6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 55-56-57-58-59-60-61-62-63-64. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde genel kültür olarak en zengin kitaplardan olan ve 6. sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabileceği konular arasında da bulunan 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı cevapları sayfa 55-56-57-58-59-60-61-62-63 ve 64‘ün cevaplarını paylaştık. Bu konu içerisinde Türklerin Ana Yurdu Orta Asya konusuna ait çeşitli çalışmaları cevapladık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
Yukarıdaki metinden yola çıkarak Kök Türklerin yaşadığı yerin coğrafi özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Dağların arasında düz bir ovada dağların fazla yüksek olduğu ulaşımın zor olduğu bir yerde yaşamışlardır.
1. Metinde Bilge Kağan Türk milletine hangi öğütleri veriyor? Söyleyiniz.
Cevap: Metinde Bilge Kağan Türk milletine tatlı söze, pahalı kumaşlara kanmamalarını dağılmamalarını, parçalanmamalarını öğütlemiştir.
2. Metinden yola çıkarak Türkler hangi ekonomik faaliyetleri yapmaktadır? Söyleyiniz.
Cevap: Türkler ticaret yapmışlardır.
3. Orhun Yazıtlarının Türk tarihi açısından önemi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Orhun yazıtları Türk tarihi hakkında bizlere bilgi vermiştir.
Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.
Cevap:
MÖ 5. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen İskit Tigini’ne ait olan ve Esik kurganından çıkarılan “Altın Elbiseli Adam” ı araştırarak elde ettiğiniz bilgileri sınıfta paylaşınız.
Cevap: Altın elbiseli adamın kim olduğu bilinmemektedir. 18 yaşlarında Saka prensi veya prensesi olduğu tahmin edilmektedir.
Mezar başlarına dikilen balbalların Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar uzanması hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Mezar başlarına dikilen balbalların Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar uzanması Türklerin geleneklerine ne kadar bağlı olduğunu göstermektedir.
Kut anlayışının devlet yönetimine etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Kut anlayışının devlet yönetimine etkisi babadan oğula geçen bir yönetim şekli belirlenmiştir ve onlar dışında kimsenin devletini yönetemeyeceğini benimsemişlerdir.
1. Yukarıdaki görselde neler görüyorsunuz? Söyleyiniz.
Cevap: Yukarıdaki görselde Hükümdar ,hatun ve çocukları oturmuş konuşmaktadırlar. Yönetimde kadınların da etkileri vardır.
2. Hakan bir emir vereceği zaman “Hakan ve Hatun buyuruyor ki!” diye başlardı. Hakanın kullandığı bu ifadeden yola çıkarak Türklerde devlet yönetiminde kadının rolünü açıklayınız.
Cevap: Türklerde devlet yönetiminde Hakanlar bir karar alırken hatunlarıyla birlikte alırlarmış. Kadınlarda yönetimde yer almışlardır.
Uygurları, Hunlar ve Kök Türklerden ayıran ekonomik, dinî ve kültürel özellikleri nelerdir? Söyleyiniz.
Cevap: Uygurları Hunlar ve Kök Türklerden ayıran özellikleri dinlerini ilk değiştiren ve yerleşik hayata geçen ilk Türkler olmalarıdır.
Yukarıdaki metinden yola çıkarak Uygurların kültürel özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Uygurlar kültürel özellikler olarak tüm milletlere saygılı, adaletli, güzel huylu ve ikramda bulunmayı seven bir millettir.
Metinden yola çıkarak Uygurların ekonomik, kültürel ve dinî yönleriyle ilgili öğrendiklerinizi aşağıdaki kutucuklara yazınız.
Cevap:
Ekonomik: Tarımla uğraşmışlardır.
Kültürel: Alfabeleri bulunmaktadır, Karabalagasagun ilim ve sanat merkezidir.
Dini: Budizm ve mani.
Aşağıda verilen açıklamaların hangi Türk devletine ait olduğunu ilgili kutucuğu işaretleyerek belirtiniz. (Aynı açıklamanın birden fazla doğrusu olabilir.)
Cevap:
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 55-56-57-58-59-60-61-62-63-64. Sayfa, Türklerin Ana Yurdu Orta Asya konusu içerisinde eski Türklerin yurdu ile alakalı çeşitli çalışmaların cevaplarını paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Kut anlayışı devletin yönetiminin babadan oğula geçmesidir. Bu yüzden o aile dışında kimse ülkeyi yönetemez. Millet tek bir aile tarafından yönetilir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.