Cevap Yaz
13 Nisan 2022, 11:55 - Sena Yazdı

Temel Dini Bilgiler (İslam-2) Ders Kitabı 66-67-68-69-70. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Temel Dini Bilgiler (İslam-2) Ders Kitabı 66-67-68-69-70. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde imam hatip ortaokul öğrencileri ve seçmeli ders tercih eden ortaokul öğrencileri için hazırlanmış olan ve içerisinde 2. Ünitemizi Değerlendirelim konusunun bulunduğu temel dini bilgiler (islam-2) ders kitabı sayfa 66-67-68-69-70 cevapları konusunu paylaştık. 2. Ünitemizi Değerlendirelim konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Temel Dini Bilgiler (İslam-2) Ders Kitabı 66-67-68-69-70. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Temel Dini Bilgiler (İSLAM-2) Ders Kitabı 66-67-68-69-70. Sayfa Cevapları 2. Ünitemizi Değerlendirelim

Temel Dini Bilgiler (İSLAM-2) Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Dinimizin temizliğe verdiği önemi birer ayet ve hadisle açıklayınız.
Cevap: 

Ayet: De ki: “Pis olanın çokluğu seni şaşırtıp hoşuna gitse de, pis ve temiz bir olmaz. Allah’tan korkun ey akıl sahipleri ki felaha eresiniz.” (5/Mâide 100)

Hadis: “Mü’minlere de: ‘Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin’ buyurmuştur. (Müslim)


2. Tövbe etmekle manevi temizlik arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
Cevap: Beden kirliliğimiz nasıl ki su ile temizleriz, manevi kirliliklerimizi yani, ruhumuzu ve aklımızı da tövbe ile temizleriz. 


3. Abdesti bozan durumlar nelerdir? Yazınız.
Cevap: 

1- Ön ve arka mahalden çıkan idrar, dışkı, meni, mezi, taş vs. gibi maddeler.

2- Arka taraftan gaz çıkması (yellenme).

3- Çocuk düşürünce.

4- Kan, irin ve sarı su gibi akıntıların gelmesi.

5- Ağız dolusu kusmak.

6- Uyumak.

7- Bayılmak

8- Namazda sesli gülmek. 

9- Kadınla erkeğin birbiriyle fâhiş mübâşeretleri.


4. Dinimizin abdest konusunda sağladığı kolaylıklara örnekler veriniz.
Cevap: Su olmadığında abdest almak için toprağı kullanabiliyor olmamız, sarkılı olan yeri yıkamadan sargının üzerini mesh etmek.


5. Yüce Allah’ın güzel isimlerinden el-Kerim, el-Kuddûs ve et-Tevvâb isimlerinin anlamlarını kısaca yazınız.
Cevap: 

El-Kerim: Allah’ın kerem sahibi bir yaratıcı, lütuf ve ihsan sahibi olduğu demektir.

El-Kuddus: Kutsal, mübarek, kullarını hem maddi hem de manevi kirlerden arındıran demektir. 

Et-Tevvab: Tövbeleri kabul eden ve tövbe edenleri seven demektir.


B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Ayşe Öğretmen, İslam’ın temizliğe verdiği önemi açıklamak için derste ayet ve hadislerden bazı örnekler vermiştir. Aşağıda verilen örneklerden hangisi konuyla ilgili değildir?
Cevap: C) “Onları biz yarattık; onların yaratılışını sapasağlam yaptık.” (İnsan suresi, 28. ayet.) 


Temel Dini Bilgiler (İSLAM-2) Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları MEB Yayınları

2. Bedende, elbisede, ibadet edilen mekânlarda ve içinde yaşanılan çevrede görünen kir ve pisliklerin giderilmesine __; kalbin gıybet, yalan, kıskançlık, kibir gibi kötü huy ve davranışlardan arındırılıp güzel ahlak ile bezenmesine ise __ adı verilir.
Boşluklara gelecek uygun kelimeler sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: B) Maddi temizlik – manevi temizlik 


3. Aşağıdaki öğrencilerden hangisi abdestin farzlarıyla ilgili yanlış bir bilgiden bahsetmektedir?
Cevap: D) İbrahim: Ayakları yıkamak abdestin farzıdır. 


4. Sevgili Peygamberimiz abdest alırken bazı davranışlardan kaçınmış ve Müslümanlara abdest alırken bazı tavsiyelerde bulunmuştur. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimizin tavsiyelerinden biri değildir?
Cevap: C) Abdest alırken suyu yüzüne çarpmak. 


Temel Dini Bilgiler (İSLAM-2) Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları MEB Yayınları

5. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri gusül abdestinin farzlarındandır?
Cevap: C) II, IV, V 


6. Mustafa’nın babası aşağıdakilerden hangisini söylerse yanlış bir bilgi vermiş olur?
Cevap: A) Temiz toprakla alınan bu abdeste gusül denir. 


7. Aşağıdaki ibadetlerden hangisini yerine getirmek için abdestli olmak gerekir?
Cevap: C) Namaz kılmak


Temel Dini Bilgiler (İSLAM-2) Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları MEB Yayınları

8. Yukarıdaki öğrencilerden hangisi Yüce Allah’ın isminin anlamını yanlış söylemiştir?
Cevap: B) Serra 


C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen kelimelerden uygun olanlarla doldurunuz.
Cevap: 

1. Teyemmüm için __niyet__ etmek şarttır.

2. Sözlükte “temizlenmek, arınmak” anlamına gelen __taharet__ ; terim olarak “maddi ve manevi pisliği gidermek” demektir.

3. Ev, sokak, cadde, park, okul gibi ortak kullanım alanlarının temiz tutulmasına __çevre temizliği__ denir.

4. İbadetleri yerine getirmeye engel olan kirlilikten abdest veya gusül alarak temizlenmeye __hükmi temizlik__ denir.

5. Vücudun abdest organlarının birinde sargı varsa sargının üzerinden __mesh__ yapılır.


Temel Dini Bilgiler (İSLAM-2) Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları MEB Yayınları

D. Aşağıdaki soruları cevaplayarak bulmacayı çözünüz ve renkli bölümdeki şifreyi bulunuz.
Cevap:
Temel Dini Bilgiler (İSLAM-2) Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları MEB Yayınları


Temel Dini Bilgiler (İslam-2) Ders Kitabı Cevapları 66-67-68-69-70-71.  Sayfa, 2. Ünitemizi Değerlendirelim 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.