Forum Sınıf Cevap Yaz
15 Ocak 2022, 13:22 - Sena Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 148-149. Sayfa Cevapları ATA Yayınları

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 148-149. Sayfa Cevapları ATA Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içlerinde Kış Uykusu Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 6. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 148-149 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

6.Sınıf ATA Yayınları Türkçe Ders Kitabı 148-149. Sayfa Cevapları Kış Uykusu Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 148 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışması

1. Kış uykusuna yatan hayvanların neden kış uykusuna yattıklarını arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Kışın beslenme ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadıklarından soğuğa karşı dirençleri de azalmaktadır ve vücut sıcaklıklarını dengede tutamamaktalar. Bu yüzden yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için vücutlarındaki enerjiyi saklayarak kışı uykuda geçirirler.


2. Sadece bazı hayvanlara özgü olan davranışlardan bildiklerinizi söyleyiniz.
Cevap: Eşeğin anırması, horozun ötmesi, atın kişnemesi gibi sesler hayvanlara özgü davranışlardır.


1. Etkinlik

b) Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Cevap: 

Çoban aldatan: Keçisağan, Ebabil, uzun kuyruklu, sivri kanatlı, kısa bacak ve ayakları olan gece kuşu.
Karartılmış: Rengini siyaha çevirmek.


2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Evin bahçesinde yaşayan kaplumbağalar kimlerle aynı yaştadır?
Cevap: Evin bahçesinde yaşayan kaplumbağalardan dişi olanı dedemin babası ile yaşıt, diğeri ya abim yada babamın küçük kardeşi yaşında.


2. Yazar, kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini hangi örneklerle anlatmaktadır?
Cevap: Yazar, kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini kedi ve köpekler gibi birbirlerinin ağzından yiyecek kaptıkları örneğiyle anlatmaktadır.


3. Hangi hayvanlar kış uykusuna yatmaktadır?
Cevap: Kaplumbağalar, memeli hayvanlar, böcekler, kirpiler, yer altında yaşayan sincaplar, ayılar, çoban aldatanlar, yarasalar, yılanlar, hükümdar kelebeği kış uykusuna yatmaktadır.


4. Hayvanlar neden kış uykusuna yatmaktadır?
Cevap: Kışın beslenme ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadıklarından soğuğa karşı dirençleri de azalmaktadır ve vücut sıcaklıklarını dengede tutamamaktalar. Bu yüzden yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için vücutlarındaki enerjiyi saklayarak kışı uykuda geçirirler.


5. Hayvanlar kış uykusuna nasıl hazırlanmaktadır?
Cevap: Baharda çok beslenerek yağ depolarlar ve kış boyu bu enerjiyi kullanırlar. Bazı hayvanlarda yuvalarına yiyecekleri toplayarak depolarlar ve ara sıra uyanarak bunları yerler.


3. Etkinlik

Dinlediğiniz metinle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Dinlediğim metin bilgilendirici, ilgi çekici ve öğretici bir metin olmuş.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 149 Ders Kitabı Cevapları

4. Etkinlik

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini uygun başlığın altına yazınız.
Cevap: 

Metnin Konusu: Kış uykusuna yatan hayvanlar ve neden yattıkları.
Metnin Ana Fikri: Hayvanların kış uykusuna yatma amaçları.


5. Etkinlik

Hayvanlarda var olan hangi becerinin sizde olmasını isterdiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınıza nedenleriyle birlikte açıklayınız.
Cevap: Ben kuşlardaki gibi kanatlarım olsun isterdim. İstediğim zaman uçmak, istediğim yere hemen ulaşabilmek ve etrafımı yukardan izlemek isterdim.


6. Etkinlik

“İnsanlar kış uykusuna yatsaydı uyudukları zaman diliminde neler olurdu? Yaşam nasıl olurdu? Dünya bu süreçten nasıl etkilenirdi?” sorularından yola çıkarak defterinize bir hikâye yazınız. Hikâyenizi yazmadan önce aşağıdaki taslağı hazırlayınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 149 Ders Kitabı Cevapları

KIŞ UYKUSU
Hayvanların kış uykusuna yattıklarını öğrendiğimde 7 yaşındaydım. Bunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım çünkü hiç kış uykusuna uyuyan bir kedi veya köpek görmemiştim ki. Mahallenin kedilerini kışında sokaklarda görüyordum. Peki bizler neden uyumuyorduk ki? ya da uyusak ne olurdu? Bunları öğrenmek için akşam ablamın gelmesini bekliyordum.

Akşam ablam eve geldiğinde hemen yanına gittim ve bana neden kış uykusuna yatıldığını anlatmasını istedim. Ablam: ”kış uykusu hayvanların kışın yeterince beslenememesinden dolayı yaptıkları bir şey. Baharda sürekli beslenerek enerji toplarlar ve kışın bu enerjiyi kullanırlar.” dedi. ” Peki bizler neden uyumuyoruz ki? hem daha güzel olmaz mı? kışın havalar fazla soğuk oluyor. Ayrıca mahalledeki hiçbir kedi ve köpeğin kışın uyuduğunu görmedim ben” dedim. ”İnsanlarda kış uykusuna yatarsa dünyadaki işeyiş durur. Üretimler yapılamaz, eğitimler tamamlanamaz, Her şey geriden gelir. Hem bizler kışın beslenebiliyoruz. Bu yüzden uyumamıza da gerek kalmıyor. Zaten tüm hayvanlar kış uykusuna yatmazlar ki. Ayılar, yılanlar, böcekler, kaplumbağalar gibi hayvanlar kış uykusuna yatarlar” dedi.

Bu sefer anlamıştım neden insanların da kış uykusuna yatamadığımı. Hem bizlerde uyusak ailemi ve arkadaşlarımı özlerdim. Okula gidemezdim ki.


Gelecek Derse Hazırlık

1. Anadolu’da hâlen yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve zanaatlarla ilgili araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize not ediniz.
Cevap: 
– Çini sanatı
– Hat sanatı
– Cam sanatı
– İşleme sanatı
– Bakırcılık
– Çömlekçilik
– Ağaç işleri sanatı
– Halı dokumacılığı
– Örgüler


2. Yörenizde bulunan el sanatlarıyla ilgili araştırma yapınız.
Cevap: Yöremizde bulunan el sanatları:
– Çömlekçilik
– Bakırcılık
– Örgü
– Halı dokumacılığı


6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 148-149. Sayfa 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde Kış Uykusu Metni Cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

] }

Linkedin'de Paylaş

Yorum Yazmak İster Misiniz.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.