Cevap Yaz
26 Kasım 2022, 18:03 - Furkan Yazdı

İhtiyar Çilingir Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA)

İhtiyar Çilingir Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İhtiyar Çilingir metnine ait çalışmaların bulunduğu 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 154-157-158-159-160 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

İhtiyar Çilingir Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA)

İhtiyar Çilingir Metni Cevapları ve Çalışmaları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayıncılık Sayfa 154-157-158-159-160 Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 154 Cevapları ATA Yayıncılık

Hazırlık Çalışması

1. Anadolu’da yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve zanaatlarla ilgili yaptığınız araştırmalardan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: 

  • Çini sanatı
  • Hat sanatı
  • Cam sanatı
  • İşleme sanatı
  • Bakırcılık
  • Çömlekçilik
  • Ağaç işleri sanatı
  • Halı dokumacılığı
  • Örgüler

2. Yörenizde bulunan el sanatlarının neler olduğunu açıklayınız.
Cevap: Yöremizde bulunan el sanatları:

  • Çömlekçilik
  • Bakırcılık
  • Örgü
  • Halı dokumacılığı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 157 Cevapları ATA Yayıncılık

1. Etkinlik

a) Aşağıda metindeki bazı kelimelerin harfleri karışık şekilde verilmiştir. Anlamlarından hareketle kelimeleri bulup kutucuklara yazınız.
Cevap:

Ö K K Ü R→ Körük

A Z A T M U N M→ Muntazam

S O K N A N→ Noksan

L U U S→ Usul

Ç E R İ M E K L E→ İçerlemek


b) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümle içinde kullanınız.
Cevap:

  • Genç çocuk mangaldaki ateşi körüklemeye çalışıyor.
  • Uzun zamandır uğraştığı oyma tabloyu muntazam şekilde hazırlamış.
  • Projede noksan bir yer kalmamış.
  • Gelecek haftaki sınav için usulca çalışmaya koyuldu.
  • İşittiklerinden sonra ailesine karşı içerlemiş duruyordu.

2. Etkinlik

Metinden, soru eki almış cümleyi belirleyiniz ve belirlediğiniz cümleyi aşağıya yazınız.
Cevap: 

— Canım, parasıyla değil mi?

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 158 Cevapları ATA Yayıncılık

3. Etkinlik

a) Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili kelime ve kelime gruplarını inceleyiniz. Daha sonra incelediğiniz kelime ve kelime gruplarının aralarındaki anlam ilişkisini belirleyerek arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Altı çizili kelimelerden “Hakan” ve “İstiklal Caddesi” isimleri özel isimdir. “babamla benden”  “bizden” kelimeleri zamir olarak kullanılmıştır.


b) Aşağıdaki cümlelerde yer alan zamirleri yuvarlak içine alınız.
Cevap:

Bütün kitapları ben okudum.
Dedemler oraya elli yıl önce gitmiş.
Çocuklardan birkaçı kütüphaneyi çok seviyordu.
Sen bunları nereden öğrendin?
Bazıları senin hiç konuşmadığını düşünüyor.
Lütfen buraya gel! (gizli zamir sen)


4. Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Yazar, çilingiri nasıl betimlemektedir?
Cevap: Yazar, çilingiri yaşlanmış, iyice küçülmüş, sakalına ak düşmüş, küçük yüzlü ve çifte gözlük takan bir adam olarak betimlemiştir.


2. Yazar dükkânın önünde dururken çilingir ne yapmaktadır?
Cevap: Yazar dükkanın önündeyken çilingir, halkaları ısıtarak birbirine geçirip kapatmaktaymış. 


3. Genç adam, çilingirden ne yapmasını istemektedir?
Cevap: Genç adam, çilingirden bir değneğin ucuna beş-on tane halka geçirtmek istemiş.


4. Genç adam, değneğin yan tarafına bir halka daha taktırmak isteyince çilingir neden gencin dediğini yapmak istememiştir?
Cevap: Genç adamın istediğinin usule uygun olmadığını söyleyerek yapmak istememiştir.


