6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 173-174-177-178-179-180-181-182. Sayfa Cevapları EVOS Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kaynakları Nasıl Kullanmalıyız? konulu çalışmaların yer aldığı 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 173-174-177-178-179-180-181-182 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Doğal kaynakların bilinçsizce kullanımı ne gibi sonuçlar doğurabilir? Örnek veriniz.
Cevap: Doğal kaynakları bilinçsizce kullanmak en başında çevre kirliliğine ve kaynakların gereksiz yere harcanarak tükenmesine neden olacaktır. Su kaynağını bilinçsizce kullanacak olursak temiz su kaynaklarımız kirlenebilir ve bir gün suyumuz tükenebilir.
Yukarıdaki fotoğraflarda kullandığımız enerjinin kaynağı nedir?
Cevap: Fotoğraflarda kullanılan enerji kaynağı elektriktir.
Aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Elektriğin Kullanıldığı Yerler → Aydınlatma amacıyla, fabrikalarda, arabalarda, hastanelerde ve tarımda kullanılır.
Elektriğin Önemi → Elektrik hayatımızın her alanında kullanılmaktadır. Hem biz kendimiz hem de dışarıdaki insanlar iş için kullandığı için yeri çok ama çok önemlidir.
Evinizde bitkisel atık yağların toplanması ve geri dönüşümü ile ilgili neler yapılmaktadır? Yapılmıyor ise bu konuda neler yapmak istersiniz?
Cevap: Annem ve babamla bu durum hakkında konuşup atık yağların toplanması için bir şişe ayarlardım. Bu şişeyi belediyenin atık toplama merkezlerine götürmelerini isterdim.
Çevre felaketine sebep olan kazaların ve ihmallerin önüne geçilmesi için sizce neler yapılmalıdır?
Cevap: Felaketlere karşı önceden tedbirler alarak hazırlıklı olmalıyız. Örneğin deprem felaketi için binamızda sağlamlık testleri yapılmalı, deprem çantası hazırlanmalı ve sık sık tatbikat yapmalıyız.
Yukarıdaki haber ile ilgili aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.
1. Haberde adı geçen yenilenemez enerji kaynaklarını kırmızı kalem ile boyayınız.
2. Haberde adı geçen yenilenebilir enerji kaynaklarını yeşil kalem ile boyayınız.
3. Ülkemizde en çok nerelerde enerji tesisi kurulduğunu aşağıya yazınız.
Cevap: Konya’da güneş enerji santrali, İstanbul ve Manisa’da rüzgar enerji santrali kurulmuştur.
4. Yenilenebilir enerji kaynaklarının neden daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini aşağıya yazınız.
Cevap: Kullandığımız fosil yakıtlar hem çevre kirliliğine neden olmakta hem de tükenebilir bir enerji kaynağıdır. Bugün olmazsa yarın bu enerji kaynakları tükenecektir. Enerji ihtiyacımızı karşılamak için sınırsız bir enerji kaynağına ihtiyaç duyarız bu nedenle yenilenebilir enerji kaynakları çok önemlidir.
Yenilenemez enerji kaynaklarının çevreye ve canlılara verdiği zararları araştırıp aşağıya yazınız.
Cevap: Yenilenemez enerji kaynakları aklınıza gelebilecek her türlü zararı vermektedir. Bunların başında toprak kirliliği, su kirliliği, hava kirliliği ve ses kirliliği gelmektedir. Fabrika bacalarından tüten dumanlar, araba egzozlarının dumanları, soba bacasından çıkan zehirli gazlar, nükleer enerji üretimi sonrası ortaya çıkan zehirli su ve atıkların oluşturduğu su ve toprak kirliliği en başta gelir.
Bu zararlar göçmen kuşların rotalarından çıkmalarına, balıkların zehirlenerek ölmesine, yabani hayvanların doğal ortamlarının yok olmasına, kış uykusuna yatmak isteyen hayvanların yatamayarak doğal düzeninin bozulmasına neden olur.
Aşırı ve düzensiz yağışların tarıma etkileri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Aşırı derecede su yağması durumunda toprak suyun hepsini alamaz ve toprakta ekili tarım ürününün zarar görmesine neden olur. Tıpkı bir insanın suda boğulması gibi örneklendirilebilir.
