Cevap Yaz
26 Ağustos 2023, 12:49 - admin Yazdı

Dini Bilgiler

İstemeden Su İçmek Orucu Bozar Mı?

Oruç, Müslümanların ramazan ayı boyunca her sahur ve iftar vakitleri arasında Allah rızası için aç kalmasıdır. Yani Müslümanlar farz olan oruç ibadetini yerine getirmek için iftar ile sahur arasında yemek yemez ve su içmezler. Ancak ramazan ayında farz olan oruç ibadetini yerine getirmesi gereken

Müslüman, unutarak su içer ve yemek yerse oruç bozulmaz. Örneğin oruç tutan bir kişi oruçlu olduğunu unutur ve farkında olmaksızın bir şeyler yer veya içerse, ne kadar yediği ve içtiği önemli olmaksızın orucu bozulmaz. Ancak bunu oruç tutan kişi bilerek yapacak olursa tutmuş olduğu oruç bozulur.

Bir Müslüman ramazan ayında orucunu bilerek bozacak olursa dinimize göre 60 gün oruç tutarak kefaretini ödemesi gerekir. Bu 60 günün dışında da bozulan günün yerine bir günde kaza edilir. Yani bilerek unutmuş gibi yapıp su içen kişi hem orucu bozulur hem de bilerek bozduğu için 60 gün oruç tutarak kefaretini yerine getirmesi gerekir. Böyle bir zorluk yaşamamak için oruç tutan kişilerin dikkatli davranması gerekir.

İstemeden su içmek orucu bozmaz. Meleklerin içirdiğine inanılır. İstemeden yapılan hareketler niyet önemli olduğu için bir sorun teşkil etmez.

Kurban bayramının önemi nedir?

Kurban bayramı, ay yılı esas alınan hicri takviminin on iki ayından biri olan zilhicce ayının 10. Gününden itibaren dört gün olarak kutlanan dini bir bayramdır. Kurban bayramı ise ramazan bayramı bir diğer ismi ile şeker bayramından iki ay sonra kutlanan bir bayramdır. Müslümanlar için önemli bayramlardan biridir.

Bu bayramda maddi durumu iyi olan kişiler Allah’ın rızasını kazanmak ve onun sevap kazanmak için kurban keserler. Kurban bayramı hem toplum hayatını hem de kişinin kendi belliğini terbiye etmesi açısından bir çok açıdan önemi var.

Bu bayram vesilesiyle evine at girmeyen kişiler kurban etinden nasiplenirler. Yani maddi anlamda bir dayanışma söz konusu olur. Bununla birlikte akraba ziyaretleri gerçekleştirilir. Uzun zamandır birbirini görmeyen akrabalar bayram vesileyle birbirleriyle oturup birlikte zaman geçirirler. Yani kurban bayramı için toplumsal olarak bir birliktelik ve dayanışma günü dersek yanlış olmaz. Bu sebeple de her Müslümanın kurban bayramında üstüne düşeni yerine getirmesi ve gelecek kuşaklar için bu geleneği sürdürmesi gerekir.

Kurban bayramı yine diğer dini bayramımız ramazan gibi yardımlaşmayı barışmayı ibadet etmeyi kardeşliği anlatır. Kurban bayramında Allah’a kurban adanır ve kurban kesilir. Eti ise fakirlere yardıma muhtaçlara dağıtılır.

Ramazan Bayramı Hakkında Bilgi

Ramazan Bayramında Ne Yapılır?

Ramazan ayı hicri takvime göre on iki aydan biridir. Bu ay da tüm Müslümanlar farz ibadetlerinden biri olan oruç ibadetini yerine getirir. Ramazan ayının bitmesinin ardından ise üç gün olarak ramazan bayramı kutlanır.

Ramazan ayının halk arasındaki ismi ise şeker bayramıdır. Çünkü ramazan bayramında her evde farklı renklerde ve türlerde şekerler bulunur. Bu sebeple de ramazan ayı denildiğinde akla şeker gelir. Ramazan bayramı ise erkeklerin bayram namazına gitmesi ile başlar. Sonrasında ise herkes kendi akrabaları ve aile bireyleri ile bayramlaşırlar. Ardından ise akraba ve mezarlık ziyaretleri gerçekleştirilir. Üstelik bu bayrama en çok sevinenler ise çocuklar olur. Çünkü her çocuğun sevdiği gıda olan şeker hemen hemen her evde bulunur. Bu da çocukları çokça mutlu eder. Son yıllarda ülkemizde ramazan bayramı, sahillerde ve denizlerde geçirilmeye başlandı. Bu son derece yanlış bir davranıştır.

