Cevap Yaz
17 Mart 2022, 15:07 - Zülal Güneş Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 136-142-143. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 136-142-143. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kuyucaklı Yusuf Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 9. sınıf edebiyat ders kitabı sayfa 136-142-143 cevapları konusunu paylaştık. Kuyucaklı Yusuf Metni ile ilgili eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 136-142-143. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 136-142-143. Sayfa Cevapları Kuyucaklı Yusuf

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Öğün Yayınları

Metne Hazırlık

1. Köy hayatı ile kent hayatını karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar görüyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap:

⇒ Köy hayatı tarım ve hayvancılık ile uğraşan aileler bulunmaktadır. Kent hayatı ise sanayi, ticaret, gibi işler ile uğraşan aileler bulunmaktadır.

⇒ Köyde hava daha temiz, gürültüden uzak ve doğal bir ortam vardır. Kent ise gürültülü, havası pis bir yerdir.

⇒ Köyde yaşayan insanlar istedikleri her yere kolay bir şekilde ulaşamazlar. Kentte yaşayanlar ise istedikleri yerlere veya alacakları eşyalara daha hızlı ulaşabilirler.


2. Aile hayatındaki yozlaşma, toplumun genelindeki yozlaşmayı temsil eder mi? Tartışınız.
Cevap: Aile toplumun en küçük parçasını oluşturmaktadır. Ailede yozlaşma başladığı zaman bu ailede olan kişiler yavaş yavaş diğer kişileri de etkileyerek toplumun yozlaşmasına sebep olur.


3. “Doğru bildiğinden şaşmayan” insanların karakter özellikleri nasıldır? Çevrenizde böyle insanların olup olmadığını belirtiniz
Cevap: Kararlı, cesur, lider karakterli, meraklı bir karaktere sahip olurlar. 

4. Aşırı hırslı insanların etraflarındaki insanlara da zararı dokunur mu? Açıklayınız.
Cevap: Dokunur. Çünkü istedikleri için yani hedefleri için yanında olan insanların da elinde olanı alarak hareket ederler. 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Öğün Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinden yola çıkarak Yusuf’un karakter özellikleri hakkında bilgi veriniz. Cevap: Sert, acımasız, mert, sevgisini belli edemeyen, haksızlıklara boyun eğmeyen biridir. 


2. Metnin olay örgüsünü belirleyiniz.
Cevap: Yusuf adında bir çocuğun ailesi eşkıyalar tarafından öldürülür. Bunun üzerine kaymakam Yusuf’u evlatlık edinir. Kaymakamın eşi Yusuf’u hiç sevmez. Yusuf kaymakamın kızı olan Muazzez’e aşık olur. Açılamaz ama onu korur. Daha sonra Muazzez ona aşkını ilan eder. Muazzez’in annesi kızını Şakir ile evlendirmek ister. Yusuf ve Muazzez bir gece komşu köylerden birine kaçarak evlenirler. Kaymakam bu duruma sevinir. Yusuf’u yanına çağırıp devlet dairesinde iş verir. Kaymakam ölene kadar Yusuf ve Muazzez’in evliliği çok güzel gider. Kaymakam öldükten sonra Muazzez’in annesi ve Şakir plan kurarlar. Şahende Hanım kızını Şakir ile bir içki sofrasına atar. Bu durumu gören Yusuf Şakir’i yeni kaymakamı ve Şahende Hanım’ı öldürür. Muazzez’de ağır bir şekilde yaralanır. Daha sonra bu duruma dayanamaz ve Muazzez’de ölür. 


3. “Kitaptaki kötü karakterler mutlak kötüler, iyi karakterler de mutlak iyilerdir.” Bu açıklamadan yola çıkarak romandaki şahısları iyiler ve kötüler olarak gruplandırınız.
Cevap:

İyi Karakterler : Kaymakam, Yusuf ve Muazzez
Kötü karakterlerŞahende Hanım, Şakir, Yeni kaymakam


4. Romanın temasını ve konusunu belirleyiniz
Cevap: 

Konu :Kuyucaklı Yusuf’un ailesini kaybetmesi ve bunun üzerine evlatlık olarak gittiği kaymakamın evinde yaşadığı olaylar anlatılmaktadır.  

Tema : Fakir olan insanların üzerinde kurulan otorite ve baskı.


5. Metindeki millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, tarihî ögeleri belirleyiniz
Cevap:  

Milli → Yusuf ve muazzez’in nikah yapması.
Manevi → Yusuf’un sözünün kaymakamdan sora gelmesi
Evrensel → Üvey çocuk alınması.
Sosyal → Okula kayıt olmaları
Tarihi → Fes takılması, kalemde memurluk yapılması


6. Metindeki ana olayı açıklayarak yan olayların ana olayı destekler nitelikte olup olmadığını söyleyiniz
Cevap: Metinde geçen ana olay Yusuf’un evlatlık alındığı evin kızına aşık olması. Yan olaylar ise bu aşka karşı çıkan kişilerin engellerine karşı yaşadıklarıdır. 


7. a. Yukarıdaki tabloda anlatıcıyı, metinlerden örnek vererek belirleyiniz.

b. Tabloda bakış açılarının olduğu bölüme metinlerden birer örnek cümle yazınız
Cevap: 

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 142 Ders Kitabı Cevapları


8. Okuduğunuz metnin yazarın ünlü eserlerinden birisi olduğunu dikkate alarak yazarın biyografisinden hareketle yazar ile metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz. Metnin yazarın tanınmasına katkısını belirtiniz
Cevap: Yazar bu eserini hapisteyken yanında kalan Yusuf adlı bir mahkumdan dinledikleri ile kaleme almıştır. Yaşamdan izler taşıyan ve konusu gerçekliğe dayanan bu olayların bir eser ile yansıtılması sanatın toplum için önemini gösterir.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları Öğün Yayınları

9. Yapılan açıklamalara ve okuduğunuz metinlere göre aşağıdaki tabloyu uygun şekilde doldurunuz
Cevap:

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 143 Ders Kitabı Cevapları


10. Metinde, yazarın kullandığı dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: Metinde akıcı, sade ve duru bir anlatım kullanılmıştır.


9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları 136-142-143. Sayfa, Kuyucaklı Yusuf Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.