Cevap Yaz
2 Haziran 2022, 2:23 - Betül Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 191-193-194-195-196-197. Sayfa Cevapları ATA Yayınları

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 191-193-194-195-196-197. Sayfa Cevapları ATA Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Yosun Pilleri Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 6. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 191-193-194-195-196-197 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 191-193-194-195-196-197. Sayfa Cevapları ATA Yayınları

6.Sınıf ATA Yayınları Türkçe Ders Kitabı 191-192-193-194-195-196-197. Sayfa Cevapları Yosun Pilleri

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 191 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışması

1. Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında yaptığınız araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yenilenebilir enerji kaynakları rüzgardan, dalgalardan, jeotermallerden ve biyokütlelerden yararlanılarak elde edilir. Tükenmezler bu yüzden yenilenebilir kaynak olarak geçerler.

2. Petrol ve doğal gaz tükendiği zaman yararlanılabileceğini düşündüğünüz enerji kaynaklarıyla ilgili yazınızı arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap: Elektrikten yararlanılabilir. Elektrikli ısıtıcılar doğal gaz yerine kullanılabilir. Petrol yerine elektrikli araçlar üretilebilir.

3. Metnin görsellerinden ve başlığından hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.
Cevap: Pillerin nerelerde kullanıldığı metnin konusu olabilir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 193 Ders Kitabı Cevapları

1. Etkinlik

a) Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamlarından hareketle metinde yer alan kelimeleri bularak bulmacayı tamamlayınız.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 193 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 194 Ders Kitabı Cevapları

b) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri cümle içinde kullanınız.
Cevap: 

  • Atmosferde ki yıldızları inceliyordu.
  • Bitkiler fotosentez yaparlar.
  • Havuzun dibi  yosun  tutmuş.
  • Tasarımlarınızı çok beğendim.
  • Elektrikler kesildi.
  • Gaziantep’in ucra noktalarında çöl etkileri görülmektedir.
  • Bakteriler her yerde vardır.
  • Algler hakkında her hangi bir bilgim yok.
  • Evin içi hep rutubetti.
  • Her yediğinin organik olmasına özen gösteriyordu.

2. Etkinlik

Metinde yer alan isim tamlamalarını belirleyiniz. Belirlediğiniz isim tamlamalarını örnekteki gibi yazınız.
Cevap:

Belirtisiz İsim Tamlaması: Dayanaklı bitki, enerji kaynağı, tasarım aşamasında, çöl kumları

Belirtili İsim Tamlaması: Şişelerin dibi


3. Etkinlik

Aşağıda karışık hâlde verilmiş tamlamaları düzenleyerek oluşturduğunuz tamlamaları karşılarındaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap: 

mutfak kapısı balkonunun …….mutfak balkonunun kapısı…..
müdürünün okul ceketi …….okul müdürünün ceketi….
Ozan’ın penceresi evinin ……Ozan’ın evinin penceresi…..
perdesi odasının oturma …….oturma odasının perdesi….
altı masanın ayağının …….masanın ayağının altı…
cep tuşları telefonunun …….cep telefonunun tuşları….

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 195 Ders Kitabı Cevapları

4. Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Yazar, yosunu hangi kelimelerle betimlemektedir?
Cevap: Yazar, yosunu “bu iş için en uygun araç” kelimeleriyle betimlemektedir.

2. Elena Mitrofanova ne tasarlamaktadır?
Cevap: Elena Mitrofanova yosun pilleri ve elektrik enerjisi için tasarımlar yapmaktadır.

3. Yosun pillerinin hangi özelliği onu güneş enerjili ışık pillerinden daha üstün kılmaktadır?
Cevap: Üretilmesi daha ucuz, kendi kendini onarma yetisine sahip, biyolojik olarak parçalanabilen ve çok daha sürdürülebilir olması onu güneş enerjili ışık pillerinden daha üstün kılmaktadır.

