Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
2 Haziran 2021, 14:24
Beyza Sultan Beyza Sultan
Üye
Konu Sayısı: 300

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 180-181-182-183-184-185. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 180-181-182-183-184-185. Sayfa Cevapları Tarhananın Öyküsü

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 180 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Yörenizin meşhur yemeklerinin adlarını sınıfta paylaşınız.
Cevap: Kebap

2. Hangi çorba çeşitlerini biliyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: Hayır. Bilmiyorum.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 182 Ders Kitabı Cevapları

1. Etkinlik
A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Cevap:

Mayalanma: Hamurun kabarmasına denir.
Malzeme: Bir iş için kullanılması gereken araçlar
Ev Ekonomisi : Evin geçimiyle ilgili maddi durum.
Endüstriyel : Sanayi ilgili bir kelime


B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelimelerden iki tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.
Cevap:

Endüstriyel alanında işler çok gelişti.
Ev ekonomisini idare etmek gereklidir.


2. Etkinlik: Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Tarhananın ana malzemesi nasıl elde edilir? Anlatınız.
Cevap: Ana malzemesi yoğurttur. Yoğurt sütün mayalanması ile oluşurmuş.

2. Yurdumuzda en ünlü tarhanalar nerelerde yapılır?
Cevap: Kahramanmaraş, Uşak, Ankara, Malatya’da da yapılır.

3. Tarhanalar ne zaman, hangi malzemelerle ve nasıl yapılır? Anlatınız.
Cevap: Eylül, ekim aylarında yapılır.

4. Evde hazırlanan yiyeceklerin ev ekonomisine ve sağlığımıza olan faydaları nelerdir?
Cevap: Evde hazırlanan yiyeceklerin ev ekonomisine katkısı dışardan aldığımızda daha pahalı olur. Ve evde yapılan her ürün daha sağlıklıdır.

5. Yurdumuzun farklı yörelerine ait yemeklerle ilgili neler biliyorsunuz? Örnekler vererek anlatınız.
Cevap: Adana ‘nın kebabının meşhur olduğunu biliyorum. Adana’dan başka hiçbir yerde kebap güzel olmaz. Gaziantep’in ise baklavası meşhurdur. Baklava da başka yerde yenmez.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 183 Ders Kitabı Cevapları

4. Etkinlik: Malzemelerini ve yapılış aşamalarını öğrendiğiniz yemeğinizi aşağıya yazınız. Daha sonra, hazırladığınız yemeği arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap:
Pirinç Pilavı
Bir bardak pirinç
Göz kararı şehriye
2 bardak Sıcak su
40 gr terayağı
Hazırlanışı: Yağı tencere de eritiyoruz. Daha sonra şehriyeyi pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra pirinci yıkayıp tencerimize koyuyoruz. 15 dk sonra sıcak suyumuzu ekliyoruz. Pişmeye bırakıyoruz.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 184 Ders Kitabı Cevapları

5. Etkinlik: Aşağıdaki yazının bazı bölümleri, tamamlamanız için yarım bırakılmıştır. Bu yazıyı, yazının yarım bırakılan cümlelerini ve devamını tahmin ederek anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde tamamlayınız.
Cevap: Çocukluğumda bayramları hatırlıyorum. Günler önceden hazırlıklar başlar, gelecek misafirler için. Bayram herkes için neşe kaynağıdır. Hem Ramazan hem de Kurban Bayramı’nda bütün küskünler barışırdı. Ayrıca herkes ziyaret edilir, akrabalar arasında bağlar kuvvetlenirdi. Şimdi bayramlar aynı heyecanla yaşanmıyor. Maalesef böyle bayramlar kalmadı artık. Ben de size, bayramların neşe içinde yaşandığı bir anı anlatmak istiyorum. On yaşındayım. Ramazan ayı akşam yemeğine tüm tanıdıklar gelmişti. O gün çok güzel muhabbet edilmişti ve çok mutluyduk.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 185 Ders Kitabı Cevapları

6. Etkinlik: Aşağıdaki görsellerde yer alan kelimelerle ekleri örnekteki gibi birleştiriniz. Anlamının değiştiğini düşündüğünüz kelimeleri yuvarlak içine alınız.
Cevap:

Yöre = Yörede, yöresel, yöremiz
Yurt = Yurttaş, yurtta, yurtsuz
Ev = Evcil, evler, evli
Tuz = Tuzluk, tuzcu, tuzu


Gelecek Derste Hazırlık

Türk dilinin ana dili olarak kullanıldığı devletleri araştırınız.
Cevap: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 186-187-188-189-190-191. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.