5. Çilingir, gencin hangi sözüne içerlemiştir? Çilingir bu söze neden içerlemiştir?
Cevap: Çilingir “Canım, parasıyla değil mi?” sözü sonrası içerlemiştir. Çünkü çilingir bu işi paradan çok değer verip sevmektedir. Bu maneviyatı göz önünde bulundurmayıp parasıyla bu işi yaptığını düşündüğü için içerlemiştir.


6. Okuduğunuz metinde günümüzdeki yazım ve noktalama kurallarına aykırı kullanımlar nelerdir? Örnek veriniz.
Cevap: Konuşma çizgisi bazı kısımlarda kullanılmayarak aykırı kullanılmıştır.


5. Etkinlik

Siz çilingir dükkânında olsaydınız, çilingire hangi soruları sormak isterdiniz? Yazınız.
Cevap: Ben çilingir dükkanında olsaydım çilingire şunları sorardım;

  • Çilingirin bu işe niye bu kadar önem verdiğini,
  • Çilingir çocuğun dediğini yaptıktan sonra çocuğa haksız olduğunu kanıtlayabilecekken çocuğun teklifini niçin ısrarla reddettiğini

sormak isterdim.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları ATA Yayıncılık

6. Etkinlik

Metnin konusunu ve ana fikrini uygun başlığın altına yazınız.

Metnin Konusu: Çilingir mesleğini severek, aşkla ve özveriyle uğraşan bir adamın genç adama verdiği ders. 

Metnin Ana Fikri: Sanatın sanat için olduğu, işini severek yapmanın paradan önce geldiği.


7. Etkinlik

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Neden-sonuç cümlelerinin başına “N”, amaç-sonuç cümlelerinin başına “A”, koşul cümlelerinin başına ise “K” yazınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları ATA Yayıncılık


8. Etkinlik

Öğretmeninizin tartışma kurallarıyla ilgili yapacağı açıklamaları dikkatle dinleyiniz. Ardından sınıfınızı öğretmeninizin rehberliğinde iki konuşmacı grubuna ayırınız ve “El işçiliğiyle yapılan ürünler mi yoksa fabrikalarda üretilen ürünler mi daha estetiktir?” sorusunun cevabını aramak amacıyla büyük grup tartışması yapınız.
Cevap: 

El işçiliğiyle yapılan ürünler daha estetiktir: Çünkü el işçiliğindeki emek, özen ve üstüne düşülen emek daha farklıdır. Eşi benzeri kolay kolay olamaz. Ayrıca insanı değerli hissettirir.

Fabrikalarda üretilen ürünler daha estetiktir: Çünkü bu üretilen ürünlerde hata bulunamaz. Önceden kağıt üstünde hazırlanmış harika tasarımlar sorunsuz ve hatasız üretilir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları ATA Yayıncılık

9. Etkinlik

Serim bölümü verilen aşağıdaki masalın devamında olabilecek olayları kendi hayal gücünüzün yardımıyla defterinize yazınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları ATA Yayıncılık


Gelecek Derse Hazırlık

Ünlü ressamlar ve tablolar hakkında araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize not ediniz. Araştırdığınız ünlü ressamlardan birinin hayatı ve eserleriyle ilgili hazırlıklı konuşma yapmak amacıyla hazırlanınız.
• Hazırlıklı konuşmanızı zenginleştirmek amacıyla görsellerle destekleyiniz.
Cevap: 

Dünyadaki en meşhur ve bilinen ressamlar şunlardır:

  • Leonardo Da Vinci
  • Vincent Van Gogh
  • Pablo Picasso
  • Gustav Klimt
  • Michelangelo Buonarroti

LEONARDO DA VİNCİ

Leonardo Da Vinci 15 Nisan 1452 yılında Rönesans döneminde yaşamış ünlü bir bilim adamı, mimar, mühendis, mucit, anatomist, müzisyen ve sanatçıdır. En meşhur eserleri Mona Lisa ile Son Akşam Yemeği tablolarıdır. 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 160 Ders Kitabı Cevapları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.