Ramazan bayramını her Müslümanın olması gerektiği gibi kutlaması gerekir. Aksi durumda bu bayramın tüm büyüsü bozulur ve dini bir yapı olması gereken bu bayramların yapısı bozulmuş olur.

Ramazan bayramında herkes ailesinin büyüklerinin akrabalarının yanına gidip bayramlaşmalıdır. Ramazan bayramı kardeşlik, kaynaşma, anlaşma bayramıdır. Küsler barışmalıdır.

Kurban Bayramı Hicri Takvimde Ne Zaman? Kurban Bayramı Hicri Takvime Göre Ne Zaman Olacak?

Kurban bayramı, hicri takvime göre zilhicce ayının 10. Gününden itibaren dört gün olarak kutlanan dini bir bayramdır. Müslümanlar için önemli bayramlardan biridir. Her yıl Müslümanların heyecanla beklediği ve bir çok güzel şeye vesile olan özel ve dini bir bayram olarak da bilinir.

Ülkemizde miladi takvim baz alınarak günler hesaplansa da dini günlerin belirlenmesi açısından ay yılı esas alınan ve peygamber efendimizin Mekke şehrinden Medine şehrine gittiği zamanın başlangıç olarak kabul edilen hicri takvim kullanılmaktadır. Yani ülkemizde hicri takvim, Müslümanların dini bayramlarını ve dini günleri belirlemede kullanılmaktadır. Örneğin kurban bayramı hicri takvime bakılarak tarihi söylenir. Çünkü ülkemizde miladi takvim kullanılırken dini günler hicri takvime göre belirlenmektedir. Kurban bayramı ise toplamda dört gün olarak kutlanır. Bu dört gün içinde maddi durumu kurban kesmeye elveren Müslümanlar kurban keserek dini bir kuralı yerine getirmiş olurlar.

Kısacası kurban bayramı ay yılı esas alınarak oluşturulmuş olan hicri takvime göre zilhicce ayının 10. Gününden itibaren dört gün olarak kutlanan dini bir bayramdır

Ramazan Bayramı Hakkında Bilgi

Ramazan Bayramının Önemi Nedir? Ramazan Bayramının Önemi Hakkında Bilgi

Ramazan Bayramını Özel Yapan Şey Nedir?

Ramazan hicri takvimde geçen on iki aydan birinin ismidir. İslam dini için önemli bir yeri bulunan bir ay olan ramazan ayında tüm Müslümanlar yüce yaratıcı olan Allah’ın emirlerinden biri olan oruç tutma ibadetini yerine getiriler.

Ramazan ayında tüm Müslümanlar farz olan oruç ibadetini yerine getirirler. Ramazan ayının bitmesinin ardından gelen üç gün ise ramazan bayramı olarak kutlanır. Ramazan bayramına halk dilinde şeker bayramı da denmektedir. Ramazan bayramı Müslümanlar için büyük öneme sahiptir. Orucu tutan Müslümanlar ramazan bayramıyla birlikte Allah’a şükür ederler. Ayrıca bayram vesilesiyle birlikte küs ve dargın olan Müslümanlar barışır ve akrabalar bayram coşkusu ile kaynaşırlar. Bu sebeple de ramazan bayramı Müslümanlar için hem dini hem de kültürel açıdan büyük önem taşır.

Ramazan bayramı tüm Müslümanların sevinç ve coşku ile kutladıkları bir dini bayramdır. Her Müslümanın bunun bilincinde ve farkında olması büyük önem taşır. Ramazan bayramını gerçekten bir bayram gibi kutlamak sosyal hayat açısından bir çok olumlu sonuç doğurur.

Ramazan bayramı müslüman toplumlarda aile kavramını ve temelini güçlendiren daha doğrusu güçlü tutan bir bayramdır. Akrabalarla, büyüklerle ve küçüklerle beraber hoş vakit geçirilmeye gayret edilir. Küslükler biter.

Hicret Ne Zaman Gerçekleşti Kısaca

Mekke’den Medine’ye Hicret Hangi Yılda Gerçekleşmiştir? Hicret Ne Zaman Oldu?

Allah’ın emri üzerine Peygamber efendimiz, Mekke şehrinden Medine şehrine Müslümanlarla birlikte göç etmiştir. Bu göçe verilen isim ise hicrettir. Hicret, ay yılı esas alınarak düzenlenen hicri takvime göre muharrem ayının ilk gecesidir.

Bir diğer deyişle Mekke şehrinden Medine şehrine Hicret, hicri takvime göre hicri yılbaşıdır. Günümüzde ise ülkemizde hicri takvim değil de miladi takvim kullanılmaktadır. Hicri takvim ise ülkemizde sadece dini günlerin belirlenmesi için kullanılmaktadır.

