Cevap Yaz
8 Eylül 2022, 0:57 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 221-222-223. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 221-222-223. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Ünite Değerlendirme konusunun da bulunduğu 6. sınıf fen bilimleri ders kitabı sayfa 221-222-223 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

 

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 221-222-223. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6.Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 221-222-223. Sayfa Cevapları Ünite Değerlendirme

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 221 Ders Kitabı

A. Aşağıdaki soruların cevabını ilgili alana yazınız.

1) Yukarıdaki elektrik devresindeki A-B uçlarına aynı maddeden yapılmış ve dik kesit alanları eşit K, L, M iletken telleri bağlandığında dirençler arasındaki ilişkiyi açıklayınız. Ampul parlaklıkları ile direnç arasında nasıl bir ilişki vardır?
Cevap: M>L>K → Direnç arttıkça ampul parlaklığı azalır. 

2) Saf su iletken midir? Eğer iletken değilse iletken hale getirilebilir mi?
Cevap:  Saf su yalıtkandır. Tuz, limon gibi  maddeleri etkileyerek iletken hale getirebiliriz.

3) Günlük hayatta elektrik yalıtkanı olan maddelerin kullanım alanları nerelerdir?
Cevap: Elektrik kablolarının dışı, prizler ve fişler yalıtkan madde ile kaplıdır.

4) Bir çubuğun iletken mi yalıtkan mı olduğu bilinmiyor. Bunu anlayabilmek için nasıl bir çalışma yapabiliriz?
Cevap: Bir çubuğun iletken olup olmadığını anlamak için test devresi oluşturulur. Devrenin test uçlarına çubuk dokundurulur. Ampul ışık veriyorsa çubuk iletkendir


B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.
Cevap:

1) Maddelerin elektrik enerjisinin iletilmesine karşı gösterdiği zorluğa __direnç__ denir.

2) Elektrik enerjisini iyi ileten maddelere __iletken__ denir.

3) Elektrik enerjisini iyi iletmeyen maddelere __yalıtkan__ denir.

4) Direnç; bir iletkenin cinsine, __dik kesit alanına__ ve __uzunluğuna__ bağlıdır.

5) Kabloların dış kısmı, yalıtkan bir madde olan __plastik__ ile kaplıdır.

6) __Kablo__ elektrik enerjisinin taşınmasını sağlayan devre elemanıdır.

7) Bir devredeki ampulün parlaklığı devredeki __telin__ uzunluğuna bağlıdır.

8) Ampulün içinde __filaman__ tel bulunur.

9) Dik kesit alanı __arttıkça__ bir iletkenin direnci azalır.


C. Aşağıdaki ifadeler doğru ise (D) yanlış ise (Y) harfi yazınız. Yanlış olduğuna inandığınız ifadenin doğrusunu altındaki boşluğa yazınız.
Cevap:

(Y) Elektrik enerjisini ileten maddelere yalıtkan madde denir.
⇒ Elektrik enerjisini iyi ileten maddelere iletken madde denir.

(D) Vücudumuz elektrik enerjisini iletir.

(D) Islak tahta parçası iletkendir.


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 221 Ders Kitabı

Cevap:

(Y) İletken maddelerin dirençleri büyük, yalıtkan maddelerin dirençleri küçüktür.
⇒ İletken maddelerin dirençleri küçük, yalıtkan maddelerin dirençleri büyüktür.

(D) Saf su, içerisine tuz atılıp karıştırıldığında iletken hale geçer.

(Y) Kuru hava elektrik enerjisini iletir.
⇒ Yağmurlu hava elektrik enerjisini iletir

(D) Devre elemanlarının her biri, bir direnç değerine sahiptir.

(D) Ütü, fırın, elektrik sobası gibi elektrikli cihazların içinde direnci büyük teller kullanılır.

(D) Eşit kesit alana sahip aynı cins maddeden yapılmış iki iletkenden uzun olanın direnci, kısa olanınkinden daha büyüktür.

(Y) Bir iletkenin direnci, iletkenin kütlesine bağlıdır.
⇒ Bir iletkenin direnci, iletkenin cinsine, uzunluğuna ve dik kesit alanına bağlıdır


D. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1) Şekildeki elektrik devresinde bağlantı kabloları arasına bakır çubuk bağlanmıştır. Bu çubuğun yerine aynı uzunlukta fakat daha kalın bakır çubuk bağlandığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru olur?
Cevap: B) Devrenin direnci azalır.

2) Hangi öğrenci veya öğrencilerin iletkenlik ve yalıtkanlık ile ilgili yaptığı yorumlar doğrudur?
Cevap: C) Aylin ve Mehmet


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 222 Ders Kitabı

3) Yukarıda verilen maddelerden hangileri elektrik enerjisini iyi iletmez?
Cevap: C) 2-5-7-8

4) Buna göre, yukarıda verilen çubukları K-L uçlarına sırayla ekliyor. Ampul parlaklığının büyükten küçüğe sıralaması hangi seçenekte doğru verilmiştir?
Cevap: A) II- I- III 

5) Aşağıdaki kaplarda verilen sıvılardan hangileri kullanılarak hazırlanan düzenekler elektrik akımını iletir?
Cevap: D) Yalnız III

6) 6. sınıfta okuyan Şeyma, Fen Bilimleri dersinde elektriksel dirençle ilgili iki deney tasarlamıştır. 1. deneyde ampulün daha az yandığını gözlemlemiştir. Buna göre bu deneyin bağımlı ve bağımsız değişkenleri nelerdir?
Cevap: B) Ampul parlaklığı İletken kablo kalınlığı 

7) Buna göre; Ebru ve Engin’in yaptıkları etkinliklerden sonra ampul parlaklığı nasıl değişir?
Cevap: C) Azalır Artar


6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 221-222-223. Sayfa, Ünite Değerlendirme 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.