Düzensiz yağması da toprağı sertleştirir ve bir kaya gibi yapar. Yağan yağmur toprağın aşırı sert olmasından dolayı emilemez ve suyun yol boyunca birikmesine dolayısıyla sel oluşmasına yol açar.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Orman yangınlarının sebepleri nelerdir?
Cevap: Orman yangınları genellikle insan kaynaklıdır. İnsanların piknik sonrası ateşi tam olarak söndürmemesi, ormanda cam parçası bırakarak bu cam parçasından yansıyan güneş ışığının kıvılcım çıkarması, sigara izmaritinin doğaya atılması gibi nedenler gösterilebilir.
2. Orman yangınlarında canlı türlerinin yok olmasının doğal yaşam üzerindeki etkileri nelerdir?
Cevap: Her canlının doğal yaşamdaki yeri çok önemlidir çünkü bir canlı başka bir canlının varlığına bağlı olarak yaşamaktadır. En basitinden kedilerin beslenmesi için farelere ve haşerelere ihtiyaç vardır. Ancak bu hayvanlar yok olursa kediler açlıktan dolayı ölebilir. Tam tersine kedilerin yok olmasından ötürü fare ve haşerelerin sayısı artarak insanlara rahatsızlık verebilir.
Kısaca doğanın dengesi bozulur.
3. Orman yangınlarını en aza indirgemek için neler yapılabilir?
Cevap: Orman yangınlarının nasıl önlenebileceği konusu hakkında çocuk yaşta eğitimler verilmeli, toplum bilinçlendirilmelidir. Piknik alanları denetlenmeli ve piknik yapanlar uyarılmalıdır.
4. Ormanların azalması veya tamamen yok olması durumunda yaşanabilecek felaketleri tartışınız.
Cevap: Ormanların azalması ve yok olması doğal yaşamında yok olmasıdır. Ormanlar hem bize temiz oksijen verir hem de hayvanların evidir. Ormanlar yok olursa dünyanın oksijeni kirlenir ve pek çok hayvanın evi yok olacağı için nesilleri tükenir.
Aşağıdaki haberi okuyunuz. Haberde sorulan soruların cevaplarını haberin altına yazınız.
Küresel ısınma, Dünya atmosferindeki karbondioksit, metan gazı ve su buharı gibi sera gazlarının bir şemsiye gibi etrafını sarması sonucu Dünya sıcaklığının ortalamasını yükseltmesi demektir.
Küresel ısınma fosil yakıtlarının çok sık kullanılması, atmosferi temizleyen ormanların yok edilmesi, sanayi ve tarım faaliyetlerinde kullanılan yanlış yöntemler ve plastik atıkların çürümesiyle meydana gelir.
Küresel ısınma orman yangınlarını arttırır, buzulları eriterek deniz seviyesinin artmasına neden olur ve iklimler düzensiz hale gelir. Kışın oldukça sıcak, yazın soğuk geçebilir.
Kaynakların bilinçsiz kullanılması sonucu yok olan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan canlı türleri nelerdir? Yok olma tehlikesi bulunan canlıların devamlılığını sağlamak için neler yapılmalıdır?
Cevap: Tazmanya Kaplanı, Gezgin Güvercin ve Pyrenean Dağ Keçisi çeşitli insan kaynaklı nedenlerden dolayı nesli tükenmiştir.
Amur Kaplanı, Javan Kaplanı ve Deniz Kaplumbağaları yine insan kaynaklı nedenlerden ötürü nesli tükenme tehlikesi altındadır.
Bu canlıların nesillerini koruma altına alabilmek için yenilenebilir enerji kaynakları kullanmalıyız. Hayvanların doğal yaşam alanlarıyla oynamamalı, alanlarını yok etmemeli ve saygılı olmalıyız. İnsanları bu konuda bilinçlendirmeliyiz.
Çok güzel bir şey bütün herşeyi burdan yapıyoruz ailecek 👍
Çok güzel teşekkürler artık ödevimi hocama gösterebilirim ♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡☆☆★★☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Teşekkür ederiz merhaba ben Eray Yücel
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.