Forum Sınıf Cevap Yaz
28 Kasım 2021, 19:19 - Sena Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 76-77-78-79-80-81. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 76-77-78-79-80-81. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı konusu içerisinde 6. Sınıf öğrencilerimizin günlük ve okul hayatlarında en çok ihtiyaç duyacağı konular arasında bulunan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 76-77-78-79-80 ve 81’deki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz. 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 76-77-78-79-80-81. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap konusu içerisinde İdare Lambası başlıklı metnin etkinlik cevaplarını paylaştık.

6.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 76-77-78-79-80-81. Sayfa Cevapları İdare Lambası

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Büyükleriniz hangi eşyalara manevi değer yüklemiştir? Niçin?
Cevap: Annemin kahve fincanları var onun için manevi değeri çok büyük olan. Çünkü annesi kendi çeyizinden onun çeyizine hediye vermiştir bu yüzden de onun için çok değerlidir.


2. Sizin için manevi değeri olan bir eşya var mı? Bu eşyanın neden değerli olduğunu arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Benim manevi değeri olan bir eşyam var. Vefat eden halamın hediye ettiği bir kolyem var. Ona baktıkça halamı hatırlatır ve benim için çok değerlidir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 MEB Yayınları

1. ETKİNLİK

a) Altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi verilen boşluğa yazınız.
Cevap:

Hazne: Kutuya benzeyen sıvıyı içinde tutan şey.

Katip: Yazan, kayda geçen kişi.

Hora Tepmek: Ayakları yere vurmak.

Kandil: Aydınlatma aracı.


b) Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz, kelimeleri ve kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Süpürgenin haznesi dolmuştu.
Katip olabilmek için hızlı olmak lazım.
Ağlayarak hora tepercesine ayaklarını vurdu.
Eski aydınlatma araçlarından biri de kandildir.


2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Yazar, niçin kendini bir uyku bölücü olarak anlatmaktadır?
Cevap: Çocukken korkudan annesinin uykusunu böldüğü için kendisine uyku bölücü demektedir.


2. Yazar, geceleri uyandığında neden korkmaktadır?
Cevap: Seslerden, köpeklerin ulumalarından ve gölgelerden korkmaktadır.


3. Yazar, gecelerini aydınlatan idare lambasını nasıl tanımlıyor?
Cevap: Yazar idare lambasını can çekişen cılız ışık olarak tanımlıyor.


4. Siz de geceleri yazarın yaşadığı duyguları yaşar mısınız? Kendinizi güvende hissetmek için ne yaparsınız?
Cevap: Bende bazı geceler yazar gibi korkabiliyorum. Korktuğumda battaniyenin altına girerim ya da annemim yanında uyurum.


5. Yazar, idare lambalarına niçin ilgi duymaktadır?
Cevap: Çocukluk anılarını hatırlattığı için ilgi duymaktadır.


6. Size, gelecekte bugünlerinizi hatırlatacak hangi eşyaları saklamak istersiniz? Neden?
Cevap: Sevdiklerimle çekildiğim fotoğrafları ve hediye edilen eşyalarımı saklamak isterim. Baktıkça o günleri hatırlamak için.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 MEB Yayınları

3. ETKİNLİK

Metinde yapılan benzetme ve karşılaştırmaları bularak yazınız.
Cevap:
Benzetme

– Sanki can çekişiyor
– Hora tepen cinleri.

Karşılaştırma
-Bu lambalar şimdiki çocukların başucu lambalarına, el fenerlerine benzemezlerdi elbet.


4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki kelimelerin anlamlı en küçük parçalarını bulunuz. Ek almışsa aldığı eklerin türünü örnekteki gibi belirtiniz.
Cevap:
6.-Sinif-Turkce-Ders-Kitabi-Sayfa-79-Cevaplari


b) Aşağıdaki sözcükleri yapısı bakımından inceleyiniz. Sözcüklerin basit ya da türemiş olduğunu nedenleri ile örnekteki gibi belirtiniz.
Cevap: 
Çocuklukta⇒ Türemiş bir sözcüktür çünkü -luk yapım ekini almıştır.
Duvarlarda⇒ Türemiş bir sözcük değildir çünkü yapım eki almamıştır. Bu yüzden basit bir sözcüktür.

