Cevap Yaz
16 Mayıs 2022, 11:04 - İsmail Can Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 18-19-20-21-22-23-24-25. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 18-19-20-21-22-23-24-25. Sayfa Cevapları Arıyorum


UYARIDİKKAT!!! UYARI!!
Eğer aşağıdaki resim ile elinizdeki Ders Kitabı kapakları uyuşmuyorsa yanlış kitaptasınız. Diğer 6. Sınıf Türkçe kitabına ulaşmak için tıklayın!

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 18-19-20-21-22-23-24-25. Sayfa Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 18 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Karamanoğlu Mehmet Bey ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Kendiniz araştırdığınız bilgileri sununuz.

2. Günlük hayatınızda karşılaştığınız iş yeri adları ve tabelalardaki yabancı kelimelerin kullanımıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: Bu durum beni oldukça üzüyor. Çünkü kendi dilimiz varken başka bir milletin dilini kullanmak bana saçma geliyor. Örneğin “Mahmut Hair Style” diye bir tabelaya gözüm çarptı. Bunun yerine “Mahmut Kuaför” denilebilirdi.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 20 Cevapları

1. Etkinlik

Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 20 Ders Kitabı Cevapları

2. Etkinlik

Aşağıdaki deyimlerin anlamlarını, atasözleri ve deyimler sözlüğünden araştırınız. Bu deyimleri cümlelerdeki boşluklara uygun biçimde yerleştiriniz.
Cevap:
1- Dizini dövmek istemiyorsan tedbirli olmalısın.
2- Çocuk, odasındaki tüm oyuncakları talan etmişti.
3-Düzensiz beslendiği için sağlığı bozulmuştu.
4- Okuyup iyi yerlere gelmeleri için çalışkan çocuklara koltuk çıkmalıyız.
5- Birdenbire nutku tutuldu ve bütün gayretlerine rağmen konuşamadı.

3. Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Şair, Karamanoğlu Mehmet Bey’i niçin aramaktadır?
Cevap: Güzel Türkçemize tekrârdan sahip çıkılmasını istediği için olabilir.

2. Karamanoğlu Mehmet Bey yayınladığı fermanla ne yapılmasını istemektedir?
Cevap: Divanlarda, dergâhlarda, bargâhlarda, meclislerde, meydanlarda Türkçeden başka dil konuşulmamasını istemiştir.

3. Şiirde, dilimize yabancı dillerden girmiş bazı kelimeler kullanılmıştır. Bu kelimeler hangileridir? Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını bularak söyleyiniz.
Cevap:
Demo: Tanıtım
Bilboard: İlan tahtası
Skorboard: Sayı tabelası
Brifing: Bilgi alışı
Deklarasyon: Bildirge
Hobby: Uğraş
Diskjokey: Radyo sunucusu
Firstlady: Hanım ağa
Store: Dükkan
Spiker: Sunucu
Showmen: Gösteri adamı
Market: Bakkal
Damping: Ucuzluk
Welcome: Hoş geldiniz
Goodbye: Güle güle
Bodyguard: Koruma
Prestij: Saygınlık
Center: merkez
Plaza: İş merkezi

4. Şiirde geçen yabancı kelimeleri günlük hayatınızda kullanıyor musunuz? Örneklendiriniz.
Cevap: Evet bu yabancı kelimelerin bazılarını günlük hayatımda kullanıyorum. Örneğin koruma yerine bodyguard diyorum veya bakkal yerine market diyorum.

5. Sizce dilimizde kullanılan yabancı kelimelerin artış sebebi ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Yabancı kelimelerin biz Türklere daha çekici geldiği için olabilir.

6. Dilimizde yabancı dillere ait kelimeler hızla artarsa bunun ne tür sonuçları olabilir? Örneklerle anlatınız.
Cevap: Dilimizde yabancı dillere ait kelimeler hızla artarsa dilimiz zamanla kaybolma tehlikesine girebilir. Örneğin bakkal yerine market dersek bu olaylar zaman geçtikçe ilerler ve kendi dilimizi unutup başka dilleri kullanmaya başlayabiliriz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 21 Cevapları

4. Etkinlik A) Yabancı dillerden dilimize giren kelimelerin bazıları aşağıda verilmiştir. Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını, okuduğunuz metinden bulunuz. Bulduğunuz Türkçe kelimeleri kullanarak hikâye edici bir metin yazınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 21 Ders Kitabı Cevapları

B) Dilimizde kullanılan yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını TDK’nin internet sayfasında bulabilirsiniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 23 Cevapları

6. Etkinlik

Aşağıdaki kütüphane üyelik formunu doldurunuz.
Cevap: Kendi bilgilerinize göre doldurunuz.

7. Etkinlik

“Arıyorum” şiirinden hareketle oluşturacağınız öznel ve nesnel cümleleri örnekteki gibi aşağıya yazınız.
Cevap:
1- Yabancı kelimeler Türkçemizi kirletmektedir. (Öznel)
2- Türkçe kelimeler yerine yabancı kelimeler dükkanların tabelalarında kullanılabiliyor. (Nesnel)
3- Türkçe en güzel diller arasındadır. (Öznel)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 24 Cevapları

8. Etkinlik

Aşağıdaki hikâye unsurlarını kullanarak hikâye edici bir metin yazınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 24 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 25 Cevapları

9. Etkinlik B) Yukarıdaki şiir ana dili sevgisini anlatmaktadır. Bu şiirden hareketle ana dili sevgisini anlatan bir şiir yazınız. Şiirinize başlık koymayı unutmayınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 25 Ders Kitabı Cevapları

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sevdiğiniz bir kitabı arkadaşlarınıza tanıtmak için sınıfa getiriniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.