Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
20 Ekim 2021, 21:17
Sena Sena
Yönetici
Konu Sayısı: 199

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 28-29-30. Sayfa Cevapları ATA Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 28-29-30. Sayfa Cevapları ATA Yayınları 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı konusunda içerisinde Sahibini Unutmayan Köpek isimli dinleme metninin etkinlikleride bulunan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 28-29 ve 30’daki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

6. Sınıf ATA Yayınları Türkçe Ders Kitabı 28-29-30. Sayfa Cevapları SAHİBİNİ UNUTMAYAN KÖPEK (DİNLEME/İZLEME)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 28 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışması

1. Vefa kelimesinin anlamını arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Sevgi göstermek, sevig bağlılığı anlamına gelmektedir.

2. Son zamanlarda, televizyonda vefalı bir hayvanın haberine rastladınız mı? Eğer rastladıysanız haberin içeriğini arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Bir keresinde televizyonda bir köpeği görmüştüm. Sahibi hastaneye kaldırıldığı gün köpeği hastanenin önünde nöbet tutmaya başlamış ve haftalarda oradan ayrılmamıştı. Köpeğin sahibi kaldırıldığı hastanede ölmüştü ancak köpek uzun bir süredir orada durmaya devam etti. 


1. Etkinlik

a) Dinlediğiniz metinde yer alan bazı kelimelerin ünsüz harfleri ve anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamlarından yararlanarak kelimeleri tamamlayınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 28 Ders Kitabı Cevapları


b) Anlamını öğrendiğiniz kelimelerden üçünü birer cümle içinde kullanınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 28 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 29 Ders Kitabı Cevapları

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları, dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Çalıların arasından neyin sesi gelmektedir?
Cevap: Küçük hayvan yavrusunun iniltisine benzeyen bir ses gelmekteymiş


2. Yazar, köpeği nasıl betimlemektedir?
Cevap: Küçük, siyah renkli, başının üzerinde ve sağısının iki yanında iri beyaz benekler vardı; şeklinde betimlemektedir.


3. Sahipleri, Mercan’dan neden ayrılmaktadır?
Cevap: Tayinleri çıktığı için taşınmak zorunda kalmışlar. Gittikleri kentte uzak ve büyük olduğundan Mercanı götüremeyip ondan ayrılmak zorunda kalmışlar.


4. Sahipleri, Mercan’ı kime emanet etmek istemektedir?
Cevap: Emin Efendi ‘ ye emanet etmek istemişler.


5. Sahipleri eskiden yaşadıkları yere geri döndüklerinde Mercan’ı nasıl tanımaktadır?
Cevap: Sahini Mercanı alacalı renginden tanımaktadır.


6. Sahipleri taşındıktan sonra Mercan’a ne olmuştur?
Cevap: Kir pas içinde, bir deri bir kemik kalmış sokak köpeğine dönmüş.


7. Yazar, Mercan’la ilgili neyi unutamadığını söylemektedir? Yazarın bu olayı unutamamasının nedeni nedir?
Cevap: Merca’ nın sahibini görünce bacaklarına sürtünüşünü, ağlayıp sızlayışını unutamamış. Çünkü vefalı oluşu onu çok duygulandırmış.


3. Etkinlik

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 29 Ders Kitabı Cevapları


4. Etkinlik

Dinlediğiniz metinle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Metinde bahsi geçen köpek gibi gerçek hayatta da köpekler sahiplerine çok sadık hayvanlardır. Yapılan iyiliği asla unutmaz ve ömür boyunca sadık kalırlar, sevgilerini gösterirler ve oyun oynamak isterler.


