Cevap Yaz
18 Mart 2022, 10:34 - Zülal Güneş Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 243-244. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 243-244. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Ali, Babası ve Kırk Haramiler Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 9. sınıf edebiyat ders kitabı sayfa 243-244 cevapları konusunu paylaştık. Ali, Babası ve Kırk Haramiler Metni içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 243-244. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9.Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 243-244. Sayfa Cevapları Ali, Babası ve Kırk Haramiler

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 243 Cevapları Öğün Yayınları

Metinle İlgili Çalışmalar

1. Okuduğunuz blogun “ben merkezli” olduğunu gösteren özelliklerin neler olduğunu açıklayınız.
Cevap: Olayların merkezine kendini koyarak anlattığı ben merkezli blog diyebiliriz. 

2. Sizce bu blogun yazarı “Ali, Babası ve Kırk Haramiler” başlığını kullanarak neye gönderme yapmıştır? Okuyucunun dikkatini çekmede bu başlık etkili olmuş mudur?
Cevap: Ali Baba ve Kırk Haramiler adlı masala gönderme yapmaktadır. Bu sayede okurların dikkatini çekmeyi amaçlamıştır. 

3. Blog yazarının yazdığı yazılarda, okuyucunun kendine ait bir şeyler bulması yazar ile okuyucu arasındaki bağı nasıl etkiler?
Cevap: Yazar ile okur arsında bağ oluşumunu kolay sağlar. Çünkü okuyucu kendinden bir şeyler bulduğu zaman daha çok bağlanır ve okumaya devam eder. 

4. Blog yazarının duygularını açık ve etkili biçimde ifade ettiği cümleleri belirleyiniz.
Cevap: 

“Belki seninkinin doğumunu göremem, görsem de o zaman örmeye mecalim olur mu olmaz mı belli değil, şimdiden senin çocuğun için de örüp bir kenara koyacağım.”

5. Her konuda blog yazarlığı yapılabilir. Örneğin seyahat etmeyi çok seven kişiler bloglarında gezip gördüğü yerleri okuyucularıyla düzenli olarak paylaşabilirler. Yaşadıkları anıları anlatabilirler ya da günlük hayatta yaşadıklarından kesitler sunabilirler. Bu bilgiden yola çıkarak blogların hangi edebî türlere kaynaklık edebileceğini tartışınız
Cevap: Gezi yazısı ve anı yazısına örnek olarak gösterilebilir.

6. Günümüzde internet aracılığıyla hazır bilgiye ulaşmak iyice kolaylaşmıştır. Blog yazarlarının yazdığı yazıların özgün olmaması ne gibi sakıncalar doğrurur? Değerlendiriniz.
Cevap: Aldatmaca olacağı ,için okurların kendilerinden kopmalarına neden olur. Kendinden bir şeyler katarak blog yazıları yazmaları gerekir. 


Dil Bilgisi

1. a. Yukarıdaki parçada geçen çekimli fiilleri bulunuz
Cevap: Bindi, yemiş, gideceğim, görmedim, gördüm, biter.

b. Bulduğunuz fiillerin metindeki işlevlerini belirleyiniz.
Cevap: Fiillerin ne zaman yapıldıklarını bizlere belirtir.

c. Paragraflarda bulduğunuz çekimli fiillerin kip ve kişi eklerini belirleyiniz.
Cevap: 

Bindi: 2. tekil şahıs görülen geçmiş zaman
Yemiş: 2. tekil şahıs duyulan geçmiş zaman
Gideceğim: 1. tekil şahıs gelecek zaman
görmedim:  1. tekil şahıs görülen geçmiş zaman
gördüm: 1. tekil şahıs görülen geçmiş zaman
Biter: 3. tekil şahıs geniş zaman.

ç. Bulduğunuz çekimli fiilleri yapılarına göre inceleyiniz.
Cevap: Bazıları basit bazıları bileşiktir.

d. Bulduğunuz çekimli fiillerin öznelerine ve nesnelerine göre çatılarını inceleyiniz.
Cevap: 

Bindi: geçişsiz fiil
Yemiş: geçişli fiil
Gideceğim: geçişsiz fiil
görmedim:  
gördüm: 
Biter: 


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 244 Cevapları Öğün Yayınları

2. (…) Yukarıdaki paragrafta bulunan noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını belirleyiniz.
Cevap: 

Eğik çizgi: dizeler arasında kullanılmıştır.
Nokta İşareti: Cümle sonlarında kullanılmıştır.
İki Nokta İşareti: Konuşma cümlelerinde kullanılmıştır.

3. Ahmet Haşim adlı metinde günümüz yazım kurallarına uymayan kullanımları tespit ediniz. Bu durumun nedenini açıklayınız
Cevap: “ba’zı” kelimesinde kullanılan kesme işareti günümüz yazım kurallarında kullanılmamaktadır.


9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları 243-244. Sayfa, Ali, Babası ve Kırk Haramiler Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.