Ay yılı baz alınan ve Hz. İsa peygamberin doğduğu günü başlangıç alan takvim ise miladi takvimdir. Ve ülkemizde her vatandaş tüm işlerini miladi takvime göre ayarlamaktadır. Mekke şehrinden Medine şehrine Hicret yılı ise miladi takvime göre 15 mayıs 622 tarihine denk gelmektedir. Bu iki takvimde Mekke şehrinden Medine şehrine yapılan hicret günün farklı günlere denk gelmesini sebebi ise takvim farklılığıdır.

Sonuçta hicri takvim ay yılı baz alınarak hazırlanırken miladi takvim güneş yılı esas alınarak hazırlanmıştır. Ayrıca bu iki takvim arasındaki bir diğer fark ise başlangıç tariflerinin farklı olmasıdır.

Elçi, Nebi, Resul ve Peygamber Kelimelerinin Anlamları

Allah’ın insanları uyarmak, dünyaya geliş amaçlarını hatırlatmak maksadıyla insanlar arasından seçtiği ve insanlarla kendisi arasında aracı olabilecek seçkin insanlar seçmiştir. Vasıfları gereği bazı sıfatlarla anılmaktadırlar. Elçi, nebi, resul ve peygamber.

Elçi, kısaca aracı anlamı taşımakta olup sözü olduğu gibi ilgili yerlere iletmek demektir.
Resul, Allah’ın buyruklarını insanlara iletmek, fiili olarak emirleri hayata nakşetmek, toplumu hak olan dine hazırlamak ve bunu kitaplarla tasdik edendir.
Nebi, Kendisinden önce gelmiş peygamberlerin hak olan yolunu devam ettiren, insanları doğru yola çağırmaya, örnek olmaya çalışan peygamberlerdir.
Peygamber, Allah’ın hak olarak bildirmiş olduğu dini yaymakla görevli olan, dini açıklayan, ibadet esaslarını, kulluk görevlerini bildiren ve insanlığa yayan kimsedir.

Anlam itibari ile birbirine benzer olan bu kavramları birbirinden ayıran tek nokta kendisine kitap gönderilen ve gönderilmeyen peygamberler olmasıdır. Mesela; Kendisine kitap gönderilmiş olanlar peygamber ve resuldür. Fakat elçi ve nebi özelliklerini de taşıdıklarından her Peygamber ve resul aynı zamanda elçi ve nebidir diyebiliriz.

Allah İnsanlara Niçin Vahiy Göndermiştir Kısaca

Vahiy kelime anlamı olarak Allah’ın buyruklarının peygamberlere bildirilmesidir.

Dinimizce vahiylerin peygamberlere ulasştırılmasından Cebrail isimli melek görevlidir. Allah’ın emir ve buyruklarını peygamberlere ulaştırarak dünyadaki insanları uyarmakta ve ahiret hayatlarını kurtarmalarını söylemiştir.

İslam dinine göre son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v)’dir. Bu nedenle günümüzde vahiy ulaştırılacak peygamber yoktur. Kısaca günümüzde artık vahiy gelmemektedir. İnsanları uyarıcı olarak son peygamber Hz Muhammed aldığı vahiyler toplanmış ve bir kitap haline getirilmiştir. Bu kitap günümüzde kutsal kabul edilip dünya rehberi olarak sayılabilir. Dünyadaki ve ahiretteki mutluluğu elde etmek için Kuranı Kerim’deki bilgileri anlamalı ve uygulamalıyız.

Konuyu toparlayacak olursak ilk peygamber Hz. Adem’den son peygamber Hz. Muhammed’e kadar vahiy yani Allah’ın emir ve buyrukları peygamberlere iletilmiştir. Peygamberler ise bu emir ve buyrukları eksiksiz olarak insanlara tebliğ etmiştir. Günümüzde peygamber gelmeyeceği için artık vahiy de gelmeyecek diyebiliriz.

Namaz Kilmanin Toplumsal Faydalari

Namaz İbadetinin Dinimizdeki Önemini Nedir?

Dinimizde emredilen bir çok ibadet olmasına rağmen ayrı bir öneme sahip olarak görülen namazdır. Nitekim namazın önemini hem kuran-ı kerimde hem de hadis-i şerifte tanık olmaktayız. Namazını kılan dinini sağlam temeller üzerine oturtacak kadar değerlidir. Allah ile kul arasındaki perdenin en aza indiği an namaz kılma anıdır. Kul Allah ile konuşur, onu zikreder ve bunu onun huzurundayken yapar.

Namaz dinimiz için, Allah ile kulun buluşmasıdır, huzur bulma yeridir, zikretmektir, dua etmektir, secde ederek yüceliğini kabul etmektir. Kulun bu idrakte olmasını sağlayan en önemli ibadet namaz olduğundan dinimiz tarafından önem verilmektedir.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.