Cevap Yaz
24 Kasım 2022, 1:54 - Furkan Yazdı

Kış Uykusu Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA)

Kış Uykusu Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kış Uykusu metnine ait çalışmalarının bulunduğu 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 148-149 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Kış Uykusu Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA)

Kış Uykusu Metni Cevapları ve Çalışmaları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayıncılık Sayfa 148-149. Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları ATA Yayıncılık

Hazırlık Çalışması

1. Kış uykusuna yatan hayvanların neden kış uykusuna yattıklarını arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Kış uykusuna yatan hayvanlar kışın sağlıklı bir şekilde beslenemediğinden ötürü düşen vücut direnciyle beraber hayatta kalabilmek için kış uykusuna yatarlar. Uykuda enerjisini koruyarak vücut ısısını korumayı başarırlar.


2. Sadece bazı hayvanlara özgü olan davranışlardan bildiklerinizi söyleyiniz.
Cevap: Arıların çiçeklerden polen toplayarak bal üretmesi, atların yorulduklarını fark etmeden ölene kadar koşması, eşeklerin anırması, besi hayvanlarının insanların içebileceği sütler vermesi.


1. Etkinlik

b) Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Cevap: 

Çoban aldatan: Uzun kuyruğa sahip, sivri kanatları olan ve kısa bacaklı bir kuş.
Karartılmış: Siyah rengine çevirmek


2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Evin bahçesinde yaşayan kaplumbağalar kimlerle aynı yaştadır?
Cevap: 


2. Yazar, kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini hangi örneklerle anlatmaktadır?
Cevap: Kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini; kedi ve köpeklerin birbirlerinin ağzından yiyecek kapması örneğiyle açıklamaktadır.


3. Hangi hayvanlar kış uykusuna yatmaktadır?
Cevap: Kaplumbağalar, böcekler, kirpiler, yer altında yaşayan sincaplar, ayılar, çoban aldatanlar, yarasalar, yılanlar ve hükümdar kelebeği kuş uykusuna yatar.


4. Hayvanlar neden kış uykusuna yatmaktadır?
Cevap: Bazı hayvanlar kışın tam olarak beslenemediklerinden dolayı vücut dirençleri düşer ve dolayısıyla vücut ısısı azalır. Vücut ısısının düşmesini engellemek ve enerjilerini koruyabilmek için kış uykusuna yatar.


5. Hayvanlar kış uykusuna nasıl hazırlanmaktadır?
Cevap: Kış uykusuna yatacak hayvanlar bahar aylarında sık sık beslenerek vücutlarında yağ depolar ve kışın bu yağları yakarak enerjisini korur. Bazı hayvanlarsa yuvalarına yiyecek depolayarak kış uykusundayken aralıklarla uyanıp beslenirler.


3. Etkinlik

Dinlediğiniz metinle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Dinlediğim metin daha önce konusunu hiç düşünmediğim, bilgilendirici ve açıklayıcıydı.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları ATA Yayıncılık

4. Etkinlik

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini uygun başlığın altına yazınız.
Cevap: 

Metnin Konusu: Kış uykusuna yatan hayvanlar, kış uykusunun amacı ve nedenleri.

Metnin Ana Fikri: Hayvanların kış uykusuna yatma amaçları.


5. Etkinlik

Hayvanlarda var olan hangi becerinin sizde olmasını isterdiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınıza nedenleriyle birlikte açıklayınız.
Cevap: Ben baykuş olmak isterdim. Hem kafamı istediğim yöne zorlanmadan çevirebilmeyi ister hemde yükseklerde uçarak etrafı görmek isterdim.


6. Etkinlik

“İnsanlar kış uykusuna yatsaydı uyudukları zaman diliminde neler olurdu? Yaşam nasıl olurdu? Dünya bu süreçten nasıl etkilenirdi?” sorularından yola çıkarak defterinize bir hikâye yazınız. Hikâyenizi yazmadan önce aşağıdaki taslağı hazırlayınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ATA Yayınları Sayfa 149 Ders Kitabı Cevapları

KIŞ UYKUSU

Türkçe ve Sosyal Bilgiler dersinde bazı hayvanların kış uykusuna yattığını öğrendim. Bu bilgileri öğrendiğime çok şaşırmıştım çünkü çok uzun bir süre uyumak hem çok ilgi çekici hemde çok sıkıcı olabilirdi. Bu konuyu danışmak için ablamın yanına gittim. Ablama o gün türkçe ve sosyal bilgiler dersinde öğrendiğimiz kış uykusu hakkında edindiğim bilgileri anlattım.

Ablama kış uykusunun hayvanlar için neden bu kadar önemli olduğunu, aslında uykuya yatmazlarsa da yaşayabileceklerini anlatmaya çalıştım ancak ablam hayvanların bizler gibi çoğu besinle beslenemediğini ve bazı hayvanların yalnızca et veya yalnızca otla beslendiğinden bahsetti. Çoğu hayvan ve bitki kışın yetişmediğinden dolayı beslenmelerinin ya imkansız yada çok çok zor olacağından bahsetti. Bu nedenle boş boşuna enerji harcamak yerine uyumayı tercih etmenin daha mantıklı olacağını anlattı.

Ablamsa bizim kış uykusuna yatmamıza gerek olmadığını çünkü her mevsim kendimize yetecek kadar besini üretebileceğimizi, erişebileceğimizi ve kullanabileceğimizden bahsedip bana yeni bilgiler kattı.


Gelecek Derse Hazırlık

1. Anadolu’da hâlen yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve zanaatlarla ilgili araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize not ediniz.
Cevap: 

– Çini sanatı
– Hat sanatı
– Cam sanatı
– İşleme sanatı
– Bakırcılık
– Çömlekçilik
– Ağaç işleri sanatı
– Halı dokumacılığı
– Örgüler


2. Yörenizde bulunan el sanatlarıyla ilgili araştırma yapınız.
Cevap: Yöremizde bulunan el sanatları:
– Çömlekçilik
– Bakırcılık
– Örgü
– Halı dokumacılığı

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.