Cevap Yaz
27 Kasım 2022, 14:52 - Sena Yazdı

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İstiklal Marşı metnine ait çeşitli etkinliklerin ve çalışmaların bulunduğu 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104-106-107-108 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

İstiklal Marşı'nın Kabulü Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ÖZGÜN Yayınları Sayfa 104-106-107-108 Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

İstiklâl Marşı’mızın kabulüyle ilgili araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: TBMM, İstiklal Marşı’nın belirlenmesi amacıyla mecliste bir yarışma düzenler ve 500 liralık bir ödül belirler. Mehmet Akif ERSOY para karşılığında böyle bir şeyi yapmayı kabullenemediğinden yarışmaya katılmamıştır.

Meclisteki bir çok vekil ve onun arkadaşları yarışmaya katılması için ERSOY’u ikna ettikten sonra Ersoy bir şiir yazarak yarışmaya katılmış ve birinci olmuştur. 12 Mart 1921’de İstiklal Marşı kabul edilmiş ve 500 lirayı Mehmet Akif Ersoy kazanmıştır. O zamanlar sefalet içerisinde yaşamasına rağmen parayı kabul etmeyerek zamanında kadın ve çocuklara iş öğreten ayrıca cepheye elbise diken Dar’ül Mesai Vakfı’na bağışlamıştır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki balonların üzerinde yazan sözcükleri okuyunuz. Metinle ilişkili sözcüklerin bulunduğu balonu işaretleyiniz.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları ÖZGÜN Yayınları


2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Millî marş niçin önemliymiş?
Cevap: Milli marş Türk milletinin bağımsızlık sembolü olacağı ve savaş halindeki halka moral olacağı için önemliymiş.


2. Yarışma şartları halka nasıl duyurulmuş?
Cevap: Yarışma şartları illere genelgeler gönderilerek duyurulmuş.


3. Yarışmaya gelen şiirler niçin beğenilmemiş?
Cevap: Yarışmaya gelen şiirler duygu, coşku ve bağımsızlık ruhu taşımadıkları için beğenilmemiş.


4. Hamdullah Suphi Bey, niçin Mehmet Âkif’in yarışmaya katılmasını istiyormuş.
Cevap: Mehmet Akif’in vatan ve millet ile ilgili şiirleri çok iyi olduğu için yarışmaya katılmasını istiyormuş.


5. Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Âkif’i ikna etmek için ne yapmış?
Cevap: Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Âkif’i ikna etmek için mektup yazmış.


6. Mehmet Âkif, İstiklâl Marşı’nı yazma sürecinde neler yaşamış?
Cevap: Bir mısra içi günlerce vakit harcıyor, uyumuyor ve sürekli düşüncelere dalıyormuş.


7. İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği gün Mehmet Âkif hangi duygular içindeymiş?
Cevap: İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği gün Mehmet Âkif hayatının en heyecanlı gününü yaşamış.


3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
Cevap:

Metnin konusu: İstiklal Marşı’nın Kabulü.
Metnin ana fikri: İstiklal Marşımızın bağımsızlığımızın ve kurtuluş mücadelesinin sembolüdür.


4. ETKİNLİK

Metinden hareketle Mehmet Âkif Ersoy’un kişilik özelliklerini yazınız.
Cevap:

  • Mütevazi
  • Vatansever
  • Düşünceli
  • Başarılı
  • Çalışkan

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin anlam özelliklerini belirleyip uygun eşleştirmeleri yapınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları ÖZGÜN Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

7. ETKİNLİK

Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı hakkında edindiğiniz bilgileri aşağıya kısaca yazınız.
Cevap:

Hayatı: 1873 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş. 4 yaşında okula başlamıştır. Öğreniminin iki yılını Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde okumuş. İki yıldan sonra Fatih İbtidaisi’ne geçerek orada okumuştur. 1920 yılında Burdur milletvekili seçilerek meclise katılmıştır. Meclisteki milli marş yarışmasına katılarak 1. olmuştur. 27 Aralık 1936’da hayatını kaybetmiştir.

Tahimizdeki Değeri: İstiklal Marşı’mızın şairi olduğu için Türk milleti için unutulmaz bir değere sahiptir. 

Eserleri:

  • Fatih Kürsüsünde
  • Safahat
  • Süleymaniye Kürsüsünde 
  • Hakkın Sesleri

Eserlerinde İşlediği Konular: Vatan, Millet


8. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümlelerde soru anlamı taşıyan fiillerin bulunup bulunmadığını belirleyiniz. Soru anlamı taşıyan fiillerin altını çiziniz.
Cevap:

• Evinize bu yıl taşınacak mısınız? → VAR
• Çorbayı sıcak içmeyi severim. → YOK
• Sizi hiç hayal kırıklığına uğratır mı? → VAR
• Çok geç olmadan yola çıkmışlar mı? → VAR
• Kitapçıdan en çok sevdiğim yazarın kitabını sonunda aldım.→ YOK


b. Aşağıdaki fiilleri istenilen özelliklere göre çekimleyiniz.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları ÖZGÜN Yayınları


SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Mimar Sinan’ın hayatı, eserleri ve kişilik özellikleri ile ilgili araştırma yapınız.
Cevap: Mimar Sinan 1490 yılında Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğmuştur. Koca Sinan diye anılırmış. Üç büyük Osmanlı Padişahın döneminde yaşamıştır. Dünyanın en büyük mimarıdır. 17 Temmuz 1588 yılında hayatını kaybetmiştir. Kişilik olarak zeki, dinamik, çalışkan ve üretken bir mimardır.

Eserleri: 

  1. İstanbul Süleymaniye Cami
  2. İstanbul Şehzadebaşı Cami
  3. Haseki Cami
  4. Mihrimah Sultan Cami
  5. Sultan Süleyman Medresesi
  6. Sultan Selim Medresesi
  7. Haseki Külliyesi
  8. Yahya Efendi Türbesi
  9. Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi
  10. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.