5. Etkinlik

Köpeğin sahiplerinin yerinde olsaydınız köpeği taşındığınız şehre götürür müydünüz? Köpeğinizin taşındığınız şehre uyum sağlaması için neler yapardınız?
Cevap: Köpeğin sahiplerinin yerinde olsaydım; Köpeğimi de kendimle götürürdüm 
Köpeğimin de barınabilmesi için bahçeli bir ev tutardım

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 30 Ders Kitabı Cevapları

7. Etkinlik

Yazarın metnin sonunda söylediği “Ah, biz insanlar da köpekler kadar vefalı olabilsek! Vefa, erdemlerin en güzelidir çünkü.” sözüne katılıyor musunuz? Sizce, insanlar köpekler kadar vefalı değil mi? Yazarın dediği gibi vefa, erdemlerin en güzeli mi? Yoksa vefadan daha değerli erdemler var mı? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yazarın metnin sonunda vefa ile ilgili söylediği cümleye katılıyorum. İnsanlar köpekler kadar vefalı değiller. Yazarında söylediği gibi vefa erdemlerin en güzelidir. Vefa değer vermek, kıymet bilmektir ve bunu başaran çok az insan vardır.


8. Etkinlik

Dinlediğiniz metinden hareketle defterinize “vefa” konulu bir hikâye yazınız. Hikâyenizi yazmadan önce aşağıdaki taslağı uygun şekilde doldurunuz.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 30 Ders Kitabı Cevapları

ZEYTİN VE ŞIMARIK

Zeytin ve şımarık adında iki muhabbet kuşum var. Her gün işten döndüğümde bir saat onlarla oynar, ilgilenir, öper, severim. Zeytin omzumda kafamda oturmayı çok sever. Fakat şımarık sürekli uçmak, sağa sola konmak istediğinden hiç bir yerde sabit durmaz.

Bir gün yine işten döndüm ve direkt yanlarına gidip kafeslerinden çıkardım. Haliyle şımarık yine uçup sağa sola konmaya başlamıştı. O sırada gözüm pencereye ilişti. Biraz aralık kalmıştı. Hızla pencereye doğru gittim kapatmak için. Fakat şımarık benden önce davranarak çıktı ve uçtu. Şok olmuştum. Hemen dışarı çıkıp peşinden gitmek istedim ama çoktan uzaklaşıp gözden kaybolmuştu. Günlerce pencerede bekledim şımarığı ama asla gelmemişti. Hiç bir eksiğini bırakmamış her zaman ilgilenmiştim onunla ama asla kıymet bilmemiş. Bu üzgün olduğum günlerde hiç omzumdan ayrılmamıştı, üzüntümü anlar gibi destek olmuştu.

Demek ki insanlar gibi vefasızlar kadar vefalılar da varsa kuşlarım da öyleydi. O günden sonra vefasız şımarığın ardından üzülmeyi bıraktım.

Gelecek Derse Hazırlık

1. Dünyanın eğitim yönünden en gelişmiş ülkeleri hakkında araştırma yapınız.
Cevap: İsviçre, eğitim alanında Dünya’da en gelişmiş ülkelerden birisidir. Bu ülkede okullarda forma zorunluluğu yok, sıra olma ve tören yapma gibi olaylar yok. Merkezi bir eğitim başkanlığı yani eğitim bakanlığı yok. Kantonların sorumluluğunda okullar vardır ve her kanton bu okulların prestijini yükseltmekle sorumludur.

Zorunlu eğitim süresi 9 yıldır. Bazı ilkokullar 4, 5 ve 6 yıl olabilir.


2. Hazırlıklı konuşma yapmak amacıyla ülkemizin eğitim sistemindeki değişikliklerle ilgili araştırma yapınız
Cevap: Bence ülkemizde sıra olma, tören yapma gibi ritüeller kaldırılmalı. Her okul kendi seviyesini koruyabilmek için bağımsız olabilir. Örneğin bir okul geri kalmışsa sırf diğer okullardan da geri kalmamak için hızlı hızlı ilerlememeli. Gerekirse eğitim yılını uzatabilmeli veya kısaltabilmeli.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 28-29-30. Sayfa Cevapları ATA Yayınları 2021-2022

4.9/5 - (160 votes)
Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.