Cevap Yaz
8 Eylül 2022, 23:13 - Sena Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 240-242-243-244-245. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 240-242-243-244-245. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Geleneksel Türk Sanatlarından Ebru Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 7. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 240-242-243-244-245 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 240-242-243-244-245. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 240-242-243-244-245. Sayfa Cevapları Geleneksel Türk Sanatlarından Ebru

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 240 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

• “Renklerin sudaki sihirli dansı” söz grubundan ne anlıyorsunuz?
Cevap: Renklerin su üzerine damlatarak oluşturulan göz kamaştıran renk skalasını anlıyorum.


• Ebru sanatı hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap: Ebru kağıt süsleme sanatıdır. Kitre ile yoğunlaştırılmış su üzerine renkleri damlatarak ve daha sonrada süzerek yapılır. 


• Ebru yapmayı denediniz mi? Denemediyseniz denemek ister miydiniz? Neden?
Cevap: Ebru yapmayı denedim. Çok keyifli ve eğlenceli bir deneyimdi.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 242 Ders Kitabı Cevapları

1.Etkinlik

Aşağıda metinde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri anlamları ile eşleştirerek bulmacaya yerleştiriniz.
Cevap:
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 242 Ders Kitabı Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 243 Ders Kitabı Cevapları

2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Türk kâğıt süsleme sanatlarından biri olan ebru sanatının ismi nereden gelmektedir? Anlatınız.
Cevap: Orta Asya dillerinden Çağataycada’dan gelen ebre kelimesi ebru sanatının ilk adıdır. Bu sanatın İran’a geçmesiyle birlikte Farsça “bulutumsu” anlamına gelen ebrî denmiş. Zamanla ebrî söylenişi Türkçede ebru olarak değişmiş.


2. Ebru sanatının tarihsel gelişimi hakkında bilgi veriniz.
Cevap: Ebru sanatının ilk çıktığı yer tam olarak belli olmasa da Orta Asya’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Orta Asya’dan Hindistan’a, Hindistan’dan İran’a, İran’dan da 15. yüzyılda Anadolu’ya yayıldığı bilinir. 17. yüzyılın başlarında da Avrupa’ya gelmiştir. 


3. Ebruculuğun gelişmesine önemli katkıları olan ünlü ebruzenler kimlerdir?
Cevap: Hatib Mehmed Efendi, İbrahim Ethem Efendi, Necmeddin Okyay, Mustafa Düzgünman.


4. Ebru sanatının malzemeleri ve bu malzemelerin özellikleri nelerdir?
Cevap: Ebru sanatının malzemeleri; boya, tekne, kitre, öd, fırça, tarak ve tel çubuktur. Kitre suya kıvam vermesi ve boyaların dibe çökmemesi için kullanılır. Fırçaların sapı gül dalı kılları ise at kılından yapılmıştır.


5. Ebru yapsaydınız çalışmalarınızda hangi renk ve desenleri kullanmak isterdiniz?
Cevap: Kırmızı, mavi, turuncu ve pembe renkleri ile çiçek desenleri yapmak isterdim.


6. Ebru geleneğinin yeni kuşaklara aktarımında rol alan kuruluşlardan hangisinde aktif olarak çalışmak isterdiniz? Neden?
Cevap: Bilim Kültür ve Sanat Derneğinde çalışmak isterdim. Çünkü ebru sanatını yapmayı öğretmekteler. Bende öğrenmeyi ve hobi olarak yapmayı isterim.


7. Ebru sanatçısı olsaydınız sanatınızı gelecek nesillere aktarmak için nasıl bir yol izlerdiniz?
Cevap: Öğrenmek isteyenlere ücretsiz dersler verirdim. Ebru sanatlarımı gençlere hediye ederdim.


8. Sizce ebru sanatının sosyal ve kültürel yönlerden insanlara katkıları neler olabilir?
Cevap: Ebru sanatı kültürel ve sosyal alanda değerli bir sanatımızdır. Yapımı zor olduğundan ebru sanatçılarına büyük bir saygı duyulur. 


