Forum Sınıf Cevap Yaz
20 Aralık 2021, 13:44 - Betül Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 172-175-176-177. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 172-175-176-177. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Yusufçuk Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 7. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 172-175-176-177 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

7.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 172-173-174-175-176-177.Sayfa Cevapları Yusufçuk

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 172 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

Millî kültürümüzü yansıtan unsurlardan bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Dil, sanat, gelenek ve göreneklerimiz milli kültürümüzü yansıtan unsurlardır.

Bildiğiniz ya da büyüklerinizden duyduğunuz bir efsane varsa anlatınız.
Cevap: 

Titreyen Göl Hikayesi

Efsaneye göre bir gölün kenarında yaşayan balıkçılıkla uğraşan bir adam varmış. Kuşlar ne zaman balıkçıyı görseler kanatlarını çırparak adama doğru gelirlermiş. Gölde avlanan avcılar  su üstündeki ördekleri vururlar bunu gören balıkçı onlara engel olmaya çalışır ama avcılar balıkçının üzerine yürürler ve vurdukları ördekleri almaya giderler, bu sırada diğer ördekler kanatlarıyla bir hortum oluştururlar ve avcıları kaçırırlar bu olayın üzerine göl sürekli titremeye başlar. Titreyen bu göle halk kuşlar yaşlı balıkçıya ağlıyor derler.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 175 Ders Kitabı Cevapları

1.Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler harfleri eksik olarak verilmiştir. Kelimeleri anlamlarından hareketle bulunuz. Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 175 Ders Kitabı Cevapları2

2.Etkinlik

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız. ?

1. Metinde anlatılan adamın özellikleri nelerdir?
Cevap: Yaşlı, kendi halinde, hünerli ve kalbi gani bir adam.

2. Metinde anlatılan çocukların özellikleri nelerdir?
Cevap: Emine bulaşık yıkamayı bilen fakat yemek yapamayan 7 yaşında bir kız çocuğu, Yusufçuk ise 5 yaşında bir erkek çocuğu.

3. Ormanın hangi özellikleri çocukların hoşuna gitmiştir?
Cevap: Kuşların sesi, yelin ağaçlardaki sesi, buz gibi pınarlar çocukların hoşuna gitmiştir.

4. Oğlakları otlatmaya giden çocukların başına neler geldiğini anlatınız.
Cevap: Oğlakları otlatmaya giden çocuklar oğlaklardan bir tanesini kaybetmişler ve korkudan ağlayarak Allah’a yalvarmışlar bizi ya taş ya da kuş eyle diye. Allah’ta onları kuş eylemiş.

5. Çocukların göğce oğlağı bulabilmeleri için onlara nasıl bir çözüm yolu önerirdiniz?
Cevap: Çocuklara göğçe oğlağı kaybettiklerini annelerine dürüstçe anlatmalılar.

6. Okuduğunuz efsanede anlatılan olayın gerçek olup olamayacağını nedenleriyle birlikte anlatınız.
Cevap: Okuduğum metin gerçek olamaz çünkü olağanüstü olaylara yer verilmiştir.

7. Yusufçuk kuşuyla ilgili veya buna benzer bildiğiniz başka bir efsane var mı? Varsa anlatınız.
Cevap:

Yusufçuk Kuşu Efsanesi


b) Okuduğunuz metinle ilgili iki soru yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

1. soru: Adam neden evlenmeye karar vermiş?
2. soru: Kadın çocukları neden ormana göndermiş?

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 176 Ders Kitabı Cevapları

3.Etkinlik

Not aldığınız anahtar kelimelerden hareketle okuduğunuz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.
Cevap: Torosların dağlarında bir adam ve ailesi yaşarmış. Adamın karısı ölür ve adam  başka bir kadınla evlenir. Kadın adamı da çocukları da hizmetçi gibi kullanır. Bir gün çocukları oğlakları otlatlamaları için ormana gönderir ve oğlakların başlarına bir şey gelirse onları mahvedeceğini söyler. Çocuklar ormana giderler ve orada oğlağın bir tanesini kaybederler. Bunun üzerine çocuklar kadından çok korktukları için ağlayarak Allah’ım bizi ya taş eyle ya da kuş. Bunun üzerine çocuklar kuşa dönüşürler. Yusufçuk kuşunun efsanesi bu olaydan ibarettir.


