8.Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 190-191-192-193-194-195-196-197. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyça duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Atatürk Dönemi Türk Dış Politikasının Yaşanan Gelişmeler konusunun da bulunduğu 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 190-191-192-193-194-195-196-197 Cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Atatürk dış politikada hangi ilkelere dikkat edilmesini istemiştir? Açıklayınız..
Cevap: Saygı ve devletler arası eşitlik ilkelerini benimsemiştir.
Lozan Antlaşması’nın dış basındaki yansımasıyla ilgili metni okuyup olayın Türk Devleti’nin dış politikasına etkisini değerlendiriniz.
Cevap: Lozan Antlaşması ile dış ülkeler ile barış sağlandığı ve Türkiye’nin ilerlemeye başladığı görülmektedir.
Lozan Barış Antlaşması’nda tam olarak çözüme kavuşturulamayan sorunlar hangileridir? Söyleyiniz..
Cevap: Lozan Barış Antlaşmasında Yabancı okullar sorunu, Irak sınırı ve Musul sorunu, Yunanistan’la yapılacak nüfus değişimi, Boğazlar sorunu ve Osmanlı borçları çözümlenememiştir.
Yabancı okulların hangi faaliyetleri bir sorun haline gelmiştir? Tartışınız.
Cevap: Yabancı okulların artması ile Osmanlı’nın parçalanma süreci hızlanmış ve içteki yabancılar ülkede olan azınlıkları bağımsızlık konusunda kışkırtmaya başlamışlardır.
1-İtilaf Devletleri, dış borçların ödenmesi konusunda niçin sadece Türkiye’yi muhatap almışlardır? Açıklayınız.
Cevap: Osmanlı Devleti’nin mirasçısı olarak gördükleri için Türkiye’yi muhatap almışlardır.
2-TBMM, Osmanlı Devleti’nden kalan borçların ödenmesini niçin kabul etmiştir?
Açıklayınız.
Cevap: Çünkü biz yani Türkiye Cumhuriyeti yıkılan Osmanlı Devleti’nin yerine kurulan yeni bir ülkeyiz. Bu yüzden borçları ödemeyi kabul etmişizdir.
Musul meselesinin Milletler Cemiyetine götürülme sebebi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Yeni savaşların ortaya çıkmasını önlemek ve adil bir şekilde bu yerin paylaşılmasını sağlamak içindir.
Yunanistan’ın, İstanbul’da yaşayan Rumları, nüfus mübadelesi dışında tutmak istemesinin sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Rumların İstanbul’da kalıp ileri de nüfus sayımı olursa çoğunluk oluşturmak istedikleri için nüfus mübadelesi dışında tutmak istemişlerdir.
Milletler Cemiyeti kalıcı barışı sağlayabilmiş midir? Tartışınız.
Cevap: II. Dünya Savaşı’nın çıkması ile beraber kalıcı barışı sağlayamadığı ortaya çıkmıştır, bu nedenle başarısız olmuştur.
Bölgesel barış ve dünya barışı arasındaki fark nedir? Açıklayınız..
Cevap: Bölgesel barış belli bir kıtanın yani Avrupa kıtasında olan devletlerin barışıdır. Dünya barışı ise tüm kıtaların barışıdır.
Jeopolitik konum nedir? Araştırınız.
Cevap: Ülkelerin bulundukları konum, toplumsal, kültürel, ekonomik, askeri , iç ve dış politikasını inceleyen bilim dalıdır.
Boğazların ulusal ve uluslararası önemini, Türkiye’nin Boğazlardaki hak ve sorumluluklarıyla ilgili düşüncelerinizi defterinize yazınız.
Cevap: Boğazlar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunduğu için gerek toprak bütünlüğü sağlanması amacıyla gerekse jeopolitik ve stratejik önemi nedeniyle boğazların Türkiye’ye bırakılması büyük bir önem taşımaktadır.
8.Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları 190-191-192-193-194-195-196-197. Sayfa, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikasının Yaşanan Gelişmeler 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Atatürk dış politikada da kendi görmek istediği gibi davranmıştır. Her zaman saygılı bir davranış sergilemiştir. Eşitlikte onun için en önemli olan diğer unsurdur.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.