Cevap Yaz
15 Ağustos 2022, 10:30 - Zülal Güneş Yazdı

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı 116-117-118-119. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

11.Sınıf Tarih Ders Kitabı 116-117-118-119. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 11. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 3. Ünite Ölçme ve Değerlendirme konusunun bulunduğu 11. sınıf tarih ders kitabı sayfa 116-117-118-119 cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlara yazarak bildirebilirsiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı 116-117-118-119. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

11.Sınıf MEB Yayınları Tarih Ders Kitabı 116-117-118-119. Sayfa Cevapları 3. Ünite Ölçme ve Değerlendirme

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki ifadeleri birer cümleyle açıklayınız.
Cevap:

Viyana Kongresi: Napolyon Savaşlarından sonra Avrupa’daki güçler dengesi ve sınırları yeniden belirlemek için toplanan kongredir. 

Denge Politikası: Osmanlı 19 ve 20. yy.da varlığını devam ettirmek amacı ile Fransa’ya karşı İngiltere ve Rusya’nın desteğini alarak bu politikayı uygulamıştır. 

93 Harbi: Osmanlı-Rus Savaşıdır. Osmanlı yenilmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı-Rusya arasında Ayastefanos Barış Antlaşması imzalanmıştır. Daha sonra İngiltere devreye girerek bu Antlaşma geçersiz sayılı yerine Berlin Antlaşması imzalanır. 


B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Osmanlı Devleti Kırım’ı hangi antlaşmayla kaybetmiştir?
Cevap: Küçük Kaynarca Antlaşması ile Kırım’ı kaybetmiştir. 

2. Fransızların, Mısır’ı işgali karşısında Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti’ni savunma amaçları nelerdir?
Cevap: Mısır’ı Fransa’ya kaptırmak istemedikleri için Osmanlı Devlet’ini savunmuşlardır. 

3. Mehmet Ali Paşa İsyanı’nın, Osmanlı dış siyasetine etkileri nelerdir?
Cevap: Osmanlı bu isyanlar ile zayıflamaya başlamış ve toprak kaybına neden olmuştur. Bu isyanlar ile dış devletler Osmanlı’nın gücünün azaldığını anlayıp kendilerine avantaj olarak görmüşlerdir. 

4. Osmanlı Devleti’nin Paris Antlaşması’nda Avrupa devleti olarak kabul edilmesinin nedenleri nelerdir?
Cevap: O zamanların tehdidi olan Rusya’ya karşı Osmanlı Devleti sınırlarını korumayacağı düşüncesi ile bir Avrupa devletler ile Osmanlı devleti ittifak kurmuştur. 

5. Balkan Savaşları sonucunda Osmanlı Devleti’nin kaybettiği yerler nerelerdir?
Cevap: Edirne, Kırklareli ve midye enez hattının batısındaki toprakları kaybetmişizdir. 


C. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız

1. (…) durumlarından hangileri etkili olmuştur?
Cevap: C) I ve II

2. Osmanlı Devleti’nde meşrutiyetin 1908’de ikinci defa ilan edilmesinde aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır?
Cevap: C) Padişahın gücünü artırma düşüncesi

3. (…) durumlarından hangileri söylenebilir?
Cevap: E) I, II ve III

4. 1815 Viyana Kongresi ile Avrupa’da oluşturulan devletlerarası denge hangi devletlerin siyasi birliklerini sağlamasıyla bozulmuştur?
Cevap: A) İtalya-Almanya


11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları MEB Yayınları

5. (…) Buna göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Cevap: D) Mora İsyanı’nın, Boğazlar Sorunu’nu başlattığı

6. (…) Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap: B) Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünün korunduğu

7. 1815 Viyana Kongresi ile Avrupa’nın siyasi haritasının yeniden düzenlenmesinde aşağıdaki devletlerin hangisi etkili olmamıştır?
Cevap: D) Fransa

8. (…) Yukarıda verilen antlaşmalardan hangisinin açıklaması yanlış verilmiştir?
Cevap: E) V

9. (…) politikalarından hangilerini uygulamıştır?
Cevap: E) I, II ve III


11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları MEB Yayınları

Ç. Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız

1. 1877 Osmanlı Rus Savaşı’nın 93 Harbi olarak adlandırılmasının gerekçesi nedir?
Cevap: Rumi takvime göre 1293 yılını gösterdiği için 93 Harbi denilmiştir. 

