Cevap Yaz
25 Eylül 2022, 17:41 - Zülal Güneş Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 28-29-30-31-32. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 28-29-30-31-32. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Karadut Metni Cevapları konusunun bulunduğu 7. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 28-29-30-31-32 cevapları konusunu paylaştık. Karadut Dinleme Metni içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 28-29-30-31-32. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 28-29-30-31-32. Sayfa Cevapları Karadut (Dinleme/İzleme Metni)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 28 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

Bitkilerin insan hayatındaki yeri ve önemi nedir?
Cevap: Bitkiler insanlara hem besin hemde oksijen kaynağıdır. Bunda dolayı yaşamları için çok önemlidir. 

Meyve veren ağaçları diğer ağaçlardan ayıran özellikler neler olabilir?
Cevap: Bu ağaçlar bizlerin besin ihtiyacını karşılamaktadır.

Bir meyve bahçeniz olsaydı hangi meyveyi yetiştirmek isterdiniz? Neden?
Cevap: Ben elma ve erik ağaçlarını yetiştirmek isterdim.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 29 Ders Kitabı Cevapları

1.Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler harfleri eksik olarak verilmiştir. Kelimeleri anlamlarından yola çıkarak bulunuz. Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 29 Ders Kitabı Cevapları


2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar, karadut meyvesinin tadını nasıl anlatıyor?
Cevap: Tadının hafif ekşi şeklinde anlatmaktadır. Limon, üzüm, vişne, dutun tatlarını harmanlayıp özel bir oluşum gibi bir tadı olduğunu anlatmaktadır.

2. Gömleğine karadut düşen konuğun sorununa ev halkı tarafından ne gibi çözümler üretilmiştir?
Cevap: Sabun bez ile lekeyi temizlemek ya da gömleği tümden boyama çözümlerini üretmişlerdir. 

3. Hikâyenin konusu nedir?
Cevap: Karadutu çok güzel yetişen ağacın kesilme hikayesidir. 

4. Karadut ağacının kesilmesine neden olan olayı anlatınız.
Cevap: Karadut ağacından gelen konuğun gömleğinin üzerine düşmüş ve aynı sorun başka bir konuğa yaşanmaması için kesilmiştir. 

5. Sizce metnin kahramanının karadut ağacına bağlanmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Meyvesi güzel olduğu için olabilir. 

6. Çocuğun yerinde olsaydınız çok sevdiğiniz karadut ağacınızın kesilmesine engel olmak için ne gibi önlemler alırdınız?
Cevap: Ben o ağacın altına oturtulmaması için engel koyardım. Bu sayede gelen konuklar için başka alanlar ayarlanabilirdi.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 30 Ders Kitabı Cevapları

3.Etkinlik

Aşağıdaki boşlukları dinlediğiniz metinden hareketle doldurunuz.
Cevap: Hikayenin başlığını beğenmedim. Çünkü yaşanılan olaya göre basit kalmıştır. Ben olsaydım Karadutun Sonu başlığını koyardım. Çünkü hikayeye daha uygun olduğunu düşünüyorum.


4.Etkinlik

Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplara ayrılınız. Ve her grup için birer sözcü belirleyiniz. Ülkemizde yetişen ağaç türleriyle ilgili yaptığınız araştırmadan hareketle defterinize bir konuşma metni hazırlayınız. Hazırlamış olduğunuz metin grup sözcüleri tarafından sunulacaktır.
Cevap: Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar. Sizlere bugün ülkemizde bulunan ağaç türleri hakkında bilgilendirme yapacağım. Ülkemizde yetişmekte olan ağaç türleri 150’den fazla olarak kayıtlarda görülmektedir. Ağaç türlerinin çeşitliliği fazla olduğu için zengin sayılmaktayız. Bunları bizim korumamız gerekir. Ülkemizde yetişen bazı ağaç türlerine örnek verecek olursak;

  • Kızılçam
  • Göknar
  • Sedir
  • Fıstık Çamı
  • Doğu Ladini
  • Servi
  • Porsuk
  • Ardıç
  • Kestane
  • Gürgen
  • Kayın
  • Meşe
  • Akçaağaç
  • Kızılağaç
  • Dİşbudak
  • Çınar
  • Ihlamur
  • Huş
  • Sığla
  • Kavak

5.Etkinlik

“Karadut” metninde başvurulan düşünceyi geliştirme yollarını (tanımlama, karşılaştırma, benzetme) bularak örnekteki gibi yazınız.
Cevap:

⇒ Yüz yıl yaşamış bir ihtiyarın yüzü gibiydi kabuğu. (Benzetme)
⇒ Ekşi desen limona özgüdür, tatlı desen üzüme… (Karşılaştırma)


6.Etkinlik

“Karadut” metnindeki örtülü anlamları belirleyerek örnekteki gibi yazınız.
Cevap:

⇒ “bir ara ödenirdi parası.” cümlesi ile gömlekçinin dükkanı veresiye defteri ile işlettiğini söyleyebiliriz.
⇒ “Zengin bir sınıf arkadaşı giymişti o gömleklerden ilk kez”gömleklerin pahal olduğu anlatılmak istenmiştir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 31 Ders Kitabı Cevapları

7.Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış çekimli fiilleri inceleyiniz. Eylemin zamanını dikkate alarak cümleleri örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 31 Ders Kitabı Cevapları


8.Etkinlik

Aşağıdaki fiilleri şimdiki zaman kip ekiyle çekimleyerek birer cümlede kullanınız. Bu fiillerin çekimlenmiş hâllerinde oluşan değişimi açıklayınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 31 Ders Kitabı Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 32 Ders Kitabı Cevapları

9.Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış fiillerin hangi durumu ifade ettiğini örnekteki gibi işaretleyiniz.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 32 Ders Kitabı Cevapları


10.Etkinlik

Kendinize bir meyve bahçesi oluşturunuz. Oluşturduğunuz meyve bahçesini ve içinde yer alacak ağaçların özelliklerini betimleyici anlatım biçimini kullanarak yazınız.
Cevap: Evim tek katlı müstakil, bahçeli şirin bir evdir. Evimin bahçesinde sevdiğim meyveler ve sebzeler bulunmaktadır. Evimin ön bahçesinde güllerin çevrelediği bir kayısı ağacı bulunmaktadır. Evimin arka bahçesinde beş sıra halinde erik ağacı, bu ağaçların arakasında ise mesafeli olarak iki tane incir ağacı bulunmaktadır. Evimin bahçesinin sağında elma ağacı, solunda ise dut ağacı vardır. 

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.