3.Etkinlik

Metni okurken defterinize aldığınız notlardan hareketle okuduğunuz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.
Cevap: Ebru eski bir Türk kağıt süsleme sanatıdır. Bu sanatta ebru sıvısının üzerine serpiştirilen boyalar ile oluşmuş desen ebru kağıdı üzerine alınır. Orta Asya dillerinden Çağataycada’dan gelen ebre kelimesi ebru sanatının ilk adıdır. Bu sanatın İran’a geçmesiyle birlikte Farsça “bulutumsu” anlamına gelen ebrî denmiş. Zamanla ebrî söylenişi Türkçede ebru olarak değişmiş. Ebru sanatının ilk çıktığı yer tam olarak belli olmasa da Orta Asya’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Orta Asya’dan Hindistan’a, Hindistan’dan İran’a, İran’dan da 15. yüzyılda Anadolu’ya yayıldığı bilinir. 17. yüzyılın başlarında da Avrupa’ya gelmiştir. Hatib Mehmed Efendi, İbrahim Ethem Efendi, Necmeddin Okyay, Mustafa Düzgünman gibi eski ebru sanatçıları vardır. 


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 244 Ders Kitabı Cevapları

4.Etkinlik

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
Cevap:

Metnin Konusu: Ebru Sanatının tarihi. 

Metnin Ana Fikri: Ebru sanatının Türk kültüründeki yeri ve önemi.


5.Etkinlik

Yaptığınız araştırmalar doğrultusunda seçtiğiniz geleneksel el sanatını, bu sanatta kullanılan malzemeleri ve bu sanatın nasıl yapıldığını katılımlı konuşma stratejisini uygulayarak arkadaşlarınıza anlatınız. Konuşmanız sırasında aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.
Cevap: Çinicilik; kaolen, kum, tebeşir gibi doğal malzemelerin hamur haline getirilmesi ile yapılır.  Sır Altı Boyama Tekniği, Perdah Tekniği, Mozaik Çini Tekniği, Renkli Sır Tekniği gibi teknikleri bulunur. Bu yapılan hamurlar şekil verilebilmesi için bir süre beklenilir. İstenilen kuruluğa ulaşınca astarlama yapılır. Şekil verilen parçalar yüksek dereceli fırınlarda bir gün boyunca pişirilir. 


6.Etkinlik

Verilen cümlelerdeki anlatım bozukluklarının nedenini yay ayraç içine yazınız.
Cevap:

Kasabaya yalnız gitmeye çekindiği için babasıyla birlikte gitmişti.→ (Anlam belirsizliği)

Evimizin önünü kapsayan çöplerden bir an önce kurtulmalıyız.→(Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması.)

Elbette, ben de aynı fikirde olduğumuzu sanıyorum.→(Çelişen sözcüklerin kullanılması.)

Gürültüden rahatsız olunca hepimizi kafasından savdı.→(Yanlış deyim kullanımı.)

Öğretmen, izinsiz dersten çıkanlara kızardı.→(Sözcüğün yanlış yerde kullanılması.)

Sizinle sık sık hatta arada bir görüşmek isterim.→(Çelişen sözcüklerin kullanılması.)

Dün karşılaştığımızda Ömer, bana okul arkadaşını tanıttı.→(Anlam belirsizliği.)


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 245 Ders Kitabı Cevapları

7.Etkinlik

“Sanatın insanlara katkıları” konulu bir yazı yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.
Cevap: 

SANAT
Sanat insanın bakış açısını, olaylar karşısında vereceği tepkileri, karakterini, kültürünü, yaşayış tarzını, duygu ve düşüncelerini olumlu etkileyen bir değerdir. İnsana ve topluma kendini geliştirme fırsatı verir. Doğaya, insanlara ve hayvanlara daha farklı bir göz ile bakmayı sağlar. Sanat insanın kendisini geliştirmekte en büyük şansıdır denebilir. 


Gelecek Derse Hazırlık

“Sanatın doğuşu” ve “sanat eserlerinin ortaya çıkması” ile ilgili araştırma yapınız.
Cevap: Sanat, insanlar ile ortaya çıkmış, insan varlığının devamı ile de yaşamaya devam edecek olan bir değerdir. İnsanlar gördüğü güzel şeyleri ve yaşadığı unutulmaz anları hep ölümsüzleştirmek istemiştir. Bunu da resmederek sanat eserlerinin ortaya çıkmasını sağlamışlardır.


7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 240-242-243-244-245. Sayfa, Geleneksel Türk Sanatlarından Ebru Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.