Cevap Yaz
17 Ekim 2023, 0:39 - Furkan Yazdı

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 29-30-31. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 29-30-31. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2023-2024 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Güneş ve Ay Tutulmaları konusunun bulunduğu 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 29-30-31 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 29-30-31. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 18-19-20-21-22-23-24-25. Sayfa Cevapları Güneş ve Ay Tutulmaları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları MEB Yayınları

DÜŞÜNÜP DEĞERLENDİRELİM

1. El fenerinin ışığını açtığınız zamandaki gözlemleriniz nelerdir? Temsili gerçekleştirilen tutulma çeşidi hangisidir? Yazınız
Cevap: El feneri açıldığı zaman Dünya modeli ile Ay modelleri arasında küçük bir gölge oluşur. Bu sırada Ay, Dünya’nın gölgesinin üstüne düşmesinden dolayı karanlıkta kaldı. Bu tutulmaya ay  tutulması denir.

2. Ay modelini el fenerine en yakın konuma getirdiğiniz zamandaki gözlemleriniz nelerdir? Temsili gerçekleştirilen tutulma çeşidi hangisidir? Yazınız.
Cevap: Ay modeli, fenere yakın konuma geldiği zaman Ay’ın gölgesi Dünya’nın üzerine düşer ve Dünya modelinin küçük bir kısmı karanlıkta kalır. Bu olaya güneş tutulması denir.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları MEB Yayınları

ÜÇ TAŞ MI, ÜÇ GÖK CİSMİ Mİ?

Haklı olan kimdir? Nedenini açıklayalım.
Cevap: İki numaralı oyuncu haklıdır. Ay-Güneş-Dünya diziliminde herhangi bir tutulma yoktur ve böyle bir dizilimin olması mümkün değildir.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları MEB Yayınları

KENDİNİ DEĞERLENDİR-2

1. İki öğrenci şaşırtıcı bazı doğa olayları üzerine konuşmaktadır. Konuşmalarından bir kesit aşağıda verilmiştir. Bu konuşmada yanlış ifadeler var ise bunları belirleyerek bu ifadelerin doğrularını noktalı yerlere yazınız.

Güneş tutulmasında Ay’ın gölgesi, Dünya üzerinde belirli bir bölgeye düşer. Gece gerçekleştiği için bu tutulmayı gözlemleyemeyiz.
Cevap: Güneş tutulması gündüz gerçekleşir. Gündüz vakti Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiği zaman Dünya’nın üzerinde, belirli bir bölgeye büyük bir gölge düşer. Bu tutulma Dünya’nın bir çok noktasında, gündüz vakti rahatlıkla gözlemlenebilir.


Güneş tutulması olayını gözlemlemeyi istiyorum. Ay, yeni ay evresine girdiğinde tutulma gerçekleştiğine göre bu muhteşem olayı her ay gözlemleyebiliriz.
Cevap: Güneş tutulması her zaman Yeni Ay evresindeyken gerçekleşse bile bu her ay gerçekleşmez. Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi çok uzun sürmektedir. Bu nedenle güneş tutulması yılda bir kaç kereden fazla gerçekleşmez.


Dolunay evresinde de Ay tutulmasını gözlemleyebiliriz. Ay, Güneş ve Dünya arasında olduğu için Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer.
Cevap: Ay  Tutulması sadece Dolunay evresinde gözlemlenebilir ancak yılda yalnızca bir kaç defadan fazla yaşanmaz.


Tutulmaların gerçekleşmesi için Güneş, Dünya ve Ay’ın aynı doğrultuda olması gerekir. Her iki tutulma da gölge oluşumu ile gerçekleşir. Bu durum, ışığın doğrusal yayıldığını kanıtlar.
Cevap: Güneş tutulması sırasında Güneş-Ay-Dünya sıralamasında olunmalıdır. Ay tutulması sırasında Güneş-Dünya-Ay sıralamasında olunmalıdır. Bu tutulmalar, ışığın doğrusal olduğunu kanıtlar.


2. Aşağıdaki tabloda boş bırakılan yerleri, tutulmaların ilgili özelliklerine dikkat ederek tamamlayınız.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları MEB Yayınları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.