Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
15 Nisan 2021, 16:42
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1349

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 117-118-119-120-121-122-123-124. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 117-118-119-120-121-122-123-124. sayfa cevapları Çayda Çıra

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 117 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız yörede en çok oynanan halk oyunları nelerdir?
Cevap: Yaşadığımız yörede çayda çıra ve zeybek gibi oyunlar oynanır.

2. Bu oyunları oynayan kişilerin kıyafetleri nasıldır?
Cevap: Bu oyunu oynayan kişilerin kıyafeti günlük kıyafetten farklı olarak yöresel kıyafettir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 119 Ders Kitabı Cevapları

1. ETKİNLİK: Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

çıra: Ağaçlardan kesilmiş kolay yanabilen yağlı bir madde.
kına: Doğal malzemelerden hazırlanan ve bittiğinde kızıl bir renk veren boya.
zifiri: Genellikle akşam vaktinden 1 saat sonraki zaman denir. Tamamen karanlık olan ortam anlamına gelir.


2. ETKİNLİK: Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Metnin konusu: Çayda Çıra Oyununun Çıkış Hikayesi
Metnin ana fikri: Çayda Çıra oyununun geçmişten günümüze gelişi

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 120 Ders Kitabı Cevapları

3. ETKİNLİK: Soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Hikâye nerede geçmiştir?
Cevap: Hikaye Elazığ’ın Höresenk denilen çayında geçmektedir.

2. Ay tutulunca ne olmuştur?
Cevap: Ay tutulunca her yer zifiri karanlık olmuş.

3. Pembe Hatun delikanlıları ve kızları alıp nereye gitmiştir?
Cevap: Pembe Hatun delikanlıları ve kızları toplayıp konağa götürmüştür.

4. Delikanlılar ve kızlar ellerinde nelerle düğün alanına dönmüştür?
Cevap: Delikanlılar ve kızlar ellerinde çıra ile dönmüştür.

5. Düğün alanındakiler delikanlıları ve kızları görünce ne yapmıştır?
Cevap: Düğün alanındaki insanlar gelen delikanlıları ve kızları görünce el çırpmış ve türkü söylemiştir.

6. O günden sonra Elazığ yöresinde oynanan bu oyuna ne ad verilmiştir?
Cevap: O günden sonra oynan bu oyuna Çayda Çıra adı verilmiştir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 121 Ders Kitabı Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 121 Ders Kitabı Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 122 Ders Kitabı Cevapları


5. ETKİNLİK: Yörenizdeki düğün âdetlerini anlatınız.
Cevap: Yöremizde düğünlerde halay çekilir, davullar zurnalar çalar. Kına gecesi, nişan gecesi gibi özel günler yapılır. Nikaha ise bütün aile fertleri davet edilir.


6. ETKİNLİK: Cümlelerde geçen zıt anlamlı kelimelerin altlarını örnekteki gibi çiziniz.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 122 Ders Kitabı Cevapları

 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 123 Ders Kitabı Cevapları

7. ETKİNLİK: Büyük harflerin kullanımıyla ilgili hataları bulup düzeltiniz.

1) Bozdağ, izmir’de yer almaktadır.
Cevap: Bozdağ, İzmir’de yer almaktadır.

2) Yarın tbmm’yi ziyaret edeceğim.
Cevap: Yarın TBMM’yi ziyaret edeceğim.

3) Dedemler akasya mahallesi’nde oturuyor.
Cevap: Dedemler Akasya Mahallesi’nde oturuyor.

4) Türk dil kurumu, sözlüklerde indirim yapmış.
Cevap: Türk Dil Kurumu, sözlüklerde indirim yapmış.


8. ETKİNLİK: Cümlelerdeki yay ayraç ( ) içine uygun noktalama işaretlerini kullanınız.

Aras seslendi (:) (“) Sen de gel (“) dedi (.)
Akşam sinemaya (,) yemeğe ve yürüyüşe gittik (.)
Sofrada zeytin (,) peynir (,) salatalık ve domates vardı (.)
Melodi (,) “Hey, babam geldi (!)” dedi (.)
Coşkun (,) şaşkınlıkla etrafına baktı (.)
Annen pazardan geldi mi (?)
Kutay’ın kitabını sen mi aldın (?)


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 12-13-14-15-16-17. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.