4.Etkinlik

“Yusufçuk” metnindeki gerçek ve kurgusal unsurları belirleyerek yazınız.
Cevap:

Gerçek Unsurlar:  Adam, çocuklar, oğlaklar, evlendiği kadın ve ettiği zulümler.

Kurgusal Unsurlar: Çocukların kuşa dönüşmeleri.


5.Etkinlik

Kendinizi “Yusufçuk” metnindeki kişilerden birinin yerine koyarak anlatılan olayla ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap:  Kendimi babalarının yerine koyuyorum ve çocuklarıma bir kadının böyle bir zulüm yapmasına  asla izin vermezdim. Çocuklarımı en iyi şekilde büyütür , kimseye de ezdirmezdim .

6.Etkinlik

a) “Yusufçuk” metninden alınan aşağıdaki cümlelerde yüklem görevinde kullanılan isimlerin altlarını örnekteki gibi çiziniz.
Cevap:

• Derler ki Anadolu’nun bir yerinde, diyelim Toroslar ’da dağ köylerinden birinde bir adam varmış.

• Eli hünerli, gönlü gani bir adammış.

• Kız yedi yaşında ya var ya yok; oğlanı, Yusuf’u dersen ancak beşindeymiş.

• Adına “Gusguuk” derler köylüler ki asıl adı “Yusufçuk”tur.

• Tek gözlü toprak damının bahçesinde sebze yetiştirir, çoluğu çocuğu yer, konu komşuya bile yetermiş (Bu cümlede yüklem görevinde kullanılan isim yoktur.)


b) Altını çizdiğiniz yüklem görevindeki isimleri örnekteki gibi birer cümlede kullanınız.
Cevap: 

  • Adam kendisi dışında herkesi düşünürmüş.
  • Beş yaşındaki çocuğun başına gelenlere bak.
  • Yusufçuk kuşlarının da bir efsanesi varmış.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 177 Ders Kitabı Cevapları

7.Etkinlik

Türkçem” şiirini okuyunuz. Okuduğunuz şiirin sizde uyandırdığı duygu ve düşüncelerle ilgili bir deneme yazınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.
Cevap: 

Türkçe Ve Kullanımı

Dilimiz gittikçe yabancılaşmaya başladı. Her yerde duyuyorum sürekli yabancı dillerden dilimize giren kelimeler ve bu beni çok rahatsız ediyor. Dilimizi değiştiriyorlar, uzun zaman sonra Türkçenin unutulmasından endişe duyuyorum. Dilimizi en sade şekilde, yabancı kelimelerden uzak bir şekilde kullanmalıyız. Bu dil bizim dilimiz ve biz bu dile sahip çıkmalıyız.


Gelecek Derse Hazırlık

Aşağıda verilen konulardan birini seçiniz. Seçtiğiniz konuyla ilgili araştırma yapınız.

• Gölge oyunu tasvirleri nasıl yapılır?
Cevap: Gölge oyunu tasvirleri  perdenin arkasından ışığın yansıtılarak gölge oluşumunun sağlanmasıyla sergilenir.


• Gölge oyunundaki tipler hangileridir?
Cevap: Gölge oyunundaki tipler şunlardır:

  • Karagöz,
  • Hacivat,
  • Çelebi,
  • Tiryaki,
  • Çerkez,
  • Beberuhi,
  • Muhacir,
  • Tuzsuz Deli Bekir

ve bunun gibi bir çok kişi vardır.


• Gölge oyunu sanatçılarının özellikleri nelerdir?
Cevap: Taktik yetenekleri gelişmiş, sesleri yüksek çıkan, espri yetenekleri güçlü, hafızaları güçlü kişilerdir.


7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 172-173-174-175-176-177. Sayfa, Yusufçuk Metni Cevapları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı bir durumla karşılaşmanız durumunda bunu bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

] }

Linkedin'de Paylaş

Yorum Yazmak İster Misiniz.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.