6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 126-128-129-130-131-132. Sayfa Cevapları Sevgi Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Sıvıların Yoğunluğu konusuna ait çalışmaların bulunduğu 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 126-128-129-130-131-132 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Etkinlikte kullandığınız yöntemle hangi tür katı maddelerin yoğunluğunu hesaplayabilirsiniz?
Cevap: Suda çözünmeyen ya da suya karışmayan cisimleri yani katı sıvı karışımlarda kullanabiliriz.
Yandaki resimde yer alan özdeş bilyelerin yoğunluklarını nasıl bulabileceğinizi tahmin ediniz. Tahminlerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.
Cevap: Bilyenin bir tanesinin yoğunluğunu hesaplamamız yeterlidir. Özdeş bilye oldukları için hepsinin yoğunlukları eşittir. Bir bilyenin ağırlığını ölçeriz. Daha sonra bilyeyi suyun içine atarız. Su ne kadar yükselmişse o da bilyenin hacmini verir. Yoğunluk bulma formülünü kullanarak bir bilyenin yoğunluğunu bulabiliriz.
Yandaki cam kavanozda birbirine karışmayan sıvılar yer almaktadır. Sizce sıvıların bu şekilde durmasının nedeni nedir? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.
Cevap: Sıvıların yoğunluklarının farklı olmasından kaynaklıdır.
1. Su ve zeytinyağı için hesapladığınız yoğunluk değerleri hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Cevap: Zeytinyağının yoğunluğu sudan azdır.
Sizce fotoğraftaki buzların altında canlı yaşıyor olabilir mi? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.
Cevap: Suyun yüzeyinden donmaya başlaması ve derin kısımların donmaması sayesinde canlı yaşıyor olabilir.
1. Su ve buz için hesapladığınız yoğunluk değerleri hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Cevap: Suyun yoğunluğu, buzun yoğunluğundan fazladır.
Buzun yoğunluğunun suyun yoğunluğundan küçük olmasının doğada canlılar için önemini araştırarak sınıfınızda tartışınız.
Cevap: Sıvısında katı halini yüzdüren tek madde sudur. Eğer su katı hale gelip yani buz olup dibe çökseydi içinde bulunan canlıları öldürebilirdi. Suyun bu özelliği sayesinde canlılar yaşamına devam edebilmektedir.
Yoğunluğun ayırt edici özellik olmasının günlük yaşamdaki kullanım alanlarının neler olduğunu İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırma verilerinizi kullanarak hazırlayacağınız slayt gösterisini sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Heterojen sıvı-sıvı karışımları ayırmada çok yararı vardır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Maddelerin, bileşiklerin ya da elementlerin yoğunluk dereceleri hakkında bilgi sahibi oldum. Hangilerinin hangisinde daha fazla olduğunu öğrendim.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.