Cevap Yaz
12 Mayıs 2022, 1:09 - Sena Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 212-214. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 212-214. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Pınar Kür’den Atilla İlhan’a Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 9. sınıf edebiyat ders kitabı sayfa 212-214 cevapları konusunu paylaştık. Pınar Kür’den Atilla İlhan’a Metni içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 212-214. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 212-214. Sayfa Cevapları Pınar Kür’den Atilla İlhan’a

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 212 Cevapları Öğün Yayınları

Metne Hazırlık

1. Sizce günümüzde özel mektupların daha az yazılmasının nedenleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Bence günümüzde özel mektupların daha az yazılmasının nedeni gelişen teknoloji ve sosyal medyadır. Herkeste telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletler olduğundan haberleşme de sosyal medya aracılığı ile gerçekleşiyor ve böylelikle de kimse mektuplaşmaya ihtiyaç duymamaktadır.


2. Gönderici ile alıcı arasındaki yakınlık derecesi mektubun üslubunu sizce nasıl etkiler? Tartışınız.
Cevap: Mektubun samimiyetini etkiler. Yakın birisine yazıyor isek daha samimi ve senli benli konuşmalar yaparız.


3. Karşılıklı konuşmalarda söylemeye zorlandığımız şeyleri kâğıda dökerek anlatmak bize ne gibi bir kolaylık sağlar? Tartışınız.
Cevap: İnsan bir şeyi söyleyemediğinde utanabilir, çekinebilir ve özgüveni düşebilir. Ama söylemek istediklerimizi ve telaffuz edemediklerimizi yazarak anlatmak daha kolay anlatmamızı sağlar ve özgüvenimizi de zedelemez.


4. Bir yazara mektup gönderecek olsaydınız mektup yazma planına uyma zorunluluğunu daha mı çok hissederdiniz? Açıklayınız.
Cevap: Evet daha çok hissederdim. Çünkü karşımda bilirkişi var ve aramızdaki samimiyet olmamasından resmi konuşmaya dikkat ederdim.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 214 Cevapları Öğün Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Pınar Kür’ün yazdığı mektupta, yazara ait dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: Yazar mektubunda senli benli samimi bir dil kullanmıştır.


2. Bu mektubun giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini saptayınız.
Cevap: 

Giriş bölümü: Yazar Atilla’ya olan hitabında içinden geldiği gibi konuşmak istediği ve neden bu zamana kadar mektup yazamadığını açıklamıştır.

Gelişme bölümü: Yazar Atilla2ya dertlerini anlatmıştır. Geçmişinden pişman olduğundan, hayatı dolu dolu yaşayamadığından ve hayallerinin onda birini yapamadan öleceğinden dolayı sitem etmektedir.

Sonuç bölümü: Yazar işinden ve şehirden ayrılacağı için Atila ile vedalaşmakta ve dileklerini ona sunmaktadır.


3. Okuduğunuz mektupta kullanılan anlatım biçimlerini ve bunların işlevlerini belirleyiniz.
Cevap: Okuduğum mektupta betimleme, öyküleme ve açıklama anlatım biçimleri kullanılmıştır. 


4. Okuduğunuz mektubun türünü belirleyiniz.
Cevap: Okuduğum metin edebi mektup türündedir. 


5. Metnin, yazıldığı dönemin gerçekliğiyle ilişkisini belirleyiniz.
Cevap: Metin dönemin gerçekliğini yansıtmıştır. Çünkü yazar kişisel ve toplumsal sorunları ele almıştır. 


6. Okuduğunuz metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz. Bunlar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
Cevap:

Metnin konusu: Bir yazarın, sevdiği şaire mektubu.

Metnin amacı: Bir yazarın, şair olan Atilla’ya duygu ve düşüncelerini anlatması, vedalaşması.

Hedef kitlesi: Atilla İlhan’dır. Ancak yayımlandıktan sonra toplumun kendisi olmuştur.


7. Okuduğunuz mektupta yazar, mektubun kimseyle paylaşılmasını istemediğini özellikle belirtmiştir. Attilâ İlhan’ın sonradan bu mektubu yayımlamasını “Mektup yazanın mı, yoksa gönderenin midir?” düşüncesinden yola çıkarak değerlendiriniz.
Cevap: Bence mektup yazan kişinindir. 


8. Okuduğunuz metinde yazarın duygu veya düşüncelerini anlatırken kullandığı anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını bularak bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.
Cevap: Yazar duygu ve düşüncelerini anlatırken açıklama anlatım biçiminden yararlanmıştır. İçinde bulunduğu durumdan, geleceğe yönelik hayallerini şairle paylaşmak istemiştir.


9. Okuduğunuz metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, beğeninizi ve güncellemelerinizi metne dayanarak ifade ediniz.
Cevap: Metin ilgimi çekti. Çünkü yazarın Atilla İlhan ile konuşma tarzı, ona dertlerinden bahsetmesi duygularını paylaşması hoşuma gitti.


10. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri bularak yazarın konuya yaklaşımını yorumlayınız.
Cevap: 

Açık ileti: Pınar Kür’ün sevdiği şair Attila İlhan’a yazdığı mektup.

Örtük ileti: Bir yazarın sevdiği bir şaire yazmış olduğu duygu ve düşüncelerini paylaştığı edebi mektup örneği.


9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları 212-214. Sayfa, Pınar Kür’den Atilla İlhan’a Metni 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.