Cevap Yaz
1 Haziran 2022, 10:01 - Beyza Sultan Yazdı

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 178-180-181-182-183-184-185. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 178-180-181-182-183-184-185. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 178-179-180-181-182-183-184-185. Sayfa Cevapları Göç Destanı

6. Tema

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 178 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

1. Milletlerin hayatını etkileyen olaylar neler olabilir? Anlatınız.
Cevap: Milletlerin hayatını etkileyen olaylar, salgın hastalıklar, doğal afetler, savaşlar.

2. Destanların birey ve toplum üzerindeki etkileri ile ilgili düşüncelerinizi anlatınız.
Cevap: Destanlar genellikle kulaktan kulağa yayılan öğretici, cesaretlendirici kahramanlıklar sergileyen hikayeler barındırır.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik

Aşağıdaki sözcükleri anlamlarıyla eşleştiriniz. Sözcükleri cümlelerde kullanınız. Anlamı verilmeyen sözcüğün anlamını sözlükten bularak cümle içinde kullanınız.
Cevap:

Saadet : Mutluluk
Cümlem : Herkesin saadeti için doğru olan neyse o yapılmalıdır.

Şölen : Ziyaret
Cümlem : Aile arasındaki toplanmalar şölen gibi geliyor.

Ehli : Evcil
Cümlem : Yabani hayvanları ehlileştirmek kolay değildir.

Cenup : Güney
Cümle : Apartman cenup tarafta.

Hadise : Olay
Cümle : Evde büyük bir hadise yaşanmış.

Mukaddes : Kutsal
Cümlem : Dedem mukaddes yerler görmek istiyormuş.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 181 Cevapları MEB Yayınları

2. Etkinlik

“Göç Destanı” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Metindeki olaylar kimlerin başından geçmiştir?
Cevap: Tükel Tigin, Ur Tigin, Bugu Tigin, Sungur Tigin ve Kutu Tigin’in başından geçmiştir.

2. Ağacın gövdesi yarılınca içinden ne çıkmıştır?
Cevap: Ağacın gövdesi yarılınca içinden beş çocuk çıkmıştır.

3. Uygurlar Bugu Tigin’i hangi özelliklerinden dolayı hakan seçmişlerdir? Sizce bu karar doğru mu?
Cevap: Zeka ve güzelliğinden dolayı Bugu Tigin’i hakan seçmişlerdir. Bence zeki olduğu için doğru bir karar olabilir.

4. Hükümdar, oğlunu niçin Çin prensesi ile evlendirmeyi düşünmüştür?
Cevap: Hükümdar, olunu Çin prensesi ile evlendirmek istemiştir. Çünkü , Çin ile olan savaşlar bitsin istemiştir.

5. Çinliler prensese karşılık Uygurlardan ne istiyorlar? Niçin?
Cevap: Çinliler prensese karşılık Kutlu DAğ’ı istemişlerdir. Çünkü bu kayayı yok ederlerse Uygutları zayıflatabilecekelerini düşünüyorlardır. 

6. Çinliler kayayı ülkelerine nasıl götürmüşlerdir?
Cevap: Çinliler kayanın etrafında ateş yakıp, taşa keskin sirke dökerek parçalayıp bu şekilde 

7. Uygurlar niçin göç edip Beş Balıg’a yerleşmiştir? Uygurların buradaki yaşamı sizce nasıl devam etmiş olabilir?
Cevap: Taş gittikten sonra hükümet güçsüz düşmüştür. Bu yüzden göç etmişlerdir.


3. Etkinlik

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini bulunuz.
Cevap:

Konu: Göç Destanı
Ana Fikir: Hükümetin başındaki kişinin doğru kararlar vermesi gerekir. Yanlış bir karar devletin yıkılmasına neden olabilir.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları MEB Yayınları

4. Etkinlik

“Göç Destanı” metninde geçen gerçek ve kurgusal unsurları bulunuz.
Cevap:

Gerçek Unsurlar : Halkın yöneticilerini seçebiliyor olması.
Kurgusal Unsurlar : Ağacın içinden çocuk çıkması


5. Etkinlik

“Göç Destanı” aşağıdaki özelliklerden hangilerini taşımaktadır? Belirlediğiniz maddelerin numaralarını noktalı yere yazınız.
Cevap: 1, 2, 5, 6, 9


6. Etkinlik

“Nasreddin Hoca’nın Hayat Hikâyesi” metnini okuyunuz. Koyu ve farklı yazı karakteri ile yazılmış sözcük ve sözcük gruplarını tespit ediniz. Yazı karakterlerini bu şekilde kullanmanın amacının ne olabileceğini metnin altındaki alana yazınız.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları MEB Yayınları

Cevap: Yazı karakterlerini bu şekilde kullanmanın amacı okuyan kişinin dikkatini çekebilmek ve aklında kalması için bu tarz bir yazım kullanmışlardır. 


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları MEB Yayınları

7. Etkinlik

b) Fıkradaki mizahi ögelere dikkat ediniz. Siz de öyküleyici anlatımı kullanarak “misafirperverlik” konulu bir hikâye yazınız. Hikâyenizde mizahi ögelere yer veriniz ve yazınıza uygun bir başlık koyunuz.
Cevap:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 184 Ders Kitabı Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları MEB Yayınları

8. Etkinlik

 Araştırdığınız destanlardan en beğendiğinizi anlatınız.
Cevap: Ergenekon destanı en beğendiğim destanlardan biridir. Oğuz Han soyundan gelen İl Han ve onun yaşadıklarından bahseder.


9. Etkinlik

Aşağıdaki cümleleri çatı özelliklerine göre inceleyiniz.
Cevap:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 185 Ders Kitabı Cevapları

Gelecek Derse Hazırlık

Türkü hikâyelerini araştırınız. Beğendiğiniz türkü hikâyesini sınıfa getiriniz.
Cevap:
Yarim-Istanbulu-Mesken-Mi-Tuttun

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.