Forum Sınıf Cevap Yaz
4 Ocak 2022, 13:33 - Betül Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 164-165-166-167-168-169-170-171. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 164-165-166-167-168-169-170-171. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve 7. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 164-165-166-167-168-169-170-171 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar kısmından yazarak bildirebilirsiniz.

7.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 164-165-166-167-168-169-170-171. Sayfa Cevapları Okumak Deyince

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 166 Ders Kitabı Cevapları

DERSE HAZIRLIK

1. Sizce okumak bir ihtiyaç mıdır? İnsanın niçin okuması gerekir?
Cevap:Okumak ihtiyaçtır. Bir insanın kendini geliştirebilmesi için kitaplar okumalı kendini geliştirmelidir.

2. G. Flaubert (Fılavber)’in “Öğrenmek için değil, yaşamak için okuyorum.” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Bir kitabı okuduğumuzda o kitabı kendimizde yaşıyormuş gibi hissederiz. Sadece öğrenmiyor o kitabı bire bir yaşıyoruz.


ETKİNLİKLER

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

Anlamını bilmediğim kelime: Kurmaca
Metinde hangi cümlede?: Deneyimi kurmaca metinlerde buluruz.
Tahminim: Bir olayın kurgulanması.
Sözlük anlamı: Tasarlanmış olay
Cümlede kullanıyorum!: Yaşananları kendi kafasında kurgular sonra herkese anlatırdı.


Anlamını bilmediğim kelime: Aydın
Metinde hangi cümlede?: Yeni kültürel hayatı benimseyememiş sorunlu aydın bunalımı ve toplum baskısının bir aşkı ne hâle getirdiğidir konu.
Tahminim: Kendini geliştirmiş toplum.
Sözlük anlamı: Kültürlü, okumuş kimse.
Cümlede kullanıyorum!: Ülkenin aydın kesimi bu olaya karşı çıkmış.


Anlamını bilmediğim kelime: Dinanizm
Metinde hangi cümlede?: Dinamizm sağlar.
Tahminim: Canlılık.
Sözlük anlamı: Hal hareketleri canlı ve hareketli olan canlının özelliği.
Cümlede kullanıyorum!: Onun kardeşindeki dinanizm hiç eksilmiyor.


Anlamını bilmediğim kelime: Keşmekeşlik
Metinde hangi cümlede?: Bu yüzden okumak hayatın keşmekeşliğine karşı bir yönelimdir
Tahminim: Karmaşıklık.
Sözlük anlamı: Karışıklık, halledilmesi, içinden çıkılması zor durum.
Cümlede kullanıyorum!: Ne zaman bir keşmekeşlik yaşasam kendimi kitap okurken bulurum.


2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. İnsanın gerçek anlamda kendini tanımasının yolu nedir?
Cevap:  Kendimizi tanımak için başkalarıyla iletişime geçmemiz gerekir. Bu iletişimi kitaplarla daha iyi sağlarız.

2. Kurmaca metinlerde okuyucu neleri bulur?
Cevap: Eksik olan yanlarımızı, iyi olana karşı duyduğumuz açlığı, samimiyeti, heyecanı, deneyimi kurmaca metinlerde buluruz.

3. Okuduğunuz bir romanda ya da izlediğiniz bir filmde kendinize yakın gördüğünüz kahramanın özellikleri nelerdir?
Cevap: İzlediğim Teşkilat filminde kendimi  Serdar’ın yerine koyuyorum. Serdar devletini çok seven ve devleti uğruna canını feda etmeyi göze alan bir kahramandır.

4. Kitaplarla kurulan iletişimi gerçek hayattaki iletişime göre farklı kılan nedir?
Cevap:  Kitaplarla kurulan iletişimi gerçek hayattakinden ayırt eden özellik ona karşı maskelerimizi takmayız. Kendimiz oluruz.

5. “Tükettiğimiz şeylerin bizi tüketmesi” sözüyle yazar ne anlatmak istemektedir?
Cevap: Tükettiğimiz şeylerin bizi tüketmesi sözüyle yazar aslında ihtiyacımız olmayan şeyleri tüketerek kendi zamanımızdan çaldığımızı, gereksiz şeylerle kendimizi yorduğumuzu ve tükettiğimizi anlatmak istemiştir.

6. Hayatın anlamını yaşayarak değil de okuyarak bulmak mümkün müdür? Tartışınız.
Cevap: Hayatın anlamını yaşayarak değil de okuyarak bulmak mümkündür. Çünkü insan kendisini okuduklarının içinde hissederek hayatın anlamını anlayabilir. Her kitap yeni bir hayattır. 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 167 Ders Kitabı Cevapları

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinleri okuyunuz. Metinlerin türünü belirlemeye yönelik soruları cevaplayınız.

1. Yazar hangi metinde, herkesi ilgilendiren bir konudan bahsetmiştir?
Cevap: Yazar 1.metinde herkesi ilgilendiren bir konudan bahsetmiştir.

2. Yazar hangi metinde, geçmişte yaşamış olduğu bir olayı anlatmaktadır?
Cevap: Yazar 2. metinde geçmişte yaşamış olduğu bir olayı anlatmaktadır.

3. Yazar hangi metinde, konuyu samimi bir üslupla, karşısında biri varmış gibi anlatmaktadır? Sebebiyle birlikte yazınız.
Cevap: Yazar 2. metinde konuyu samimi bir üslupla, karşısında biri varmış gibi anlatmaktadır. Çünkü günlük bir dil kullanmıştır ve kendisinden örnekler vermiştir.