Tutumlu⇒ Türemiş bir sözcüktür çünkü -um ve -lu yapım ekini almıştır.
Dolmuş⇒ Türemiş bir sözcüktür çünkü -muş yapım ekini almıştır.
Antikacıların⇒ Türemiş bir sözcüktür çünkü -cı yapım ekini almıştır.
Depocuklar⇒ Türemiş bir sözcüktür çünkü -cuk yapım ekini almıştır.
Geceleriniz⇒ Türemiş bir sözcük değildir çünkü yapım eki almamıştır. Bu yüzden basit bir sözcüktür.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 MEB Yayınları

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki fıkrayı okuyunuz. Soruları yanıtlayınız.

1. Nasrettin Hoca kavuğunu alan çocuklara nasıl davranmıştır?
Cevap: Kavuğu alabilmek için arkalarından koşmuş, alamayınca da evine dönmüştür.


2. Nasrettin Hoca’nın eşine verdiği yanıt onun hangi kişilik özelliğini yansıtır?
Cevap: Nasrettin Hoca’nın anlayışlı, esprili yanını yansıtır.


3. Metinde karşılaştırma anlamı içeren cümlenin altını çiziniz.
Cevap: — Bey, sen kavuğunu hiç başından çıkarmazdın.


4. Siz Nasrettin Hoca’nın yerinde olsaydınız çocuklara nasıl davranırdınız?
Cevap: Nasrettin Hoca’nın yerinde olsaydım onun gibi davranır kızmadım fakat arkalarından da koşturmaz geri getirmelerini beklerdim.


5. Yukarıdaki metin ile “İdare Lambası” adlı metni olay örgüsü açısından karşılaştırınız.
Cevap: Yukarıdaki metinde Nasrettin Hoca’nın bir anısından bahsedilirken, İdare Lambası metninde idare lambasının geçmişten günümüze kadar gelişi ve yeri anlatılmaktadır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 MEB Yayınları

6. ETKİNLİK

Günümüzde idare lambası yerine hangi aydınlatma araçları kullanılmaktadır? Bunlardan bildiklerinizi betimleyerek arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Günümüzde idare lambası yerine, gece lambaları, el fenerleri kullanılmaktadır. El fenerleri şarjlı ve pil ile çalışabilirler. Gece lambaları elektrik ile çalışırlar.


7. ETKİNLİK

Yazar, çocukluk yıllarında toplumun daha tutumlu şimdi ise daha tüketici olduğunu belirtmiştir. Tüketim sorununa çözüm önerilerinizi kendi hayatınızdan örnekler vererek aşağıya yazınız.
Cevap: Tüketim sorununa kendi hayatımdan örnek verecek olursam; ihtiyacım olmayanı almamaya dikkat ederim, israf etmem ve gereksiz pahalı şeyler kullanmam.


8. ETKİNLİK

Manevi değeri olan bir eşyanızın sizde uyandırdığı duyguları yazınız.
Cevap: Halamın hediyesi olan manevi değeri büyük bir kolyem var ve bu kolye halama olan özlemimi sevgimi körüklemektedir.


GELECEK DERSE HAZIRLIK

Farklı ülkelerdeki çocukların ev ve okul yaşamları ile ilgili araştırma yapınız.
Cevap: 

  • Almanya’da çocuklar 3 yaşında anaokullarına başlamaktadırlar, okula başlama yaşı da 6 olarak kabul edilmiştir ve en az 9 yıl okumak mecburidir.
  • İsrail’de okula başlama yaşı 6 ve 15. yaşa kadar okumak mecburidir.
  • Hindistan’da 5 yaşına kadar çocuklar anne babaları ile aynı odada kalmaktadır bu çocuğun gelişimindeki en önemli basamak olarak görülüyor.
  • Suriye’de şuanda çocuklar okuma, barınma, sağlık ve özgürlük gibi haklarından mahrum bırakılmaktadırlar.
  • Finlandiya’da çocuklar okula 7 yaşında başlamaktadır ve ödevler standart testlere tabi tutulmamaktadırlar.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 76-77-78-79-80-81. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap 2021-2022

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76-77-78-79-80-81 İdare Lambası Metni konusu içerisinde tespit ettiğiniz eksik veya hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

] }

Linkedin'de Paylaş

Yorum Yazmak İster Misiniz.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.