2. Kıymetbilirlik ifadesi hangi anlamlara gelmektedir?
Cevap: İyilik yapan, yardım eden insanı bilmek ve vefalı olmak anlamına gelir. 

3. Nene Hatun’un çocuğunu bırakıp halkın arasına mücadele için karışması hangi değerlerle ifade edilebilir?
Cevap: Vatan sevgisini, bağımsızlık isteği, topraklarını koruma isteği, cesur olmasını gösterir. 

4. Tarihimizde Nene Hatun gibi destanlaşan diğer kadın kahramanlarımız kimlerdir?
Cevap: 

⇒ Halide Edip Adıvar (Halide Onbaşı)
⇒ Nezahat Onbaşı
⇒ Şerife Bacı
⇒ Erzurumlu Kara Fatma
⇒ Halime Çavuş
⇒ Hafız Selman İzbeli
⇒ Gördesli Makbule
⇒ Çete Emir Ayşe
⇒ Tayyar Rahmiye

5. Bir insanı kahraman yapan özellikler nelerdir?
Cevap: Karşılık beklemeden kötü bir duruma yardım eden, cesur, cömert, alçak gönüllü olmaktır.


11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Rusların, Sinop Limanı’nda bulunan gemilere yaptığı baskının sürpriz olmamasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Ruslar her zaman sıcak denizlere inme politikası ile ilerlemiştir. Bu emelini gerçekleştirmek için ise Sinop Limanına baskın düzenleyip Marmara’dan geçerek Akdeniz’e inmeyi hedeflemiştir. 

2. Deniz harp tarihimizde kazandığımız önemli başarılar hangileridir?
Cevap: 

⇒ Koyun Adaları Muharebesi
⇒ Preveze Deniz Savaşı
⇒  Çanakkale Deniz Savaşı

3. Tonaj ne demektir?
Cevap: Bir geminin kargo taşıma büyüklüğünün ölçüsüdür. 

4. Türk tarihindeki hangi kahramanla ilgili bir pul tasarlamak isterdiniz? Neden?
Cevap: Ben Nene Hatun ile ilgili bir pul tasarlamak isterdim. Çünkü çocuğunu bırakıp vatan için cepheye koşmuş bir kahramandır. 

6. Türk tarihindeki önemli olay ve kahramanların nesilden nesile aktarılması için hangi çalışmalar yapılabilir?
Cevap: Bu kahramanlar hakkında bir kitap yazılabilir. Her yıl bu kahramanları anlatmak için etkinlikler düzenlenebilir. 


Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız

1. Kosova’da bulunan türbe hangi padişahındır?
Cevap: I. Murat’ın türbesidir. 

2. Kalbi parçalanmış bir Osmanlı haritası ile anlatılmak istenenler nelerdir?
Cevap: Bir padişahın ölümü ile kazanılan bir savaş olduğundan dolayı bu cümle ile anlatılmak istenmiştir. 

3. Yetmişlik türbedarın gözlerinin akınlarda kalmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: I. Kosova savaşında öldürülen I. Murad’ın daha ileriye gitmek istediğini ancak öldürüldüğü için bunu artık başaramayacağından söz ediliyor olabilir.  

4. Tarihimizin horlanması hangi anlamlara gelmektedir?
Cevap: Tarihimiz kötü gösterilir, ezilir anlamına gelmektedir. 

5. Murad Hüdavendigâr’ın namının yasaklanmasının gerekçeleri nelerdir?
Cevap: Savaş alanında öldürüldüğü için olabilir. 

6. Balkanlardaki acıları anlatan bir dörtlük yazınız.
Cevap:

On dördüncü yüzyıldan beri,
Her milletten insanlarla,
Karıştık ortalık sonradan,
Kan gölüne döndü topraklar.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.