4. Hangi metin, konuşma havası içinde, sorular sorup cevaplar vererek kaleme alınmıştır? Sebebiyle birlikte yazınız.
Cevap: 1. metin konuşma havası içinde, sorular sorup cevaplar vererek kaleme alınmıştır.  Çünkü konunun içinde sorular sormuş ve cevaplar vermiştir.

5. Ulaştığınız yargılara göre “Okumak Deyince” metninin türü nedir? Sebebiyle birlikte yazınız.
Cevap:  Ulaştığım yargılara göre “Okumak Deyince”metninin türü sohbettir. Çünkü yazar senli benli bir dil kullanmıştır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 168 Ders Kitabı Cevapları

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

 a) Aşağıdaki metinleri okuyunuz. Hangi metin ya da metinler okuduğunuz metindeki anlatım biçimine benzemektedir? Belirtilen yerleri işaretleyiniz.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 168 Ders Kitabı Cevapları

b) “Okumak Deyince” metninde hangi anlatım biçiminin kullanıldığını sebepleriyle birlikte yazınız.
Cevap: “Okumak Deyince” metninde tartışmacı bir anlatım biçimi kullanılmıştır. Çünkü yazar sorular sorarak okuyuculara fikirlerini kabul ettirmek istemiştir.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 169 Ders Kitabı Cevapları

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden alınan bölümlerde kullanılan düşünceyi geliştirme yollarını sebepleriyle birlikte yazınız.
Cevap: 

1.bölüm: Yazar tanık göstermeden yararlanmıştır. Düşüncesini okura kabul ettirmek için Carlos Fuentes’in sözünü tanık olarak göstermiştir.

2.bölüm: Yazar bu bölümde örneklendirme’den yararlanmıştır. Anlattıklarının pekiştirilebilmesi için örnekler vermiştir.


6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde gereksiz sözcük veya sözcük gruplarının kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır. Örnekteki gibi bu sözcüklerin altını çiziniz.
Cevap: 

Hava sıcaklığı sıfırın altında eksi on dereceymiş.
İstemeyerek de olsa elimde olmadan ablamın kalbini kırdım.
Bu yol yaya yürüyerek bitmez.
Çekingen ve utangaç bir gençti şair.
Açılışa gelen konuk ve misafirlere ikram yapıldı.
Bu sorun karşılıklı konuşarak çözülecek.
Seninle birlikte kütüphaneye gelebilirim.
Bize merhameti de acımayı da annemiz öğretti.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 170 Ders Kitabı Cevapları

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde sözcüğün yanlış anlamda kullanımından kaynaklanan anlatım  bozukluğu vardır. Sözcüklerin altını örnekteki gibi çizerek ilgili kutucuğa, doğru sözcüğü yazınız.
Cevap: 

Bölgemizdeki birçok göl kuraklık tehlikesi yaşıyor.(Kuruma)
İki futbol takımı arasındaki ayrıcalık çoktu.(Ayrım)
Programımıza çok üzgün bir haberle son veriyoruz.(Üzüntülü)
Fiyatlar pahalı olduğundan satışlar durgun.(Yüksek)
Ormanda yetişen karaçam fidanını balkondaki saksıya ekemeyiz. (Dikemeyiz)
İş başvurusu formuna öğretim durumumu yazmamı istediler.(Öğrenim)
Yağmur yüzünden topraklarımızın verimi arttı.(Sayesinde)
Fırın sahipleri un ücretlerinin yüksekliğinden yakınıyor.(Fiyatlarının)
Tırnaklarım epey büyümüş.(Uzamış)


8. ETKİNLİK

Aşağıdaki parçayı yorumlayınız. Konuyla ilgili düşüncelerinizi söylerken (eğer ilk konuşmacı değilseniz) bir önceki konuşan arkadaşınızın sözlerinden hareketle konuşmayı sürdürünüz.
Cevap:  Bir kitabı okurken öylesine bilgiçlik taslamak için değil, onun tadına bakmak, onu özümsemek, hayatında yaşatmak için okumalısın. Kitabı doyasıya yaşayamıyorsan, onun tadına bakamıyorsan iyi bir okuyucu değilsindir.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 171 Ders Kitabı Cevapları

9. ETKİNLİK

Kitap okuma ve değerlendirme formunu, en son okuduğunuz kitaba göre yönergelerine uygun olarak doldurunuz.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 171 Ders Kitabı Cevapları


GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün, Türk dili ve kültürü bakımından önemini başlıklar hâlinde sıralayacağınız bir araştırma
yapınız.
Cevap:

– Kaşgarlı Mahmut tarafından oluşturulmuştur.

– Dîvânu Lugâti’t-Türk, Türk dilinin ilk sözlüğü ve dil bilgisi kitabıdır.

– Türkçe’nin Arapça’dan üstün olduğunu göstermek amacı ile yazılmıştır.

– İçeriğinde, Türk yazı dilinin, dil özellikleri ve söz varlıkları bulunur.

– Özel adlar, atasözleri, deyimler, manzum metinler, cümle örnekleri bulunmaktadır.

– Arapça – Türkçe sözlük olma özelliği taşır.

– Zenginleştirilmiş bir ansiklopedi olma özelliği de taşır.


7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 164-165-166-167-168-169-170-171. Sayfa, Okumak Deyince 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

] }

Linkedin'de Paylaş

Yorum Yazmak İster Misiniz.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.