Cevap Yaz
17 Mayıs 2022, 11:26 - Betül Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 192-193-194-195. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 192-193-194-195. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Mevlana Celaleddin Rumi Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 7. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 192-193-194-195 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 192-193-194-195. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 192-193-194-195. Sayfa Cevapları Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 192 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

Aşağıda verilen Türk büyükleri hakkında bildiklerinizi anlatınız.
Cevap: 

Nene Hatun: Erzurumda’ki rus işgaline karşı Türk ayaklanmasını başlatan ilk Türk kadını

Mustafa Kemal Atatürk: Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu.

Fatih Sultan Mehmet: İstanbul’un Fatihi.

Mimar Sinan: Osmanlı zamanında yaşamış büyük Türk Mimar. Sayısız mimari eserleri bulunmaktadır.

Yunus Emre: Anadolu’da Türk şiirinin öncülüğünü yapmıştır. Tasavvuf ve halk şairliği yapmıştır.

Mehmet Akif Ersoy: Cumhuriyet dönemi yazarlarındandır. İstiklal Marşımızın yazarıdır.


• Türk büyüklerine ait bildiğiniz söz ya da sözler varsa arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bir bahçeye giremezsen durup seyran eyleme. Bir gönül yapamazsan, yıkıp viran eyleme. Yunus Emre

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 193 Ders Kitabı Cevapları

1.Etkinlik

a) Belgeseli izlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.
Cevap: 

Derviş

Tahminim: İyi bilen kişi.
Sözlük Anlamı: Tarikata girmiş,töre ve kurallara bağlı kişiler.

Serap

Tahminim: Işık yanılması
Sözlük Anlamı: Çölde ışık ve su gibi görünen ışık yanılması.

Yular:

Tahminim: İp
Sözlük Anlamı: Hayvanın başına, tasmasına bağlanan ip.

Ney:

Tahminim: Çalgı 
Sözlük Anlamı: Üflemeli Çalgı

Sema

Tahminim: Gökyüzü
Sözlük Anlamı: Gök


b) Not aldığınız kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Dervişe sormuşlar halin nicedir.
Bir an serap gördüm.
Köpeğin yularını sıkı tut.
Ney çalmayı çok isterdim.
Türk Yıldızları Hatay semalarında gösteri yaptı.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 194 Ders Kitabı Cevapları

2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları izlediğiniz belgeselden hareketle cevaplayınız.

1. Celâleddîn, nasıl bir günde ve nerede doğmuştur?
Cevap:  Celaleddin kum fırtınasının gözleri kör ettiği bir günde Belh şehrinde dünyaya gelmiştir.

2. Babası Celâleddîn’i ne zaman ve kime teslim etmiştir?
Cevap: Babası Celaleddin’i emeklemeyi bırakıp ayağa kalktığında Tirmiziye teslim etmiştir.

3. Hükümdarın şehrin anahtarını Bahaeddin Veled’e göndermesine neden olan olayı anlatınız.
Cevap: Hükümdarın şehrin anahtarını Bahaeddin Veled’e göndermesine neden olan olay Belh şehrinde felsefeci olan Fahrettin Razi ile  3 gün 3 gece yarış yapmışlardır ve galip gelmiştir. Bundan dolayı anahtarı Bahaeddin Veled’e göndermiştir.

4. Celâleddîn’in çölde gördüğü serabın hakikati nedir? Açıklayınız.
Cevap:  Celaleddin’in çölde gördüğü serabın hakikati 6 ciltlik Mesnevi’nin yazılışıdır.

5. İzlediğiniz belgeselde geçen “Aşkı bulması için bir de kendini kendinden iyi anlayana ihtiyacı vardı.” sözünü yorumlayınız.
Cevap: İstediğini ulaşabilmek için kendisinden daha düşünceli daha bilgili birisine ihtiyacı vardır.

6. Tebrizli Şems ile karşılaşan Mevlânâ’nın hayatında meydana gelen değişiklikler nelerdir?
Cevap:  Şems ile karşılaşan Mevlana’nın dostluğu ailesini ve etrafındakileri rahatsız etmiş hatta selamını bile alma olmuşlar.

7. Mevlânâ’nın düşünceleriyle bütün insanlığı kucaklamasının nedenleri neler olabilir?
Cevap:  Mevlana tüm insanlığı olduğu gibi kabul etmiştir. Çünkü insanlığı ancak sevgi kurtarabilirdi. Herkesi düşünceleriyle, inanışlarıyla yargılayacak olursak yakınımızda kimseler kalmaz. Bizim düşüncelerimiz, bizim yaşantılarımızda başka insanlara yanlış gelebilir bizi de dışlayabilirler. Bu yüzden Mevlana ne olursan ol yine gel demiştir.

3.Etkinlik

Aşağıda metin türleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. “Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî” metninin türüyle ilgili olanları işaretleyerek metnin türünü yazınız.
Cevap: 

(X) Olaylar, kronolojik sıraya uygun biçimde üçüncü kişi ağzıyla anlatılmıştır.
() Günlük hayatta karşılaşamayacağınız bir kişinin hayatına yer verilmiştir.
(X) Tanınmış bir kişinin hayatı, eserleri, başarıları anlatılmıştır.
(X) Tarafsız ve gerçekçi bir biçimde nesnel anlatım kullanılmıştır.
() Anlatılanlar kişinin kendisi tarafından anlatılmıştır.
() Kişinin hayatının bir bölümü anlatılmıştır.

Metnin Türü: Biyografi


4.Etkinlik

a) İzlediğiniz belgeseldeki örtülü anlamları belirleyerek yazınız.
Cevap: Celaleddin emeklemeyi bırakıp ayağa kalktığı gün.

b) İzlediğiniz belgesel kimler için ve hangi amaçla hazırlanmış olabilir? Açıklayınız.
Cevap: İzlediğim belgesel tüm insanlar için Mevlana Celaleddin Rumi’yi herkese tanıtmaktır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 195 Ders Kitabı Cevapları

6.Etkinlik

“Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî” belgeselinin tutarlılığını (mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, konudan sapılmaması) sorgulayarak düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
Cevap: Olağanüstülükler vardır. Ailesinin ve çevresinin neden sırt çevirdiği yeterince açıklanmamıştır.


7.Etkinlik

“Fare ile Kurbağa” metninde geçen ek fiilleri bularak birer cümlede kullanınız.
Cevap: 

  • Meğer kuşun gagasındaymış.
  • Kuşlar hep birlikte havalandılar.

8.Etkinlik

Aşağıdaki paragraftan yola çıkarak A4 kağıdına paragrafın sizde uyandırdığı düşünceleri anlatan bir yazı yazınız. Yazınızı sınıf veya okul panosunda paylaşınız.
Cevap: Güzel bir şey yap ne olursa olsun elinden gelmeyen şeylerde olsa daha farklı ama güzel şeyler yap. Bir işi yapamıyorsan başka bir iş yap, bir çiçek besle, bir güzel söz söyle. Ne iş yaparsan yap güzel şekilde yapmaya çalış.


7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 192-193-194-195. Sayfa, Mevlana Celaleddin Rumi Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı bir durumla karşılaşmanız durumunda bunu bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.