Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
24 Aralık 2020, 12:52
Selin Selin
Üye
Konu Sayısı: 230

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 231-232-233-234-235. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

2019-2020 5. Sınıf Anıttepe Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı 231-232-233-234-235. sayfa cevapları Akıllı Ulaşım Sistemleri

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 231 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Ulaşım araçlarının hayatımızdaki yeri hakkında ne düşüyorsunuz?
Cevap: Ulaşım araçlarını günlük hayatımızda sıklıkla kullanıyoruz. Çünkü çok fazla zaman kaybetmeden, kısa sürede istediğimiz yere gidebiliyoruz.

2. En çok hangi ulaşım araçlarını kullanıyorsunuz?
Cevap: Otobüs, araba.

3. Aile büyüklerinizin çocukluk döneminde yaygın olan ulaşım araçları hangileriymiş? Geçmişten günümüze ulaşım araçlarındaki bu değişimin sebebi sizce nedir?
Cevap: Otobüs yaygın araçlardanmış. Teknolojinin değişmesinden dolayı ulaşım araçları da değişmiştir.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 233 Ders Kitabı Cevapları

1. ETKİNLİK: Görselden hareketle metnin içeriğiyle ilgili tahmininizi yazınız.
Cevap: Uçaklardan, trenlerden bahsediyor olabilir.

2. ETKİNLİK

a) Metinde anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını aşağıya yazınız. Anlamlarını ilk olarak metnin bağlamından tahmin ediniz. Ardından tahminlerinizin doğruluğunu sözlüklerinizden kontrol ederek yazınız.
Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 233 Ders Kitabı Cevapları

3. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız. Cevapları defterinize yazınız.

1) Ulaşım nedir?
Cevap: İnsanların hayatında emekleme ile başlamış, tüm hayatı boyunca devam etmiş sürece ulaşım denir.

2) İnsanoğlu daha önce ulaşım için nelerden yararlanmıştır?
Cevap: Hayvan gücünden yararlanmışlardır.

3) Ulaşım insanoğluna hangi yararları sağlamıştır?
Cevap: İnsanları ve yükleri bir yerden bir yere aktarma, kültürü birçok yere taşıma gibi yararları olmuştur.

4) Ulaşımın başlangıç, bitiş ve kesişme noktaları nerelerdir? Neden?
Cevap: Kentlerdir. Çünkü her türlü ulaşım kentlerde gerçekleşmektedir.

5) Ulaşımdan beklenen nedir?
Cevap: kaliteli ve düşük maliyetli olması beklenmektedir.

6) Ulaşım sistemi nasıl olmalıdır?
Cevap: Ulaşım sistemi rahat, emniyetli, hızlı, seri bir şekilde ulaşımı sağlamalıdır.

7) Akıllı ulaşım sistemleri nedir?
Cevap: Akıllı ulaşım sistemleri sürücü-araç, araç-yolcu gibi sistemlerinin birçok bileşkeninden meydana gelen sistemdir.

8) Ulaşım sistemlerinde ülkemiz ne durumdadır? Bu durumu daha da ilerletmek için ne yapmamız gerekir?
Cevap: Ülkemiz alıcı ülke yerine verici ülkedir. Adımlarımızı sıklaştırmamız ve gayretimizi arttırmamız gerekmektedir.

b) Siz de okuduğunuz metinle ilgili üç soru hazırlayınız. Sorularınızı defterinize yazınız, arkadaşlarınıza yöneltiniz.
Cevap: 

  1. Kentleşme sorununu ortaya çıkaran durum nedir?
  2. Medeniyetin ilerlemesine sahne olan şey nedir?
  3. Zaman kaybını engelleyen bir sistemin oluşabilmesi için ne gerekir?

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 234 Ders Kitabı Cevapları

4. ETKİNLİK: Okuduğunuz metni özetleyiniz. Özetleme yaparken okuma sırasında altını çizdiğiniz bölümlerden de yararlanabilirsiniz.
Cevap: Ulaşım vazgeçilmezdir. Geçmişten beri ulaşım devam etmiştir. Daha önce hayvan gücünden yararlanılmıştır. Ulaşım sayesinde kültürde aktarılmıştır. Bu yüzden de kentlerin temeli atılmış oldu. Ulaşım, kaliteli ve düşük maliyetli olmalıdır. Ülkemizi dünya ile kıyasladığımızda ülkemiz gelişme göstermiştir. Daha iyi olabilmek için elimizdeki yol haritasını sık sık güncellemeliyiz.

