Cevap Yaz
8 Haziran 2024, 20:18 - Zülal Güneş Yazdı

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı 43-44-45-46-47-48. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı 43-44-45-46-47-48. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2023-2024 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Sayıları 10’un Farklı Tam Sayı Kuvvetleri ile İfade Etme ve Çözümleme  konusunun bulunduğu 8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 43-44-45-46-47-48 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı 43-44-45-46-47-48. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

8.Sınıf MEB Yayınları Matematik Ders Kitabı 43-44-45-46-47-48. Sayfa Cevapları Sayıları 10’un Farklı Tam Sayı Kuvvetleri ile İfade Etme ve Çözümleme

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları MEB Yayınları

Sizce altın oran 10’un tam sayı kuvvetleri kulllanılarak nasıl çözümlenir?
Cevap: sayılar kesirli bir şekilde ifade edilir. Sayı küçüldükçe kesir ile gösterilip sıfır oranı arttırılmaktadır. 


ETKİNLİK

2. Bir manavın sattığı bazı meyvelerin kilogram fiyatları onluk taban blokları yardımıyla verilmiştir. Tabloyu onluk taban bloklarından yararlanarak örnekteki gibi doldurunuz.
Cevap: 

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları MEB Yayınları

SONUÇLANDIRALIM

Bloklardan faydalanarak yaptığınız çözümlemeyi 10’un tam sayı kuvvetlerini kullanarak gösteriniz
Cevap: 

Elma → 3 . 1 
                7 . 10¹
                0 . 10²

Limon → 3 . 1 
                  4 . 10¹
                  5 . 10²

Portakal → 2 . 1 
                      2 . 10¹
                      5 . 10²


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıdaki sayıları 10’un tam sayı kuvvetlerini kullanarak çözümleyiniz.
Cevap:

a) 28,9017
= 20 + 8 + 0,9 + 0,001, + 0,0007
= 2 . 10 + 8 . 1 + 9 . (1/10) +1 . (1/1000) + 7. (1/1000)
=2 . 10¹ + 8 . 10⁰ + 9 . (1/10-¹) + 1 . (1/10-³) + 7 . (1/10-⁴)

b) 109,382
= 100 + 00 + 9 + 0,3 + 0,08 + 0,002
= 1 . 100 + 9 . 1 + 3 . (1/10) + 8 . (1/100) + 2 . (1/1000)

= 1 . 10² + 9 . 10⁰ + 3 . 10-¹ + 8 . 10-² + 2 . 10-³

c) 4,95
= 4 + 0,9 + 0,05
= 4 . 1 + 9 . (1/10) + 5 . (1/100)
= 4 . 10⁰ + 9 . (1/10-¹) + 5 . (1/10-²)


Aşağıda çözümlenmiş hâli verilen sayıların ondalık gösterimlerini yazınız.
Cevap:

a) 2 ∙ 10² + 5 ∙ 10 + 1 ∙ 10-¹ + 4 ∙ 10-² → 250,14
b) 3 ∙ 10 + 7 ∙ 10-³ + 2 ∙ 10-¹ → 30,207


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları MEB Yayınları

26,013 ondalık gösteriminin çözümlemesi 2 ∙ 10a + b ∙ 10⁰ + 1 ∙ 10c + d ∙ 10-³ olarak verilmiştir. Çözümlemede yer alan a, b, c ve d değerlerini bulunuz.
Cevap:

2 . 10¹ + 6 . 10⁰ + 1 . (1/10-²) + 3 . (1/10-³)
Buna göre;
a = 1
b = 6
c = -2
d = 3


Aşağıda verilen işlemlerin sonuçlarını bulunuz. Bulduğunuz sonuçları karşılaştırınız
Cevap:

a) 4,396 ∙ 10¹ → 43,96 → 10 ile çarpılıp 1 virgül sağa ilerletilir. 
b) 439,6 ∙ 10-¹ → 43,96 → 10 ile çarpılıp 1 virgül sola ilerletilir.
c) 43,96 ∙ 10-¹ → 4,396 → 10 ile çarpılıp 1 virgül sola kaydırılır. 


