Cevap Yaz
17 Mart 2022, 15:29 - Furkan Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 20-21-22. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.-Sınıf-Türk-Dili-ve-Edebiyatı-Ders-Kitabı-20-21-22.-Sayfa-Cevapları-MEB-Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 20-21-22. Sayfa Cevapları Edebiyat ve Bilim

Metni Anlama ve Çözümleme

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları MEB Yayınları

1. Edebiyatın Bilimle İlişkisi adlı metne göre edebiyatın hangi bilim dallarıyla ilişki içinde olduğunu belirtiniz.
Cevap: Metne göre edebiyat psikoloji, tarih, coğrafya ve sosyoloji gibi bilim dallarıyla ilişkilidir.

2. Metne göre edebiyatın amacını yitirmemesi neye bağlanmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Metne göre edebiyatın amacının yitirmemesini, edebiyatın bilim ve gerçeklikle bağını hiç kesmemiş olmasıdır.

3. Metne göre bilim ve dil arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Bilimsel çalışmalarda dil sadece bir aracıdır. Ancak dil edebiyatımızda her şeydir. Dil olmadan bir edebiyat olamaz. Bu nedenle ikisi de farklı ve ilişkili durumlardır.

4. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.
Cevap:

Metnin Ana Düşüncesi: Edebiyat ve Bilim İlişkisi
Metnin Yardımcı Düşüncesi: Edebiyatın diğer bilim dalları ile olan ilişkisi

5. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.
Cevap:

Açık İleti: Edebiyat ve Bilim İlişkisi
Örtük İleti: Edebiyat’ın bilim dallarıyla benzer ve farklı yönleri

6. Jules Verne’in, Ay’a Seyahat romanını Ay’a gidilmeden önce yazmasından hareketle edebiyat ile bilim arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
Cevap: Edebi bir eser yazmak için gerçek hayattan doğrudan bir şey almak gerekmez. Hayal gücümüze dayalı bir eserde yazabiliriz. Örneğin bu eserdeki gibi Ay yerine Mars’a gittiğimiz bir eser yazabiliriz. Şu an Mars’a gitmek mümkün olmasa da belki 100 yıl sonra bu gayet normal bir şey olacak ve belkide bu eser Mars’a gidenlere ilham kaynağı olacaktır.

7. Edebiyatın Bilimle İlişkisi adlı metni içerdiği bilgi ve düşünceler arasındaki tutarlılık yönünden değerlendiriniz.
Cevap: Edebiyat’ın Bilimle İlişkisi adlı metin içerdiği bilgi ve düşünceler birbiriyle tutarlılık göstermektedir.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları MEB Yayınları

1. Güzel sanatlar sözünden ne anladığınızı belirtiniz.
Cevap: Güzel sanatlar genellikle edebiyat dalında kullanılan, sözlerin daha anlamlı, kulağa daha hoş gelen kelimelerin kullanılmasıdır.


2. Aşağıdaki görsellerden hareketle edebiyatın diğer güzel sanatlardan ayrılan yönleriyle ilgili neler söylenebilir? Tartışınız.
Cevap: Edebiyat, diğer güzel sanatlardan tek farkı söz ile yapılıyor olmasıdır. Diğer sanatlar göze ve kulağa hoş gelen şeyleri yaparak gerçekleştiriliyor olmasıdır.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 21 Ders Kitabı Cevapları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.