4. Yosun pillerinin sistemi nasıl çalışmaktadır?
Cevap: Fotosentez sırasında bitkiler güneşten aldıkları enerjiyle atmosferdeki karbondioksiti, karbonhidrat ve protein gibi birtakım organik bileşenlere dönüştürüyor. Yosun fotosentez yaparken bu bileşenlerin bir kısmı, içinde simbiyotik bakterilerin yaşadığı toprağa karışıyor. Bakteriler yaşamak için ihtiyaç duydukları bu bileşenleri parçalayınca içinde elektronların da bulunduğu bazı yan ürünler açığa çıkıyor. Her biri biyofotovoltaik görevi gören seramik tuğlaların arasında kurulan seri ve paralel devreler sayesinde bu mikroorganizmaların ürettiği elektronlar elektrik olarak “hasat” ediliyor.Sistem bu şekilde çalışmaktadır.

5. Etkinlik

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz ve görseller hakkındaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Aşağıdaki görselleri incelediğimde her insanın düşüncesinin bir olmadığını bakış açılarının farklı olabileceğini,  her insanın bakış açısının farklı olabileceğini düşünerek  empati kurmaya çalışmalıyız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 196 Ders Kitabı Cevapları

6. Etkinlik

a) Metni okurken işaretlediğiniz yerleri neden işaretlediğinizi açıklayınız.
Cevap: Metni okurken altını çizdiğim cümleler yardımcı düşünce olabilecek, ana konunun ve ana fikrin  geçebileceği önemli cümleleri işaretledim.

b) Aşağıdaki metinde yer alan bazı bölümlerin farklı renklerde yazılmasının ve “bulutlardır” kelimesinin altının çizilmesinin amacı ne olabilir? Söyleyiniz.
Cevap: Metinin asıl amacının geçtiği , dikkat edilmesi gereken yer orası olduğu için farklı renklerle dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Bulutlar kelimesinin altının çizilmesinin amacı asıl anlatılanın bulutlar olmasıdır.

7. Etkinlik

Günlük hayatta en çok kullandığınız teknolojik aleti ve bu aleti ne amaçla kullandığınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Günlük hayatta en çok kullandığım teknolojik alet bilgisayardır. Bu aleti eğlence, bilgi alma ve iletişim için kullanmaktayım.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 197 Ders Kitabı Cevapları

8. Etkinlik

“Hangi yenilenebilir enerji kaynağından enerji üretmek ekolojik dengeye daha az zarar verir?” sorusunun cevabını “Yosun Pilleri” metninden hareketle düşününüz. Cevabınızı, günlük hayattan örneklerle destekleyerek aşağıya bilgilendirici bir metin yazınız.
Cevap: Yosun pilleri güneş enerjisine göre daha az maliyetli olacaktır. Doğaya zarar vermemesi dünya için iyi bir şeydir.  Güneş enerjisi ekolojik dengeye daha az zarar verir. Çünkü güneş her yerde ve ısı verirken kendisinden bir şey kaybetmez. 

Gelecek Derse Hazırlık

1. Çizgi roman hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize not ediniz.
Cevap: Çizgi  ve roman anlatmak için  çerçeveler içine yazılar  ve resimlerle anlatılan sanat türü.


2. Geçmişte veya günümüzde yaşamış bir Türk bilim insanının hayatı ve çalışmaları hakkında araştırma yapınız.
Cevap: 

Oktay Sinanoğlu
Kanunla ilk ve tek  profesör  ünvanı alan Türk bilim insanıdır.
Türkçe ile ilgili politik düşünceleriyle bilinmektedir.
Kimya alanında tam profesörlük ünvanı almıştır.
Çeşitli Türk üniversitelerinde, TÜBİTAK’da ve JSPS’de danışmanlık yapmıştır.


3. Hazırlıklı konuşma yapmak amacıyla bir teknolojik aletin zaman içindeki gelişimini araştırınız.
Cevap: Telefonlar eskiden bu kadar yaygın değildi. Ülkemizde öncelikle ankesörlü telefonlar şehir merkezlerine yerleştirildi.  Daha sonrasında evlerimizde ev telefonu olarak kullanıldı. Ev telefonlarından sonra yavaş yavaş cep telefonu olarak insanların ceplerine girdi. Günümüzde ise dokunmatik akıllı telefonlar olarak karşımızdalar.


6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 191-193-194-195-196-197. Sayfa, Yosun Pilleri Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.