Cevap Yaz
3 Ocak 2023, 9:29 - Sena Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 136-137-138-139-140. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 136-137-138-139-140. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 4. Ünite Ölçme Ve Değerlendirme Çalışmaları konusunun bulunduğu 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 136-137-138-139-140 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 136-137-138-139-140. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 136-137-138-139-140. Sayfa Cevapları 4. Ünite Ölçme Ve Değerlendirme Çalışmaları

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları MEB Yayınları

1-5. soruları aşağıdaki masala göre cevaplayınız.

1. Bu masalın planını oluşturan bölümleri aşağıdaki tabloya yazınız.
Cevap: 

Döşeme: İlk cümledeki tekerleme bölümü.
Serim: İlk paragraf, Keloğlan ve annesinin tanıtıldığı bölüm.
Düğüm: İkinci paragraftan son iki paragrafa kadar olan bölüm.
Çözüm: Keloğlan’ın kaçırdığı gelinin kabak olduğunun anlaşıldığı kısım.
Dilek: Metnin son cümlesi.


2. Metnin yapı unsurlarıyla ilgili tespitlerinizi aşağıda belirtilen yerlere yazınız.
Cevap: 

Kişiler: Keloğlan, annesi, çoban, kervancı başı, düğün sahibi, gelin.
Olay örgüsü:
  • Keloğlan’ın annesinin oğlunu para kazanması için yollaması.
  • Keloğlan’ın çobanın koyununu çalması.
  • Koyunu emanet ettiği kervancının halısını çalması.
  • Halısını emanet ettiği düğün sahibinin kızını kaçırması.
  • Kaçırdığı gelinin kabak çıkması.
  • Keloğlan’ı annesinin dövmesi.
Mekân: Köy.
Zaman: Belirsiz.

3. Masalda mekân ve zamanın değişimi nasıl verilmiştir?
Cevap: Masalda mekanlar ve zaman çok hızlı değişmektedir.


4. Masaldaki olağanüstülüklerle ilgili neler söylenebilir?
Cevap: Masalda olağanüstü olaylar yoktur.


5. Masalda geçen edat ve bağlaçları bularak bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.
Cevap: Masalda ” ile, gibi, değil” edatları vardır. Bu edatlar sözcükler arası anlam ilgisi kurmuştur.


6. Aşağıdakilerden hangisi masalın özelliklerinden biri değildir?
Cevap: C) Millî duygulara yer vermesi 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları MEB Yayınları

7. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri bu fabldan hareketle uygun ifadelerle doldurunuz.
Cevap: 

a. Fablda öyküleme anlatım biçiminden yararlanılmıştır.
b. Fabl; serim, düğümçözüm ve öğüt bölümlerinden oluşmaktadır.
c. Fablda bir ders verme amaçlanmıştır.
ç. Fabl şiir (manzum) şekilde yazılmıştır.
d. Fablda yer ve zaman belirsizdir.
e. Fablda sade bir dil kullanılmıştır.


8. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?
Cevap: D) IV. 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları MEB Yayınları

9. Bu fablda;
I. Teşhis ve intak sanatlarından yararlanıldığı,
II. Fablın kahramanlarından birinin hayvan olduğu,
III. Fablda zamanın belli olduğu
bilgilerinden hangisine veya hangilerine ulaşılabilir?
Cevap: C) I ve II 


10. Buna göre pasif dinleme ile ilgili olarak; 
I. Empati kurulduğu,
II. Zihinsel sürecin etkinleştiği,
III. Karşılaştırma yapıldığı
bilgilerinden hangisine veya hangilerine ulaşılabilir?
Cevap: B) Yalnız II


11. Aşağıdakilerden hangisi etkili dinlemenin özelliklerinden biridir?
Cevap: A) Dinleme belli bir amaç gözetilerek yapılır.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları MEB Yayınları

12. I. Köylerin birinde bir Keloğlan ile anası yaşarmış.
II. Her seferinde sayfalar büyük bir güçlükle açılmış.
III. Evveli bir varmış bir yokmuş bir derviş ile bir kocakarı varmış.
Yukarıdaki cümlelerin hangisinde veya hangilerinde “ile” kelimesi edat olarak kullanılmıştır?
Cevap: B) Yalnız II 


13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ne … ne” bağlacı kelime gruplarını birbirine bağlamaktadır?
Cevap: D) Ne altın oluk ne gümüş oluk bir damla su vermiş. 


14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ayraçla gösterilen yere iki nokta (:) konulmalıdır?
Cevap: C) Türkçedeki sesler, ses yolundan çıkışlarına göre iki gruba ayrılır ( ) ünlüler ve ünsüzler. 


15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
Cevap: D) Düşmanla göğüs göğüse mücadele ettiler. 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları MEB Yayınları

16. Aşağıda verilen tanılayıcı dallanmış ağaçtaki bilgilerden bazısı doğru, bazısı yanlıştır. İlk ifadeden başlayıp, cevap oklarını takip ederek doğru çıkışa ulaşınız.
Cevap: 

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları MEB Yayınları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.