Cevap Yaz
22 Ocak 2023, 17:24 - Sena Yazdı

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 250-251. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 250-251. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Metin konusunun bulunduğu 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 250-251 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı 250-251. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 250-251. Sayfa Cevapları Metin

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 250 Cevapları MEB Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. 1 Haziran tarihli günlükte geçen “Selçuk, coğrafya kitaplarının deyimiyle, ‘rejimi düzenli’ bir ırmaktır.” cümlesinde “rejimi düzenli bir ırmaktır.” sözüyle söz konusu kişi hakkında ne anlatılmak istenmiştir?
Cevap: Söz konusu kişinin dengeli olduğu anlatılmaktadır.


2. ”… büyük çoğunluğun çarçabuk benimseyeceği bir iş yaptığımı sanmıyorum…” sözünden hareketle yazarın sanat anlayışı hakkında neler söylenebilir? Belirtiniz.
Cevap: Yazarın popüler bir sanat anlayışı olmadığı söylenebilir.


3. 26 Ağustos tarihli günlükte hâkim olan duygu nedir? Metin üzerinde örnekleyerek açıklayınız.
Cevap: 26 Ağustos tarihli günlükte hüzünlü bir hava hakimdir.


4. 14 Haziran tarihli günlükteki öznel ifadeleri belirleyiniz.
Cevap: 

  • Öldü sanıyordum.,
  • Çünkü baştan başlasa, bir kerecik ağlasa, bir daha sonu gelmez gözyaşlarının.
  • Dünyada rahatça bu kadar gözyaşı dökebileceği bir yer de yoktur üstelik.”

5. (..) Bu bölümde yapılan betimlemede hangi duyularla seçilen ayrıntılara yer verilmiştir? Açıklayınız.
Cevap: Bu bölümde görme ve işitme duyularıyla ilgili ayrıntılara yer verilmiştir.


6. “Lunapark’ta akla gelen her türlü oyuncağa bindik. Yüreğimin ağzıma gelmesini seviyorum galiba.” ifadesindeki deyimi ve bu deyimin cümleye kattığı anlamı belirtiniz.
Cevap: Deyimde heyecanlanmaktan bahsedilmektedir.


7. 26 Ağustos tarihli günlüğün konusu dikkate alındığında günlük türünün konu kapsamı hakkında ne söylenebilir? Açıklayınız.
Cevap: 26 Ağustos tarihli günlüğün konusu dikkate alındığında günlük türünde her şeyin konu alınabileceğini söyleyebiliriz.


9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 251 Cevapları MEB Yayınları

8.  (..) Bu bölümdeki edebî sanatları belirleyiniz.
Cevap: Bu bölümde kişileştirme ve benzetme yapılmıştır.


9. Hacer hanımın hayatı “anlatılsa, roman olur.” ifadesiyle sözü edilen kişinin yaşamı hakkında neler söylenebilir? Tartışınız.
Cevap: Hacer hanımın hayatının romanlara konu olacak kadar değişik, önemli konuların olduğu ve dönüm noktalarının olduğu söylenebilir.


10.  (..) Bu parçanın ana düşüncesi nedir? Yazar ana düşünceyi belirgin kılmak için düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurmuştur? Açıklayınız.
Cevap: Hayatta karşımıza çıkan engeller olacaktır ancak önemli olan hayattan keyif alarak yaşamaktır. 

Yazar düşünceyi geliştirmek adına karşılaştırma ve örneklendirme yollarına başvurmuştur.


11. Nurullah Ataç’ın günlüklerini, dil ve üslup yönünden Tomris Uyar’ın günlükleriyle karşılaştırınız.
Cevap: İki yazarda günlüklerinde sade bir dil, yabancı kelimeler ve kısa cümleler kullanmıştır. Farklı olarak Nurullah Ataç sanatsal bir kullanırken, Tomris Uyar öyküleme teknikleri kullanmıştır.


12. Günlüklerden alınan parçaları, aşağıdaki tabloda bakış açısı bakımından karşılaştırınız.
Cevap: 

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 251 Cevapları MEB Yayınları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.