6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 48-49-50-51-52. Sayfa Cevapları Sevgi Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Sindirim Sistemi konusunun bulunduğu 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 48-49-50-51-52 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Yediğimiz besinler hangi organlarımızdan geçer?
Cevap: Sırasıyla, ağız => yutak => yemek borusu => mide => ince bağırsak => kalın bağırsak
Besinlerin organlarımızdan geçerken uğratıldığı değişimlere ne ad verilir?
Cevap: Fiziksel(mekanik) Sindirim ve Kimyasal Sindirim denir.
Yandaki resmi inceleyiniz. Sindirim sisteminde görevli yapı ve organlar ile sindirime yardımcı organların vücudunuzda bulundukları yerleri, verilen resim veya sınıfınızdaki modellerden de faydalanarak bulunuz.
Cevap:
Besinler, vücudumuzda önce kas hareketleri, daha sonra da çeşitli salgılar tarafından, doku ve organlarınyapı birimlerine geçebilecek kadar küçültülür.Bu süreç ve olay nasıl çeşitlendirilir?
Cevap:
Ağız: Besinlerin yıkımı burada başlar.Diş, dil ve çenenin yardımıyla besinleri fiziksel olarak parçalar.Burada fiziksel sindirim gerçekleşir.Tükürük bezlerinin yardımıyla besin ıslatılarak parçalanması kolaylaşır.Dişler fiziksel olarak besinleri sindirirken tükürük bezleri kimyasal olarak karbonhidratların bir kısmını sindirmeye başlar.
Yutak-Yemek Borusu: Dil, besinleri yutağa doğru iter ve soluk borusu kapanır.Burada sindirim gerçekleşmez ama yemek borusunun kaygan yapısı ve esnek kas hareketiyle besinler mideye doğru ilerler.
Mide: Midede hem fiziksel hem kimyasal sindirim gerçekleşir.Mide kasılıp gevşeyerek besinleri parçalamaya devam eder.Mide asidik bir ortamdır ve bu ortam besinleri kimyasal olarak parçalar.Proteinleri parçalamak için ise enzim salgılar.Buradan kısmen parçalanmış besinler ince bağırsağa gönderilir.
İnce Bağırsak: Yağların, karbonhidratların ve proteinlerin kimyasal sindirimi enzimler yardımıyla devam eder.Burada emilme gerçekleşir ve emilen besinler kana karışır.
Kalın Bağırsak: Sindirilmeyen maddeleri atma işini yapar.Su, mineral ve vitamin emilimi yapılır.
Anüs: Atık maddeler anüsten dışarı atılır.
Enzimlerin kimyasal sindirimdeki rolü ile ilgili yaptığınız araştırmanın sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınıza
sununuz.
Cevap: Enzimler kimyasal sindirimde su ile birlikte çalışır.Reaksiyona tekrar tekrar girebilen enzimler cansız ortamda da çalışır ve besinlerin en küçük moleküllerine ayrılmasına yardımcı olur.Midede bu işlemi yapan enzimler, kimyasal tepkimeyi başlatmaya ve hızlandırmaya yararlar.Enzimler besinleri parçalamaya dış yüzeyden başlar. Ağızda ne kadar çok parçalanmış ise midede enzim ile başlatılan sindirimde o kadar hızlı olur.
3. Midemizin salgıladığı salgılardan biri hidroklorik asittir. Buna göre besinler mideye geldiğinde ne gibi değişikliklere uğramaktadır?
Cevap:
Hidroklorik asit enzimleri aktive etmeye yarar.
Aynı zamanda proteinleri daha kolay işlenebilir hale getirir.
Mideye besinlerle gelen mikroplar hidroklorik asit ile temizlenir.
4. Besinlerin midemizde geçirdiği değişimin ağzımızda geçirdikleri değişimden farkı nedir?
Cevap: Besinler midemizde daha çok kimyasal sindirim yapılırken ağızda fiziksel sindirim yapılır.
Sizce besinler hangi sindirim organlarında mekanik sindirime uğrar?
Cevap: Ağız, mide ve ince bağırsakta gerçekleşir.Ağızda dişler yardımıyla yapılan sindirim, mide de midenin kasılıp gevşemesiyle besinin bulamaç haline gelmesi, ince bağırsakta yağ molekülünün parçalanması fiziksel sindirimdir.
Sindirim sisteminde yer almamasına rağmen, bu sistemin çalışmasında önemli görevleri olan organlar hangileridir?
Cevap: Karaciğer ve pankreastır.
1. Yandaki sindirim sistemi modelinde numaralandırılarak gösterilen yapı ve organların adını numara sırasına göre yazınız.
Cevap:
1) Ağız
2) Yutak
3) Yemek Borusu
4) Mide
5) Karaciğer
6) Pankreas
7) SafraKesesi
8) İnce bağırsak
9) Kalın Bağırsak
10) Anüs
2. Aşağıda karışık olarak verilen kelimeleri kullanarak anlamlı ve düzgün ifadeler oluşturunuz.
Cevap:
1. Cümle =>Besinlerin sindirim sisteminden kana alınabilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına sindirim adı verilir.
2. Cümle=>Sindirim olayı besinlerin parçalanma şekline bağlı olarak iki şekilde gerçekleşir.
3. Aşağıda bazı organlara ait resimler ve bu organların görevleri karışık düzende verilmiştir. Verilen resimlerle görevlerin yazılı olduğu kutucukları çizgi yardımıyla eşleştiriniz.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa Cevapları Sevgi Yayınları Teşekkürler sağ olun ellerinize emeğinize sağlık olsun!
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.