8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 56-61-62. Sayfa Cevapları Adım Adım Yayıncılık 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı bir kısımla karşılaşmanız durumunda bunu bizlere Yorumalr bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
Yukarıdaki gazete haberinde okuduğunuz klonlama teknolojisi hakkında bilginiz var mı? Varsa düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Klonlama genetik kopyalamada denen bu teknoloji eşeysiz şekilde organizmanın çoğaltılması, benzerlerinin üretilmesi demektir.
Sizce gelecekteki genetik mühendisliği ve biyoteknoloji uygulamaları neler olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bence gelecekte genetik mühendisliğinde ve biyoteknolojide ciddi gelişmeler olacak. Şuanda da bir çok ülkede yapılan klonlamalar gelecekte daha güçlü ve tür çeşitliliği ile yapılacak. Normalde uçamayan bir canlıyı uçma özelliği ile yüzemeyen canlıyı yüzebilen özellikte klonlayabilecekler. Kanser gibi hücre hastalıklarında verilen yararlı bakteri ile hastalık hücreleri yok edilebilecek.
Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji arasındaki ilişki nedir?
Cevap: Genetik mühendisliği biyoteknolojinin bir uygulaması olmakla birlikte, genetik mühendisliği bir organizmanın genleri ile oynanması, değiştirilmesi modifikasyona uğratılmasıdır. Biyoteknoloji ise bu genetik mühendisliğinin oynadığı, değiştirdiği organizmaların finansal açıdan kullanılmasıdır.
2. Genetik mühendisliğinin uygulama alanları nelerdir?
Cevap:
-Klonlama
– Gen Tedavisi
– Türlerin Islah Edilmesi
– Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)
– Genom Projesi
– DNA Parmak İzi vb. genlerin ve hücrenin bulunduğu her alanda uygulama yapılır.
3. Biyoteknolojinin insanlık için yararlı ve zararlı yönlerine örnekler veriniz.
Cevap:
Biyoteknolojik Uygulamaların İnsanlık İçin Yararları:
→ Tarımda verimi olumsuz etkileyen mikroorganizmalara dayanıklı olması için türler güçlendirilir.
→ İlaç sektöründeki gelişim hem hastalıkları çabuk atlatmada hem de tarımdaki olumsuzlukları gidermede yardımcı olur.
→ Hastalıkların tedavisi için aşılar ve vitaminler, kalıtsal hastalıkların tedavisi için yapay dokular ve hücreler geliştirilir.
Biyoteknolojik Uygulamaların İnsanlık İçin Zararları:
→ Tarımda verimliliği artırmak için kullanılan ilaçlar böceklerin yok olmasına sebep olduğundan böceklerle beslenen kuşlarında azalmasına neden olur ve bu döngü ile ekosistem zarar görür.
→ Tarımda kullanılan böceklerin yok olmasını sağlayan toksinler toprağa topraktan bitkiye ve bitkilerden de tüketicilere geçebilir.
→ Biyoteknolojinin gelişmesi hayvancılığı ve tarımı engeller ve sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
ben ağustos böceklerini çok severim bir keresinde dayımla ağustos böceği yakalamıştık o gün teyzem gelmişti biz de dayımla yanlarına gitmiştik yolun kenarında ağaçta ağustos böceği vardı biz de ona bakmıştık
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.