Sindirim sisteminin başlıca yapı ve organları; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs’tür.
Ağız: Sindirimin ilk olarak başladığı ve karbonhidrat, protein gibi besinlerin kimyasal, fiziksel ve mekanik sindiriminin yapıldığı yerdir.
Yutak: Yutak bölümünde dil kaslarının işlev görmesi ile gıdaların buradan yemek borusuna doğru gönderimini gerçekleştirmektedir. Yutkunmayı sağlayan yutak organıdır.
Yemek borusu: Gıdaların mideye geçişi öncesinde bulunur ve burada herhangi bir işlem görmen direk mideye gönderilmesini sağlar.
Mide: Midenin asit özelliği (mide öz suyu) sayesinde proteinlerin,- kimyasal sindirimi, kasılıp gevşemesini sağlayan kaslar sayesinde ise mekanik sindirim yapılmaktadır.
İnce bağırsak: Gıdaların sindirim olayının son evresi burasıdır. Yağın ilk ve son sindiriminin gerçekleştiği yer de burası olup sindirimi gerçekleşen protein, yağ ve karbonhidratın villuslar sayesinde önce kana ardından hücrelere geçişleri sağlanır.
Kalın bağırsak: İnce bağırsakta sindirimi gerçekleşen besinlerin su ve mineraller buraya taşınır buradan kana geçer. Su ve minerallerin emilimi sonrasında kalan artık ‘posa’dır.
Anüs: Sindirim sisteminin son safhasıdır. Kalın bağırsakta biriken posa buradan dışarı atılmak üzere yollanır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sindirim sistemimizi fazla yormamak en güzel. Doğal ve sağlıklı besinlerle beslenmek yaşlandığımızda sindirim sistemimizin sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Yiyecekleri mutlaka iyice çiğnemeliyiz.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.