5. ETKİNLİK: Aşağıdaki cümleleri okuduğunuz metne göre tamamlayınız.
Cevap:

Daha sonraları ulaşım merkezleri kent merkezleri hâline getirmesi nedeniyle kentleşme sorununu ortaya çıkarmıştır.

Bu sistemin oluşabilmesi için ilk önce bilgiye erişebilmek, bilgi sahibi olmak gerekir.

Ulaşım sistemlerinde insana düşen yükü hafifletmek için  bilişim imkânlarından yararlanmak yani bilgisayar sistemlerine yaptırılabilecek iletişim ve hesaplama işlerinin yükünü insanın omuzlarından kaldırmak gerekir.

Ama hepsinden önemlisi, bunları başarabilmek için elimizdeki yol haritasını sık sık güncellemek ve geliştirmek zorunluluğunun farkında olmaktır.

6. ETKİNLİK: Aşağıdaki görsellerde verilen ulaşım araçlarından birini seçiniz. Bu ulaşım aracının günlük hayatımızdaki önemini anlatan bir konuşma yapınız.
Cevap:

Merhaba arkadaşlar,

Araba, günlük hayatımızda önemli bir yer tutar. Gitmek istediğimiz yere kısa bir şekilde gidebilmemizi sağlamaktadır. Özellikle aileler arabayı çok tercih etmektedir. Kişiye ait olmasından dolayı istenildiği gibi kullanılabilir. Bundan dolayı tercih edilmektedir.

Araba olmasaydı diğer ulaşım araçlarıyla daha uzun vakit yolculuk yapmak zorunda kalırdık ve istediğimiz yere, istediğimiz zaman gidemeyebilirdik. Bu yüzden araba kişi için önemlidir.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 235 Ders Kitabı Cevapları

7. ETKİNLİK: Aşağıdaki cümleleri amaç-sonuç, neden-sonuç ilişkisi yönünden belirleyiniz.
Cevap:

• Akıllı ulaşım sistemleri, bütün bunları sağlayabilmek için geliştirilen ve uygulanan teknolojidir.

Amaç- Sonuç

• İnsanoğlu, insanlık tarihi boyunca ilk başlarda hayvan gücünü kullanmıştır. Bu işlemi; yük ve insan taşımacılığı için yürüyen hayvan gücünü, haberleşme için de uçan hayvan gücünü kullanarak yapmıştır.

Amaç- Sonuç

8. ETKİNLİK: Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Geçmişten günümüze ulaşım araçlarının değişimi hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Geçmişte teknoloji bu kadar gelişmiş olmadığı için hayvan gücünden yararlanılıyordu. Yük taşımada ya da insan taşımada hayvanlar kullanılıyordu. Fakat bir yerden bir yere gitmek çok uzun sürüyordu. Zaman geçtikçe teknoloji de ilerledi ve yavaş yavaş bu gibi sorunlar ortadan kalkmaya başladı. Günümüzde uçak, araba, otobüs, metro gibi ulaşım araçları var. Bunlar sayesinde kısa sürede istenilen yere gidilebiliyor.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

1. Türk bilim insanlarından birini seçerek seçtiğiniz bilim insanını tanıtan bir konuşma hazırlayınız.
Cevap: Aziz Sancar 8 Eylül 1946 yılında Mardin’de doğmuştur. Eğitimine ilk önce Mardin’de başladı ve orada tamamladı. Daha sonra İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi ve ABD’ye eğitim için gitti. DNA onarımı, hücre dizilimi ile ilgili çalışmalar yaptı. Amerikan Ulusal Bilimler Akademi’sine kabul edildi. Kanser tedavisi hakkında önemli çalışmalar yapmıştı. 2015 yılında DNA’ların nasıl onarıldığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandırarak Nobel Kimya Ödülünü kazanmıştır.

2. Bilimin önemini anlatan özdeyişler bulunuz.
Cevap: 

  • Bir kum tanesinin sırrını çözmeyi başarsaydık, bütün dünyanın sırrını öğrenmiş olurduk. Albert Einstein
  • İlim servetten daha kıymetlidir; çünkü serveti sen korursun, halbuki ilim seni korur. Hz. Ali (r.a.)

 


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 212-213-214. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.