Cevap Yaz
22 Ocak 2023, 17:14 - Sena Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 211-215. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 211-215. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Cenevre konusunun bulunduğu 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 211-215 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 211-215. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 211-215. Sayfa Cevapları Cenevre

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 211 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık

1. İnsanın kendi yaşam öyküsünü anlatması ile başka birinin yaşam öyküsünü anlatması arasında ne gibi farklar olabilir? Tartışınız.
Cevap: 

  • İnsanın kendi yaşam öyküsünü anlatmasına otobiyografi, başka birinin yaşam öyküsünü anlatmasına ise ”biyografi” denir. 
  • Biyografide dolaylı, otobiyografide ise doğrudan anlatım vardır.
  • Biyografide nesnellik ağır basarken, otobiyografide öznellik ağır basar.
  • Biyografide belgeler, otobiyografide bellek önemlidir.

2. Yazarın kendi yaşam öyküsünü yazarken anılarından da yararlanması esere ne gibi özellikler katar? Değerlendiriniz.
Cevap: Yazarın kendi yaşam öyküsünü yazarken anılarından yararlanması eseri çekici yapar ve sıradanlıktan kurtarır.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 215 Cevapları MEB Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Cenevre adlı metnin otobiyografi olmasını sağlayan özellikler nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Cenevre adlı metnin otobiyografi olmasını sağlayan özellik, yazarın kendi hayatını ben diliyle öznel bir şekilde doğrudan anlatmasıdır.


2. Metinde yazarın bakış açısını belirleyiniz.
Cevap: Yazar, metinde birinci ağızdan kahraman bakış açısı kullanmıştır.


3. Cenevre adlı metin ile metnin konusu ve hedef kitlesi arasında nasıl bir ilişki kurulabilir? Açıklayınız.
Cevap: Cenevre adlı metin otobiyografi olduğundan dolayı konusu da yazarın yaşam hikayesidir.


4. Metindeki anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını ve bunların işlevlerini belirleyiniz.
Cevap: Metinde betimleyici, öyküleyici anlatım türleri ve karşılaştırma, benzetme ve örneklendirme düşünceyi geliştirme yolları kullanılmıştır. Bunlar yazarın düşüncelerini daha net aktarmaktadır.


5. Metinle ilgili beğeni, tespit ve eleştirilerinizi gerekçelendirerek ifade ediniz.
Cevap: Metin Abidin Dino’yu tanıyabilmek ve yaşamı hakkında bilgi edinebilmek için kapsamlı ve güzel bir otobiyografidir. Yazar hayatını birinci ağızla anlatmıştır. 


6. Metinde yazarın anlatım tutumunu değerlendiriniz.
Cevap: Metinde, yazar öznel bir bakış açısı içerisindedir.


7. Cenevre adlı metni Cahit Sıtkı Tarancı adlı metinle tür, biçim, üslup ve içerik yönünden karşılaştırınız.
Cevap: 

Cenevre
Tür: Otobiyografi
Biçim:  Düzyazı.
Üslup: Dolaylı, sade, öznel, samimi bir dil kullanılmıştır.
İçerik: Abidin Dino’nun yaşam öyküsü anlatılmaktadır.
Cahit Sıtkı Tarancı
Tür: Biyografi
Biçim: Düzyazı.
Üslup: Dolaylı ve nesnel bir dil kullanılmıştır.
İçerik: Cahit Sıtkı Tarancı’nın hayatı ve sanata bakışı anlatılmaktadır.
Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.