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıdaki noktalı yerlere gelmesi gereken sayıları yazınız
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları MEB Yayınları


97,3 milimetrenin kaç mikrometre olduğunu 10’un tam sayı kuvvetlerini kullanarak gösterelim (1 mm = 1000 mikrometre).
Cevap: 

97,3 . 1000 = 97 300 
97 300 → 973 . 10²


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları MEB Yayınları

UYGULAYALIM

1. Yukarıdaki boş kutulara aşağıda verilen ifadelerden uygun olanları yazınız
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları MEB Yayınları


2. Aşağıda çözümlenmiş hâli verilen sayıların ondalık gösterimlerini yazınız
Cevap:

a) 2 ∙ 10² + 5 ∙ 10-¹ + 4 ∙ 10-² → 200,54
b) 3 ∙ 10-1 + 2 ∙ 10-²+ 7 ∙ 10-³ → 0,327
c) 1 ∙ 10³ + 2 ∙ 10¹ + 9 ∙ 10-³ + 4 ∙ 10-¹ → 1020,409


3. Aşağıda bulunan ifadelerden birbirine eşit olanları örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları MEB Yayınları


4. 305,084 ondalık gösteriminin çözümlemesi 3.10² + 5 10a + 8.10b + 4.10-³ olarak verilmiştir. Buna göre a + b değerini bulunuz.
Cevap: 

3.10² + 5 10a + 8.10b + 4.10-³

305,084
→ 3 . 10² + 5 . 10⁰ + 8 . 10-² + 4 . 10-³
Buna göre;
a = 0
b = -2
0 + (-2) = -2


5. 1,306 litrenin kaç milimetreküp olduğunu 10’un tam sayı kuvvetlerini kullanarak gösteriniz (1 L = 1 dm³ ).
Cevap:

1L → 1000 000 mm³
1,306 . 1000 000 = 1,306 . 10⁶


6. . 356 000 000 sayısı x · 10⁸ şeklinde yazıldığında x yerine yazılabilecek sayıyı bulunuz.
Cevap:

356 000 000 
x . 10⁸ şeklinde olursa sayı → 3,56 . 10⁸


7. Aşağıdakilerden hangilerinin 0,0000105 sayısına eşit olduğunu belirleyiniz.
Cevap: a ve ç

 a) 10,5 · 10-⁶ → Doğru
b) 105 · 10⁷ → 10-⁷ olması gerekir
c) 0,0105 · 10-¹→ 10-³ olması gerekir. 
ç) 0,00105 · 10-² →Doğru


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları MEB Yayınları

8. Aşağıda birbirine eşit ifadeler verilmiştir. Eşitliklerdeki x, y, a ve b bilinmeyenlerini bulunuz.
Cevap:

a) 796,18 ∙ 10¹⁹ = x ∙ 10²¹
7,9618 . 10²¹

b) 32,48 ∙ 10¹⁵ = 32 480 ∙ 10y
32 480 . 10¹²

c) 6,51 ∙ 10-³⁵ = a ∙ 10-³⁸
6510 . 10-³⁸ 

ç) b ∙ 10-⁸ = 14,9 ∙ 10-¹⁰
0,149 . 10-⁸ 


9. İstanbul Ayasofya Camisi’nin bazı tarihi yerlere olan yaklaşık uzaklıkları harita üzerinde gösterilmiştir. 10’un farklı tam sayı kuvvetlerinden yararlanarak tablodaki noktalı yerleri tamamlayınız.
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları MEB Yayınları


10. 0,00000205 sayısı x · 10y şeklinde yazılmaktadır. x > 20 olduğuna göre y sayısının alabileceği en büyük tam sayı değeri kaçtır?
Cevap:  B) −7

20,5 . 10-⁷
x > 20 büyük olduğu için en yüksek -7 alabiliriz. 

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.