Cevap Yaz
27 Kasım 2022, 16:02 - Furkan Yazdı

Büyük Gün Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

Büyük Gün Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe ÖZGÜN) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Büyük Gün metnine ait çeşitli etkinliklerin bulunduğu 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 98-101-102-103-104 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş, öneri ve bildirimlerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Büyük Gün Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

Büyük Gün Metni Cevapları ve Çalışmaları 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ÖZGÜN Yayınları Sayfa 98-101-102-103-104 Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Bir araç kullanarak uçmayı başaran insanlarla ilgili araştırma sonuçlarınızı sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Hezarfen Ahmet Çelebi 17. yüzyılda lodoslu bir havada Galata Kulesi’ne tırmanarak kendi yaptığı kuş kanadına benzer aletle Galata Kulesi’nin tepesinden kendisini boşluğa bırakarak yaklaşık olarak 3358 metre süzülmüştür.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin ve kelime gruplarının anlamını önce tahmin ediniz. Daha sonra bu kelimelerin ve kelime gruplarının anlamını sözlükten bularak yazınız.

laf yetiştirmek: Bir başkasına söylenen olumlu veyahut olumsuz haberi veya mesajı iletmek.

yoldaş: Birlikte hareket edilen, yol arkadaşı.

kubbe: Genellikle ibadethanelerin ve büyük yapıların  üstünü örtmek için kullanılan yarım küre.

mahcup etmek: Bir nedenden ötürü utandırmak veya çekinmesini sağlamak.


2. ETKİNLİK

a. Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Hezarfen Ahmet Çelebi uçmak için nereden atlamış?
Cevap: Uçmak amacıyla kuleden atlamıştır.

2. Hezarfen Ahmet Çelebi uçarken neye benzetilmiş?
Cevap: Hezarfen uçarken büyük, iri bir kuşa benzetilmiştir.

3. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçması o dönemde nasıl karşılanmış?
Cevap: Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçması o dönemde şaşkınlık içerisinde karşılanmıştır.


b. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kanat takarak yaşadığı uçma deneyimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıya yazınız.
Cevap: Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçma deneyimi kendisinden sonra ilham vereceği diğer bilim insanları için çok kıymetli bir gelişmedir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

Soru 1: Hezarfen kuleden atlamadan önce nasıl dua etmiş?
Cevap: Hezarfen kuleden atlamadan önce “Allah’ım sana sığındım, mahcup etme beni!” diyerek dua etmiştir.

Soru 2: Halk, Hezarfen Ahmet Çelebi için nasıl bir cambaz demiş?
Cevap: Halk, Hezarfen için yetenekli bir cambaz demiştir.

Soru 3: Hezarfen’i kimler izliyormuş?
Cevap: Hezarfen Ahmet Çelebi’yi İstanbul halkı, Sultan Murad ve Sadrazam Sefer Ağa izliyormuş.


4. ETKİNLİK

Aşağıya, metnin içeriğine uygun farklı bir başlık yazınız.
Cevap: 

  • Cambaz Hezarfen
  • Kuşların Yoldaşı Hezarfen

5. ETKİNLİK

Sizce Hezarfen Ahmet Çelebi’yi böyle büyük bir başarıya götüren ne gibi kişilik özellikleri vardı? Örnekteki gibi yazınız.
Cevap:

– Cesur
– Zeki
– İnançlı
– Cesaretli

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

6. ETKİNLİK

Aşağıya, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kişisel başarısını değerlendiren bir paragraf yazınız. Yazdıklarınızı dil bilgisi ve anlatım yönünden kontrol etmeyi unutmayınız.
Cevap: Hezarfen Ahmet Çelebi daha önce hiç kimsenin yapmamasına rağmen Allah’a olan inancı, korkusuzluğu, bilime olan güveni sayesinde hayatını da riske atarak büyük bir risk almıştır. Bu riski alarak büyük bir cesaret örneği ve aklı kullanmanın önemini sergilemiştir.


7. ETKİNLİK

Hezarfen Ahmet Çelebi’nin büyük başarısından sonra dönemin padişahı Sultan Murat onu huzuruna çağırır. Hezarfen Ahmet Çelebi ile Sultan Murat sizce neler konuşmuş olabilirler? Aşağıya yazınız.
Cevap:

Sultan Murat: Hezarfen Ahmet Çelebi! Hoş geldin, yanıma yaklaş.
Hezarfen: Sultanım, hoş buldum.
Sultan Murat: Seni kuleden atlarken inene kadar seyrettim, muazzam bir iş başardın Hezarfen.
Hezarfen: Teveccühünüz Sultan’ım memnun kaldıysanız ne mutlu!
Sultan Murat: Bu işi yaparken hiç korkmadın mı? Ya kanatlar işe yaramasaydı diye düşünmedin mi?
Hezarfen: Önce Allah’a daha sonra yaptığım çalışmalara güvendim Sultan’ım. Allah’ın izniyle bir şey olmadı.
Sultan Murat: Güzel, çok güzel. Bu kanat işini sevdim. Fakat bununla yetinme. Dahasını geliştirmek için çalışmalarına devam et, bizzat takip edeceğim.
Hezarfen: Elbette Sultan’ım ancak malzemelere ihtiyacım olacak.
Sultan Murat: Endişelenme. Senin kanatları yaparken tüm ihtiyacını karşılayacak iki tane memur atayacağım. Onlar seninle ilgilenecek.
Hezarfen: Nasıl isterseniz Sultan’ım en kısa sürede başlayacağım.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları ÖZGÜN Yayınları

8. ETKİNLİK

Metinde geçen kelimeleri düşünerek aşağıdaki kelime duvarını doldurunuz.
Cevap:
4. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Sayfa 104 Ders Kitabı Cevapları1


9. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki metinde yer alan kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini yazınız.
Cevap:
4. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Sayfa 104 Ders Kitabı Cevapları


b. Yukarıda kullandığınız noktalama işaretlerinin adlarını söyleyip neden bu noktalama işaretlerini kullandığınızı açıklayınız.
Cevap: Kesme işareti özel kelimelere gelen ekleri ayırmak için kullanılmıştır.

Nokta cümlenin bittiği yerde kullanılmıştır.

Ünlem şaşırma duygusunu belirtmek için kullanılmıştır. 

Virgül ise sıralı cümleleri ayırmak adına kullanılmıştır.

Soru işareti soru cümlelerinde ve son olarak tırnak işareti konuşma cümlesinde kullanılmıştır.


SONRAKİ METNE HAZIRLIK

“Altın Yumurtlayan Tavuk” masalını dergilerden, kitaplardan ve internetten araştırıp okuyunuz.
Cevap:


Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.