ödevlerini yapıp ders çalışarak ve arkadaşlarıyla top oynayıp gezerek değerlendiriyor.

3. Hasan, hangi olayla geçmişini hatırlamıştır?
Cevap: Demiryolu’nda bulduğu parayla geçmişini hatırlamıştır.

4. Hasan’ın altı yaşındayken bir liraya ulaşma şeklini doğru bulup bulmadığınızı nedenleri ile anlatınız.
Cevap: Hasan’ın altı yaşındayken bir liraya ulaşma şeklini doğru bulmadım çünkü hırsızlık yaparak aldığı paradan mutlu olamaz. Annesi ve babası bu yaptığını öğrenselerdi bir daha kimse ona güvenmezdi.

5. Hasan’a geçmişini hatırlatan olaya benzer bir olayı yaşasaydınız nasıl davranırdınız?
Cevap: Hasan’a geçmişini hatırlatan olay benzer bir olay ben yaşasaydım Hasan gibi parayı sahibine verirdim eğer ki sahibi yok ise o para beni mutlu etmeyeceği için o parayı camiye bırakırdım.

6. Sizce Hasan, şekerci dükkanında farklı olarak ne/neler yaşayabilirdi?
Cevap:  Hasan , şekerci dükkanında farklı olarak  şeker alıp o parayı harcayabilirdi ve eve gittiğinde babasının şeker aldığını görünce bu yaptığının ne kadar utanç verdiğini görürdü.

7. Hasan’ın geçmişte yaşadığı olaydan aldığı ders onun hayatını nasıl etkilemiş olabilir?
Cevap: Hasan geçmişte bunu yaşamamış olsaydı o parayı alıp harcayabilir sahibine parayı vermeyebilirdi.


3.Etkinlik

b) Okuduğunuz bölümlerde önemli noktaların nasıl vurgulandığını, bunların metne katkılarının neler olduğunu yazınız.
Cevap:  Okuduğum bölümlerde önemli noktalar italik ve renkli olarak yazılmıştır. Bu bölümler  diğer anlatılanlara göre daha fazla dikkat çekmiştir.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 123 Ders Kitabı Cevapları

“Kızgın Bir Lira” metnindeki sorunu, sorunun nedenlerini ve çözüm önerilerinizi belirleyerek yazınız.

Sorun:  “Kızgın Bir Lira”  metnindeki sorun Hasan’ın    babasının cebindeki parayı  almış olması ve bundan utanması.

Sorunun nedenleri: Şeker almak istemesi sorunun nedenidir.

Çözüm önerilerim: Eğer babasından isteseydi babası  alırdı. Bu şekilde yaptığı hırsızlık kendisine sadece utanç verdi.


“Kızgın Bir Lira” metnini kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.
Cevap:  Hasan’ın annesi ve babası dışarıya  çıkmışlar ve babasının cebinden Hasan para almıştır.  Daha sonra Hasan parayı harcamak için markete gitmiş ve markette parası tencerenin içine düşmüş. Parayı alır almaz  marketten çıkıp koşarak eve gitmiş eve gittiğinde babası gil ne bu halin demişler ve dışarı çıktığı için azarlamışlar. Babası poşetle Hasan’ın istediği şekerlerden almış ve Hasan bunu görünce çok utanmış. Parayı babasının cebinden aldığı için pişman olmuş. Parayı elinde saklamaya çalışırken babası görmüş ve ne saklıyosun elinde demiş annesi ise onu kurtarmak için sabah verdiğim parayı harcamadınmı demiş. Hasan bu yaptığından çok pişman olmuş ve hayatı boyunca unutamamıştır. İzmir’de yaşadığı bir olayla da bu olayı hatırlamıştır.


Küçükken sizi etkileyen, davranışlarınıza yön veren, unutamadığınız güzel bir anınızı arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Bir gün ailemle birlikte Aladağa gitmiştik.Piknik yaptık resimler çekildik, salıncakta sallandık, suyun içine girdik. Çok mutluydum. Geri dönmek için tam arabamıza gidiyorduk karşıdan bir amca ve ailesi yanımıza doğru yaklaştılar babam gile afedersiniz çocuğunuza bir şey sorsam sıkıntı olurmu dedi babamda sorabilirsiniz dedi. O amca bana bu dünyada en faydalı insan kimdir diye sordu ve ise bilmiyorum dedim. Amca  bu dünyadaki en faydalı insan diğer insanlara faydası olan insandır dedi ve bunu hayatın boyunca unutma dedi. 


Okuduğunuz metinden basit ve türemiş fiillerin kullanıldığı cümleleri bularak örneklerdeki gibi aşağıya yazınız.
Cevap:  

İnce  pardösümü almamıştım. (Basit)
Bir  kez daha   baktım liraya. (Basit)
Sonra çevremi gözden geçirdim (Türemiş)
Güneş, parayı kaynatmıştı sanki.(Türemiş)


8.Etkinlik

a) Erdemlerle ilgili aşağıdaki kavram haritasını doldurunuz.
Cevap:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 123 Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 125 Ders Kitabı Cevapları

b) Oluşturduğunuz kavram haritasından yararlanarak düşüncelerinizi anlatan bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınızda anlatım biçimlerinden yararlanınız.
Cevap:  Misafirperverlik Türk milletine has bir durumdur. Türk milleti geleneklerinden olsa gerek eve gelen misafiri hep el üstünde tutmuşlardır. Eve gelen misafir tanrı misafiri diye kabul edilir ve bir evin bereketi eve gelen misafirle ilişkilendirilir. 


Masallarda kullanılan tekerlemeleri araştırarak bulduğunuz örnekleri defterinize not alınız.
Cevap:

Evvel zaman içinde,
Masal masal maniki,
Handadır handa,
Masal masal mat atar,
Bir varmış bir yokmuş,
Zaman zaman içinde.


7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 118-121-122-123-124-125. Sayfa, Kızgın Bir Lira Metni Cevapları etkinlik çalışmaları içerisinde eksik veyahut hatalı bir durumla karşılaşmanız durumunda bunu bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.