Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
30 Mart 2021, 17:27
Beyza Sultan Beyza Sultan
Üye
Konu Sayısı: 283

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 122-123-124-125. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları

2020-2021 7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı 122-123-124-125. sayfa cevapları Anadolu Üstünde (Dinleme Metni)

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 122 Ders Kitabı Cevapları


HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Araştırmanızdan edindiğiniz bilgilere göre doğduğunuz şehrin adının nereden geldiğini arkadaşlarınıza anlatınız. Anlatılanlar arasından en çok ilginizi çeken hangisiydi? Nedenini belirterek açıklayınız.
Cevap: Adana ismi gök tanrısının iki oğlu Adanus ve Sarus savaşarak şuan ki Adana iline gelmiştir.


2. Çevrenizdeki tarihî eserler hakkında arkadaşlarınıza bilgi veriniz.
Cevap: Taş Köprü, Tarihi Büyük Saat Kulesi, Ulu Cami gibi tarihi eserler ve yerler mevcuttur.


1. ETKİNLİK: Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamını önce metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Sonra bu sözcüklerin anlamını sözlükten bulup yazınız. Daha sonra tahminleriniz ile sözlük anlamlarını karşılaştırınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 122 Ders Kitabı Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 123 Ders Kitabı Cevapları

2. ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Yazar, yurdumuzu nelere benzetmiş?
Cevap: Medeniyet beşiğine benzetmiştir.

2. Metinde, Anadolu’da yaşamış hangi medeniyetlerden söz edilmiş?
Cevap: Hititliler, Selçuklular

3. Türklere Anadolu’nun kapıları hangi devlet döneminde, ne zaman açılmış?
Cevap: Türklere Anadolu’nun kapıları 1071′ de Malazgirtten açılmıştır.

4. Selçuklular zamanında Anadolu hangi mimari eserlerle süslenmiş?
Cevap: Ami, Mescid, Han

5. Ülkemiz, hangi kültürel özellikleriyle yeniden keşfedilmeye hazırmış?
Cevap: Tarihi, gelenekleri ile keşfedilmeye hazır.

6. Metne göre “Anadolu” ismi nereden gelmiş?
Cevap: Anadolu ismi eski zamanlardaki Anadolu Uygarlıklarında konuşulan muhabbetlerden dolayı bu zamana gelmiştir.


3. ETKİNLİK: Aşağıya, metne yönelik farklı başlıklar yazınız.
Cevap: Medeniyet’in Kalbi Anadolu


4. ETKİNLİK: Metinde geçen aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Öznel yargılı olanların başına “Ö”, nesnel yargılı olanların başına “N” yazınız.
Cevap: 

İstanbul’u, Ankara’sı, Edirne’si, Kars’ıyla taşına toprağına vurgun olduğumuz güzel vatan… (Ö)

Bin yılların, beş bin yılların az geldiği bir medeniyet beşiği Anadolu.   (Ö)

İslam âleminin dört köşesinden bilginler Anadolu’ya üşüşür, sanatkârlar Anadolu’da kümeleşir. (N)

Tarih öncesi dediğimiz yazısız çağların ardından, dört bin yıl öncesi Hititlerin adı duyulur Anadolu’da. (Ö)

Açılmamış sayfaları, duyulmamış sözleri, derlenmemiş türküleri, hikâyeleri, masalları, destanları, bilinmeyen ozanları ile bitmez tükenmez bir söz yumağıdır Anadolu. (Ö)

Bu sırada, boz bulanık tepelerden, ak saçlı bir ana, omzunda ayran bakracıyla görünür. (N)


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 124 Ders Kitabı Cevapları

5. ETKİNLİK: Aşağıdaki paragrafta, düşünceyi geliştirme yollarından hangilerinin kullanıldığını açıklayınız.
Cevap:  Öyküleme ve açıklama gibi düşünceyi geliştirme yollarını kullanmıştır.



6. ETKİNLİK: Aşağıdaki cümlelerde kesme işaretinin hangi amaçla kullanıldığını ilgili cümlelerin altına yazınız.

Sonrası, Trakya’yı da içine alan bir Türkiye’dir Anadolu.
Cevap: Özel isimlerden sonra gelen ek için kullanılmıştır.

Anadolu’nun kapıları 1071’de açılmıştır.
Cevap: Belli tarihlerden sonraki ekler için kullanılmıştır.

Ayşe Hanım’ın Anadolu’nun kültürel miraslarıyla ilgili yaptığı sunum çok beğenildi.
Cevap: Ünvanlara gelen ekleri ayırmada kullanılmıştır.

1931 yılı TTK’nin kuruluş yılıdır.
Cevap:  Kurum ve Kuruluş isimlerinin kısaltmalarına gelen isimleri ayırmak için kullanılmıştır.

Atatürk, 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmiştir.
Cevap: Belli tarihlerden sonraki ekler için kullanılmıştır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 125 Ders Kitabı Cevapları

7. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerde yargı bildiren sözcüğün isim soylu olduğu cümlelerin başındaki kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

Başarının ilk şartı kendine güvenmiş.
Anadolu bir kültür coğrafyasıdır.
Sabahları gün ışığı pencereme vuruyor.
Kemal, sınıfın en çalışkan öğrencisiydi.
Bütün işleri vaktinde yapmayı sever.
Sağlık varsa huzur da vardır.


b. Aşağıdaki isimleri istenilen ek fiil zamanlarına göre çekimleyerek birer cümlede kullanınız.

yalnız / Ek fiilin geniş zamanı
Cevap:  YALNIZ-SINDIR

güzel / Ek fiilin duyulan geçmiş zamanı
Cevap: GÜZELİMİŞ

mutlu / Ek fiilin öğrenilen geçmiş zamanı
Cevap: MUTLUYMUŞ

tatlı / Ek fiilin şartı (koşulu)
Cevap: TATLIYSA



8. ETKİNLİK: Aşağıya, kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında üzerimize düşen görevlerin neler olduğunu belirten bir metin yazınız.

Cevap: Kültürel değerler her zaman çok kıymetlidir. Geçmişimizi bildiğimiz, geleceğimizi tahmin ettiğimiz bu değerler bizi biz yapan unsurlardır. Bizden sonraki nesle aktarılması için çaba göstermeli ve bu kültürel değerlere kıymet vermeliyiz. Bizi biz yapan değerlerimizdir.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 117-118-119-120-121. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.