Cevap Yaz
1 Aralık 2022, 14:52 - Sena Yazdı

Göç Destanı Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe MEB)

Göç Destanı Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Göç Destanı konusuna ait çalışmaların bulunduğu 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 178-180-181-182-184-185 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Göç Destanı Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe MEB)

Göç Destanı Metni Cevapları 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 178-180-181-182-184-185 Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 178 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

1. Milletlerin hayatını etkileyen olaylar neler olabilir? Anlatınız.
Cevap: Milletlerin hayatlarını etkileyen olaylar; 

  • Doğal afetler
  • Savaşlar
  • Salgın hastalıklar

2. Destanların birey ve toplum üzerindeki etkileri ile ilgili düşüncelerinizi anlatınız.
Cevap: Destanlar kulaktan kulağa yayıldığı için anlatıcısına göre kısmen farklılık gösteren, öğretici, bilgilendirici ve kahramanlıkları anlatan hikayelerdir.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik

Aşağıdaki sözcükleri anlamlarıyla eşleştiriniz. Sözcükleri cümlelerde kullanınız. Anlamı verilmeyen sözcüğün anlamını sözlükten bularak cümle içinde kullanınız.
Cevap:

Saadet : Mutluluk
Cümlem : Ailemle saadet içinde yaşıyorduk.

Şölen : Ziyaret
Cümlem : Panayırda tatlı bir şölen havası vardı.

Ehli : Evcil
Cümlem : Sokak kedilerini ehlileştiriyordu.

Cenup : Güney
Cümle : Evi mahallenin cenup tarafında kalıyor.

Hadise : Olay
Cümle : Yaptığı hadiselerin ardı arkası kesilmiyor.

Mukaddes : Kutsal
Cümlem : Dedem mukaddes yerler gezmeyi çok seviyordu. 


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 181 Cevapları MEB Yayınları

2. Etkinlik

“Göç Destanı” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Metindeki olaylar kimlerin başından geçmiştir?
Cevap: Metindeki olaylar; Tükel Tigin, Bugu Tigin, Sungur Tigin, Ur Tigin, Kutu Tigin’in başından geçmiştir.


2. Ağacın gövdesi yarılınca içinden ne çıkmıştır?
Cevap: 
Ağacın gövdesi yarılınca içinden beş çocuk çıkmıştır.


3. Uygurlar Bugu Tigin’i hangi özelliklerinden dolayı hakan seçmişlerdir? Sizce bu karar doğru mu?
Cevap: Uygurlar Bugu Tigin’i zekası ve güzelliğinden dolayı hakan seçilmiştir. Bu karar zeki bir insan olduğundan dolayı doğru bir karardır.


4. Hükümdar, oğlunu niçin Çin prensesi ile evlendirmeyi düşünmüştür?
Cevap: Çin ile savaşlarının bitmesi için oğlunu Çin prensesi ile evlendirmek istemiştir.


5. Çinliler prensese karşılık Uygurlardan ne istiyorlar? Niçin?
Cevap: Çinliler prensese karşılık Uygurlardan Kutlu Dağ’ı istiyorlar. Çünkü bu dağı yok ettiklerinde Uygurların zayıflayacağını düşünüyorlar.


6. Çinliler kayayı ülkelerine nasıl götürmüşlerdir?
Cevap: Çinliler kayayı, etrafında taş yakıp üzerine sirke döküp küçülterek götürmüşler.


7. Uygurlar niçin göç edip Beş Balıg’a yerleşmiştir? Uygurların buradaki yaşamı sizce nasıl devam etmiş olabilir?
Cevap: Uygurlar, güçsüz düştükleri için göç edip Beş Balıg’a yerleşmişlerdir.


3. Etkinlik

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini bulunuz.
Cevap:

Konu: Göç Destanı
Ana Fikir: Yönetim başında olan kişinin doğru kararlar alması gerektiği, yanlış kararların sadece kendisinin değil yönettiği topluluğun da yıkılmasına sebep olacağıdır.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları MEB Yayınları

4. Etkinlik

“Göç Destanı” metninde geçen gerçek ve kurgusal unsurları bulunuz.
Cevap:

Gerçek Unsurlar : Halkın yöneticilerini seçebiliyor olması.
Kurgusal Unsurlar : Ağacın içinden çocuk çıkması.


5. Etkinlik

“Göç Destanı” aşağıdaki özelliklerden hangilerini taşımaktadır? Belirlediğiniz maddelerin numaralarını noktalı yere yazınız.
Cevap: 1, 2, 5, 6, 9


6. Etkinlik

“Nasreddin Hoca’nın Hayat Hikâyesi” metnini okuyunuz. Koyu ve farklı yazı karakteri ile yazılmış sözcük ve sözcük gruplarını tespit ediniz. Yazı karakterlerini bu şekilde kullanmanın amacının ne olabileceğini metnin altındaki alana yazınız.
Cevap: Koyu ve farklı yazı tipi ile yazılmasının amacı dikkat çekmek ve akılda kalmaktır.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları MEB Yayınları

7. Etkinlik

b) Fıkradaki mizahi ögelere dikkat ediniz. Siz de öyküleyici anlatımı kullanarak “misafirperverlik” konulu bir hikâye yazınız. Hikâyenizde mizahi ögelere yer veriniz ve yazınıza uygun bir başlık koyunuz.
Cevap:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları MEB Yayınları


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları MEB Yayınları

8. Etkinlik

 Araştırdığınız destanlardan en beğendiğinizi anlatınız.
Cevap:

OĞUZ KAĞAN DESTANI

Oğuz Kağan göz kamaştıran bir güzellik ile dünyaya gelir. Çok çabuk sütten kesilir, büyür ve konuşmaya başlar. Cesur, ve korkusuz bir delikanlı olur. Korkmadan yorulmadan sürekli dağlarda dolaşır avlanırmış. Yaşadığı yerde korkulan, içerisinde canavarların olduğu, kimsenin yaklaşmadığı ormana gider ve canavarı öldürür. Günlerden bir gün gökten mavi bir ışık yansır ve ışık içerisinde genç bir kız gözükür. Oğuz Kağan bu parıldayan kızı alarak 40 gün, 40 gece düğün yapar ve 6 oğlu olur.


9. Etkinlik

Aşağıdaki cümleleri çatı özelliklerine göre inceleyiniz.
Cevap:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları MEB Yayınları


Gelecek Derse Hazırlık

Türkü hikâyelerini araştırınız. Beğendiğiniz türkü hikâyesini sınıfa getiriniz.
Cevap:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları MEB Yayınları1

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.