6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 131-132-133-134-135-136-137. Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan 6. sınıf fen bilimleri ders kitabı 131-132-133-134-135-136-137 Cevapları konusunu paylaştık. Bu paylaşılan konuda Madde ve Isı ile ilgili çalışmaları paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
Tüm maddelerin tanecikli yapıda olduğunu ve bu taneciklerin hareketli olduğunu biliyoruz. Bu taneciklerin hareketleri bir etkiyle hızlanabilir veya yavaşlayabilir. Peki, taneciklerin hareketlerini nasıl değiştirebiliriz?
Cevap: Madde sıvı haldeyken dondurursak taneciklerin hareketleri yavaşlar. Madde katı haldeyken eritirsek taneciklerin hareketi hızlanır.
Buzdolabından çıkarılan soğuk meyve suyunun sıcaklığı bir süre sonra artar. İçmekte olduğumuz sıcak bir sütün ise sıcaklığı bir süre sonra azalır. Bunların sebebi ne olabilir? Meyve suyunun ve sütün taneciklerinin hareketleri nasıl değişir?
Cevap: Buzdolabından çıkarılan soğuk meyve suyu ısı aldıkça tanecik hareketi artar bu yüzden ısınır. İçmekte olduğumuz sıcak süt ısı verdikçe tanecik hareketi de yavaşlar bu yüzden soğur.
1. Mumların hangi sırayla eridiğini ve onlara tutturulan iğnelerin hangi sırayla düştüğünü belirleyiniz.
Cevap:
Mumların erime sırası: N, L, M
İğnelerin düşme sırası: N, L, M
2. Isı iletimi ile mumların erime zamanları arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Isı iletimi ile mumların erimesin doğru bir ilişki vardır. Isı kaynağının yakınında olan daha erken erimeye başlar.
Kış mevsiminde, demirden yapılmış eşyaların daha soğuk olduğunu hissetmişsinizdir. Örneğin sınıfta üzerinde oturduğunuz sıranın tahta ve metal kısımlarına ayrı ayrı dokunduğunuzda sıcaklık farkını hissedersiniz. Aynı ortamda bulunan farklı maddelerin farklı sıcaklıklarda hissedilmesinin nedeni ne olabilir?
Cevap: Metal tahtadan daha iletken olduğu için tahtadan daha soğuk olur. Bu yüzden aynı ortamda bulunan farklı maddelerin farklı sıcaklıklarda hissedilmesi iletkenliklerine göre değişir.
Günlük hayatta kullandığınız eşyaları ısı iletkeni ve ısı yalıtkanı olarak sınıflandırıp rapor haline getiriniz. Sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Isı İletkeni: Çaydanlık, cezve, tencere, kalorifer petekleri
Isı Yalıtkanı: Tahta masa, buz dolabı, tahta kaşık, cezvenin plastik sapı
Maddeleri soğuk veya sıcak tutan termos benzeri başka hangi örnekler verilebilir?
Cevap: Buzdolabı, derin dondurucu, fırın, mikrodalga, ısı yalıtım malzemeleri.
Yaz ve kış mevsimlerinde kullandığınız giysileri düşünün. Bu giysilerin yapıldığı malzeme ve malzemenin kalınlığı (kumaşın yoğunluğu) sizce aynı mıdır?
Cevap: Kışın kullanılan giysilerin kumaşı yazın kullanılan giysilerin kumaşından farklıdır. Daha yünlü ve kalın kumaşlar kullanılır.
Kış mevsiminde vücut sıcaklığını daha iyi korumak için bir tek kalın kazak giymek mi yoksa birkaç kat ince kazak giymek mi daha uygun olur?
Cevap: Birkaç kat ince kazak giymek daha uygun olur. Çünkü her kazak arasında kalan hava yalıtım sağlar.
Yalıtım yapılmış binalarda hangi yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır? Binanın hangi bölümünde hangi yalıtım malzemesinin kullanılacağı nasıl belirlenmektedir?
Cevap: Cam yünü, plastik köpük perlit, mantar, sentetik elyaflar, odun lifi, yonga, rende talaşı, vb. Binaların dış cephe duvarlarında, yer döşemelerinde, çatılarda, pencerelerde, giriş kapılarında ve odaları ayıran ara duvarlarda kullanılır.
Aile ve ülke ekonomisi açısından binalarda ısı yalıtımı yapılmasının ve kaynakları etkili kullanılmasının önemini tartışınız.
Cevap: Binalara ısı yalıtımı yapılması ve kaynakları etkili kullanmak hem aile ekonomisine hem de ülkenin ekonomisine büyük yarar sağlamakla birlikte enerji kaynaklarının gereksiz kullanılmasının da önüne geçer.
1. Hangi plastik şişede bulunan su, daha az ısı kaybetti?
Cevap: Etrafını strafor köpük ile doldurduğumuz su daha az ısı kaybettiğinden daha uzun süre sıcak kaldı.
2. Kumaş, gazete kağıdı ve strafor köpük dışında yalıtım için hangi malzemeleri kullanabilirsiniz?
Cevap: Mantar, cam yünü, cüruf yününü yalıtım malzemeleri olarak kullanabiliriz.
1. Hangi kutuda ısı kaybı daha az olmuştur?
Cevap: Keçe ile kaplanmış kutuda ısı kaybı daha az olmuştur.
2. Siz olsaydınız ısı yalıtım malzemesi olarak ne kullanırdınız?
Cevap: Ben olsam ısı yalıtım malzemesi olarak silikon yünü kullanırdım.
1) Aşağıda verilen maddelerin ısı iletkeni mi yoksa ısı yalıtkanı mı olduğunu tabloda verilen kutucuklara yazınız.
Cevap:
Isı İletkeni: 1) Demir, 4) Bakır, 6) Köpük
Isı Yalıtkanı: 2) Tahta, 3) Plastik, 5) Cam
2) Günlük hayatta kullanılan ve aşağıda görselleri verilen ev eşyalarının belirtilen bölümlerinin ısı iletkeni mi, ısı yalıtkanı mı olduğunu uygun boşluğa yazınız.
Cevap:
3) Bir evin ısı yalıtımını sağlamak için evin hangi bölümlerinde hangi malzemelerin kullanılması gerekmektedir?
Cevap:
Silikon Yünü- Volkan Tüfleri: Dış cepheler
Katran: Tavan
Ahşap: İç ve dış döşeme
Taş Yünü: Tavan, iç ve dış duvarlar
Cam Yünü: Tavan, iç ve dış duvarlar, tesisat boruları
Strafor Köpük: İç ve dış duvar cepheleri
4) Bir kap içindeki suyun sıcaklığı 50 ˚C’tur. Demir ve tahta çubuklar bu kabın içinde iki dakika bekler. İki dakika sonunda çubukların sıcaklıklarını karşılaştırdığınızda hangi sonuca ulaşırsınız?
Cevap: Demir çubuk tahta çubuktan daha fazla ısınmış olur.
6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 131-132-133-134-135-136-137. Sayfa, Madde ve Isı konusu etkinlik çalışmaları içerisinde eksik veyahut hatalı bir kısımla karşılaşmanız durumunda bunu bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Baharda çok fazla mantar oluşuyor bizim köyümüzde insanlar çıkan mantarları topluyor ve satıyorlar.Toplanan bazı değerli mantarlar yurt dışına ilaç fabrikalarına ve bazı gurme restoranlara satılıyor
Banana yardımcı oldu Çok güzel bir uygulama en tercih etiğim uygulamasın❤
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.