Cevap Yaz
24 Ocak 2023, 10:22 - Sena Yazdı

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 136-141. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

10.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 136-141. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İlyada efsanesi hakkında çeşitli bilgilerin bulunduğu 10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 136-141 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 136-141. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

10.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 136-141. Sayfa Cevapları İlyada

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık

1. Olağanüstü olayları konu alan metinleri okumak ilginizi çeker mi? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Olağanüstü olayları konu alan metinleri okumak ilgimi çeker. Çünkü hayal gücümün sınırlarını zorlayan metinler beni çok heyecanlandırır.


2. “Bir kişi, yendiği düşmanı ne kadar güçlü ise o kadar kahramandır.” sözü ile ilgili düşüncelerinizi sınıfta sözlü olarak paylaşınız.
Cevap: Bir kişinin üstesinden gelmeye çalıştığı sorunu ne kadar büyükse verdiği çabası ve zekası da o kadar büyük ve güçlü  demektir.


10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları MEB Yayınları

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

1. “O katı yürekli adam alt eder seni.” cümlesindeki altı çizili kelime gruplarının anlamlarını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlüğünden kontrol ediniz.
Cevap:

Katı Yürekli: Acımasız, merhametsiz, duygusuz kişi.

Alt eder: Bir kimseyi yenmek, bastırmak.


2. Okuduğunuz metindeki kahramanlardan Akhilleus ile Hektor’ın kişilik özelliklerini metinden yola çıkarak açıklayınız.
Cevap: Akhilleus; cesur, güçlü ve korkusuz iyi bir savaşçıdır. Hektor; vatanı ve toprakları için canı pahasına savaşacak, cesur, yürekli biridir.


3. Metinde anlatıcının kim olduğunu ve hangi tip bakış açısı kullandığını belirleyiniz.
Cevap: Metindeki anlatıcı üçüncü tekil kişidir. Metinde ilahı bakış açısı kullanmıştır.


4. Hektor’ın ölümü üzerine eşinin nasıl bir tepki gösterdiğini, hangi ruh hâli içerisinde olduğunu metindeki dizelerden örnek göstererek belirtiniz.
Cevap: Hektor’un ölümü üzerine eşi acı çekmişçesine üzülerek acı çeker ve eli ayağı tutmaz.

Titredi eli ayağı, mekik elinden yere düştü.
Hektor neler geldi başıma
Nasıl da bir kaderle doğmuşuz ikimiz de
Şimdi gidiyorsun Hades ülkesine
kuytu derinlikleri altında toprağın
dul bırakıyorsun beni bu sarayda


5. Okuduğunuz metinden alınan “bir altın terazi kurdu baba tanrı,/acıklı ölümün iki tanrıçasını koydu kefelere,/biri Akhilleus’unkiydi, biri at sürücüsü Hektor’unki./ortasından tuttu kaldırdı teraziyi,/ağır bastı Hektor’un kara günü./kefe düştü yuvarlandı Hades’e dek.” dizelerinden yola çıkarak o dönemdeki kader anlayışıyla ilgili çıkarımlarda bulununuz.
Cevap: O dönemde kader anlayışı vardır. Halk; yaşananları ve gelecekte yaşanacakların tanrının yazdığına, karar verdiğine inanmaktadır. 


6. Okuduğunuz metinde kalıp olarak kullanılan ve yinelenen ifadeleri gösteriniz, bu kullanımların metnin anlatımına nasıl bir katkı sağladığını belirtiniz.
Cevap: Metinde kalıp olarak ”kara gün, kara ölüm” gibi kelimeler kullanılmıştır. Bu kelimeler metnin anlatımını güçlendirmektedir.


7. Metinde, tanrıların olayların akışına müdahale ettikleri bölümleri gösteriniz.
Cevap:

Bir altın terazi kurdu baba tanrı,
acıklı ölümün iki tanrıçasını koydu kefelere,
biri Akhilleus’unkiydi, biri at sürücüsü Hektor’unki.
ortasından tuttu kaldırdı teraziyi,
ağır bastı Hektor’un kara günü.
kefe düştü yuvarlandı Hades’e dek.

Tanrıça da yürüdü tanrısal Hektor’a doğru,
Deiphobos’a benzetmişti bedenini, yılmaz sesini.

Bilmiyordu zavallıcık, burdan çok uzakta,
Athene alt etmişti Hektor’u, Akhilleus’un eliyle.


8. Hektor ve Akhilleus, aralarındaki mücadelenin sonunda birbirlerine nasıl bir tavır alacaklarını ifade ederler? Metinden hareketle açıklayınız.
Cevap: Hektor ve Akhilleus, aralarındaki mücadelenin sonunda birbirlerinin cenazesine saygı duyacaklarını ve Akhalılara teslim edeceklerini ifade ederler.


9. Tanrılar olaylara müdahale etmeselerdi Akhilleus ile Hektor’ın mücadelesi nasıl sonuçlanabilirdi?
Cevap: Tanrılar olaylara müdahale etmeselerdi Akhilleus’un savaş alanındaki üstünlüğünden dolayı kazanmasıyla sonuçlanırdı.


10. Okuduğunuz metinde, doğadan alınan ve benzetme yapmak için kullanılan varlıkları belirleyip söyleyiniz.
Cevap:

Dağlarda bir çaylak, kuşların en hızlısı,
nasıl kolayca saldırırsa ürkek bir kumruya,
kumru sıvışıp kaçar,
çaylak da keskin seslerle sıçraya sıçraya atılır üstüne,
can atar yakalamak için onu.


11. Okuduğunuz metnin şekil özellikleriyle ilgili çıkarımlarda bulununuz.
Cevap: Okuduğum metin ses uyumları ve ahenk unsurları bulunan manzum metnidir.


12. Metin destan türünün hangi özelliklerini taşımaktadır? Metinden örneklerle açıklayınız.
Cevap:

  • Epik anlatımı vardır.
  • Kahramanlar olağanüstü kişilerdir.
  • Uzun ve manzum bir eserdir.
  • Milli bir özellik göstermektedir.

DİL BİLGİSİ

1. “Dağlarda bir çaylak, kuşların en hızlısı/Nasıl kolayca saldırırsa ürkek bir kumruya” dizelerindeki “ürkek bir kumru” sıfat tamlamasında bir ad hem niteleme hem belirtme sıfatı almıştır. Siz de metinden buna benzer örnekler bulunuz. Bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.
Cevap:

  • Uğursuz bir kader
  • O katı yürekli adam
  • Ürkek bir kumru
  • Bir altın terazi

2. Okuduğunuz metinden alınan “Sen öldün Hektor, kol kanat olamazsın ona” dizesinde virgül, sıralı cümleleri ayırmak için kullanılmıştır. Siz de okuduğunuz metinden virgülün diğer kullanım amaçlarına örnekler bulunuz.
Cevap:

Güzel surlara dayanıp kurutuyorlar terlerini,
susuzluğu gidermek için içiyorlardı kana kana.

Senden çok üstündür Peleusoğlu,
o katı yürekli adam alt eder seni.

Nice yiğit oğullarımdan etti beni o,
Kimini öldürdü, kimini sattı uzak adalara.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.