Cevap Yaz
19 Ağustos 2022, 13:45 - Furkan Yazdı

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 73-74-75. Sayfa Cevapları Sevgi Yayınları

6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 73-74-75. Sayfa Cevapları Sevgi Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Konu Değerlendirme Çalışmalarının bulunduğu 6. sınıf fen bilimleri ders kitabı sayfa 73-74-75 cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 73-74-75. Sayfa Cevapları Sevgi Yayınları

6.Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 73-74-75. Sayfa Cevapları Konu Değerlendirme 4

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Sevgi Yayınları

A. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların önüne “D”, yanlış olanların önüne ise “Y” yazınız. Yanlış olduğuna karar verdiğiniz ifadelerin doğrusunu altlarındaki yerlere yazınız.
Cevap:

(D) 1. Atık gazların vücut dışına atılması solunum sistemi tarafından gerçekleştirilir.

(Y) 2. Solunum ile dışarı sadece karbondioksit gazı atılır.
Cevap: Solunum ile vücudumuza oksijen girer ve karbondioksit dışarı verilir.

(Y) 3. Havayı dış ortamdan vücudumuza alan, solunum sistemi organı ağızdır.
Doğrusu: Havayı dış ortamdan vücuduma alan solunum sistemi organı burundur.

(D) 4. Soluk borusu akciğere girerken iki kola ayrılır.

(Y) 5. Soluk verme sırasında diyafram kası kasılır.
Cevap: Soluk verme sırasında diyafram kası kasılmaz.


B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

1. Yutaktan gelen havayı soluk borusuna ileten organa __gırtlak___ denir.

2. Soluk borusunun akciğerlere girdiği kısımlara __bronş___ denir.

3. Akciğerler __göğüs___ boşluğunda, sol ve sağ akciğer olmak üzere iki parça olarak yer alır.

4. Nefesimizi __burun___ ile almamız daha doğrudur.

5. Solunum ile dışarı, karbondioksit gazı ve __su buharı___ atılır.


C. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Vücudumuzun oksijeni havadan alması ve zararlı olan karbondioksidi havaya vermesine ne ad verilir?
Cevap: Solunum adı verilir.

2. Solunum sistemimizde, havayı dış ortamdan alan organımız hangisidir?
Cevap: Burundur.

3. Soluk borusunun akciğere giren yapıları hangisidir?
Cevap: Bronştur.

4. Burundan geçen hava yutaktan sonra hangi yapıya gelir?
Cevap: Gırtlağa gelir.

5. Solunum olayında alınan hava hangi organın içerisine dolar?
Cevap: Akciğerlere dolar.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Sevgi Yayınları

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.
Cevap:

1. Yandaki modelde gösterilen solunum sistemi organlarından hangisi aynı zamanda sindirim sisteminde de görev alır?
Cevap: C. Yutak

2. Solunum sisteminde soluk borusunun üst kısmında ve alt kısmında bulunan yapılar aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
Cevap: B. Gırtlak – Bronş 

3. Bu özelliği taşıyan yapı ya da organ, model üzerinde kaç numara ile gösterilmiştir?
Cevap: C. 3

4. Aşağıdakilerden hangisi görseldeki solunum sistemi organının görevleri arasında yer almaz?
Cevap: A. Alınan havanın oksijenini attırır. 

5. Bu görselle anlatılan olayda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmez?
Cevap: C. Göğüs kafesi daralmaktadır. 

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Sevgi Yayınları

D. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Vücudumuz için gerekli olan oksijenin havadan alınıp alveollere ulaşması ve alveollerdeki karbondioksidin de dış ortama verilmesini sağlayan sistem sırasıyla hangi organdan oluşur? Yazınız.
Cevap: Burun → Yutak → Gırtlak → Soluk Borusu → Bronşlar → Bronşçuklar → Alveoller


2.
6. Sınıf Fen Bilimleri Sevgi Yayınları Sayfa 75 Ders Kitabı Cevapları
Vücudumuzdaki bir sisteme ait yapı ve organları anlatmak için hazırlanan bu modelle ilgili aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

a. Model hangi sisteme benzetilmiştir?
Cevap: Solunum sistemine benzetilmiştir.

b. Boru ve balonlar hangi organlara benzetilmiştir?
Cevap: Balonlar akciğere benzetilirken borular soluk borusuna benzetilmiştir.


3.

• Kıkırdak halkaların üst üste dizilmesiyle oluşur.
• Havanın akciğerlere iletilmesini sağlar.
• İçerisinde toz ve mikropları tutmayı sağlayan yapışkan sıvı bulunur.

Yukarıda özelliği verilen solunum sistemine ait organ hangisidir?
Cevap: Soluk borusudur.


4.
6. Sınıf Fen Bilimleri Sevgi Yayınları Sayfa 75 Ders Kitabı Cevapları

a. Yukarıdaki resimde gerçekleşen olaya ne ad verilir?
Cevap: Solunum adı verilir.

b. Bu olay sırasında gerçekleşen durumları yazınız.
Cevap: Solunum için besin ve oksijen gereklidir. Nefes alırken oksijeni burundan alırız. Akciğerlere ulaşan oksijen temizlenerek hücrelere dağılırken kirli diyebileceğimiz karbondioksit dışarı atılır. Ayrıca resme göre nefes alınırken diyafram kasılır.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.