İçindekiler
Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı, 275 kg’lık top mermisini tek başına namluya sürmeyi başarmıştır. Seyit Onbaşı’ nın kendi tüfeğini taşırken uyguladığı kuvvet ile top mermisini taşırken uyguladığı kuvvetin büyüklüğü arasında sizce nasıl bir ilişki vardır?
Cevap: Ağırlık değiştiği için uygulanan kuvvetin büyüklüğü de değişmiştir.
BİRLİKTE YAPALIM
Madenî para sayısının artması lastiğin boyunda nasıl bir değişikliğe sebep oldu?
Cevap: Madeni paranın sayısı arttıkça ağırlaştığı için lastiğin boyu uzar.
Bu etkinliği yaparken lastik yerine başka ne kullanılabilir?
Cevap: Elastik herhangi bir şey kullanılabilir.
SIRA SENDE
A- Aşağıda verilen soruları cevaplandırınız.
1) Aşağıdaki soruları tabloya göre cevaplandırınız.
a- Her bölmesi 5 N’lık kuvveti ifade eden 10 bölmeye sahip bir dinamometre tablodaki kuvvetlerden hangilerini ölçebilir?
Cevap: 15 N, 45 N, 35 N, 25 N kuvvetlerini ölçebilir.
b- Her bölmesi 3 N’lık kuvveti ifade eden 5 bölmeye sahip bir dinamometre tablodaki kuvvetlerden hangilerini ölçebilir?
Cevap: Sadece 15 N kuvveti ölçebilir.
2)
En fazla 100 N büyüklüğündeki kuvveti ölçebilen 10 bölmeli bir dinamometrede, 3 bölmelik uzamaya sebep olan kuvvet kaç Newton olur?
Cevap: 100 N kuvvet uygulandığında 10 bölme çekiyor demektir. Buna göre 3 bölmelik uzama 30 N kuvvete karşılık gelir.
3)
Resimde aynı maddeden yapılmış K, L, M yaylarına asılmış cisimlerin uyguladıkları kuvvetler görülmektedir. Yayların esnekliğinin yayın kalınlığına bağlı olduğunu anlatan bir deney yapmak isteyen Onur, bu yaylardan hangi ikisini kullanmalıdır?
Cevap: K ve L yaylarını kullanmalıdır. Çünkü aynı kuvveti uygulasak da yaydaki uzamaların farklı olduğunu ve bunun sebebinin yayın kalınlığı olduğunu ispatlamamız gerekir.
4)
4 N’lık bir cismin uyguladığı kuvveti ölçerken dinamometrenin yayı 2 birim uzuyor. Aynı dinamometreye 10 N’lık cisim asılırsa dinamometrenin yayı kaç birim uzar?
Cevap: 4 N kuvvet uygulandığında iki bölme kadar uzuyorsa bir bölmenin uzaması için 2 N kuvvet uygulanması gerektiği sonucuna varırız. 10 N kuvvet uygularsak 5 bölme kadar uzar.
5)
Özdeş dinamometrelere şekildeki gibi K, L, M cisimleri asılıyor. K, L ve M cisimlerinin uyguladığı kuvvetleri büyükten küçüğe doğru sıralayınız.
Cevap: Özdeş dinamometre demek 3 dinamometrenin de eşit bölmelere sahip ve en fazla çektiği kuvvetin eşit olduğunu ifade eder. Buna göre baktığımızda 3 bölmelik kuvveti L, 2 bölmelik kuvveti K, 1 bölmelik kuvveti M cisimleri çekmiştir. Buradan L cisminin ağırlığı en büyük olduğu için uyguladığı kuvvette en büyük olur. Bunu K ve arkasına M cismi takip eder.
L, K, M
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Ödevleriniz de bana çok yardımcı oluyorsunuz teşekkür ederim Umarım takipçileriniz bayağı vardır Ben hep sizin cevaplarınız da ödevlerimi rahatlıkla yapabiliyorum ödevlerime yardım ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum??????
çok teşekürler ödevimde zorlanıyırdum sayenizde artık zorlanmıyorum
Derslerime yardım ettiğiniz için çok teşekkür ederim
güzeldi öğretmenim çokk beyendi çok teşekkür ederim
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.