Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
26 Eylül 2019, 8:53
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1351

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 204-207-208-209-210-211-212-213. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 204-205-206-207-208-209-210-211-212-213. sayfa cevapları Kara Tren

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 204 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız çevrede en fazla ilgilenilen spor dalı ile ilgili arkadaşlarınıza bilgi veriniz.
Cevap: Futbol ve bisiklet sürme ile en fazla ilgileniliyor. Bu arkadaşlarımla bu aktiviteleri bende yapıyorum. Futbol oynamıyorum ancak bisiklet sürüyorum.

2. Hangi spor dallarıyla ilgileniyorsunuz? Anlatınız
Cevap: Bisiklet sürmek ve yüzme sporlarıyla ilgileniyorum.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 207 Ders Kitabı Cevapları

1. Etkinlik: Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

zemin: Toprak, yer.
mesafe: Hedefe gidilecek yol, uzaklık.
asfalt: Genellikle otoyollarda kullanılan sert yol malzemesi.
çamurluk: Bisiklet ve motosikletlerde sıkça kullanılan yerdeki su ve çamurun sürücüye değmesini engelleyen donanım.
sele: Bisiklet ve motosiklet sürücülerinin oturduğu yere verilen ad.
gidon: Bisiklet ve motosiklet sürücülerinin araca yön verdikleri tutacağın adı.
patika: Toprak ve taşlı yol.
amortisör: Motosiklet ve bisikletlerde sarsıntıyı azaltmak için kullanılan alet.
düzenek: Mekanizma.
kaldıraç: Az güç ile büyük bir yükü kaldırmaya, hareket ettirmeye yarayan büyük sert çubuk
fren: Araba, bisiklet ve motosiklet gibi araçlarda aracın durmasına yarayan mekanizma.
jant: Araç tekerleklerinin sağlam bir şekilde hareket etmesini sağlayan ince kalınlıkta demir.
arazi: Yerleşim yerinden uzak, boş toprak yol.
kambur: Motosiklet ve bisiklet sürücülerinin aracı kullanırken yapmak zorunda kaldıkları pozisyon.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 208 Ders Kitabı Cevapları

2. Etkinlik

A) Okuduğunuz metinden hareketle arkadaşlarınıza yöneltmek üzere sorular oluşturunuz. Sorularınızı oluştururken 5N 1K sorularını kullanınız.
Cevap: 

Kim?: Bisikleti kimler kullanır?
Ne?: Bisiklet sürmeden önce ne takmalıyız?
Ne Zaman?: Bisiklette kullandığımız amortisöre ne zaman ihtiyacımız olur?
Nerede?: Bisikletler nerede kullanılır?
Niçin?: Yarış bisikletlerin niçin rüzgardan az etkilenir?
Nasıl?: Bisikletlerin niçin türleri vardır?


B) Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Bisikletler hangi yönleriyle farklı özelliklere sahiptir? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: Bisikletler rüzgardan az etkileneni, araziye uyumlu olanı, şehir içine uyumlu olanı gibi farklı özelliklere sahiptir.

2. Tur bisikletlerinin özellikleri nelerdir?
Cevap: Bu tarz bisikletlerde bisikletin arkasında bagaj vardır ayrıca farları bulunur.

3. Yarış bisikleti sürücülerinin bisikleti kullanırken öne doğru eğilmelerinin nedeni nedir? Açıklayınız.
Cevap: Rüzgardan en az şekilde etkilenerek hızlarının artmasını sağlamaktır.

4. Yarış bisikletleri ile dağ bisikletlerinin tekerlekleri arasında nasıl bir fark vardır? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Yarış bisikletlerinin tekerleri daha ince ve düzdür çünkü hızlı gitmeleri gerekir. Dağ bisikletleri ise yarış bisikletine göre daha kalın ve sert tekerlere sahip ve patlamayan türden tekerlere sahiptir çünkü arazide patlama riski yüksektir.

5. Bisiklet kullanırken hangi güvenlik önlemlerini almalıyız?
Cevap: Bisiklet kullanırken, kask, eldiven, dizlik, dirseklik ve dağ bisikleti kullanacaksak koruyucu yelek takmalıyız.

6. Spor yapmak yaşamımızı nasıl etkiler? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Spor yaparak yaşam süremizi uzatabilir ve daha dinç olabiliriz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 209 Ders Kitabı Cevapları

3. Etkinlik: Okuduğunuz metinden hareketle öznel ve nesnel cümleler oluşturarak bu cümleleri örnekteki gibi aşağıya yazınız.

Öznel Yargılar:

  • Yarış bisikletlerinin görünüşleri dağ bisikletlerine göre daha hoştur.
  • Bisiklet kullanmak için kask takmak yeterlidir.
  • Bisiklet diğer sporlardan daha eğlencelidir.

 

Nesnel Yargılar: 

  • Vitesli bisikletlerde büyük çarklar bulunur.
  • Yarış bisikletleri düz ve asfalt gibi yollarda gitmek için özel tasarlanmıştır.
  • Bisiklet sürücüsü hareket etmek için pedal çevirir.

4. Etkinlik: Aşağıdaki görselden hareketle öğretmeninizin belirleyeceği bir konu ile ilgili zihinsel bir konuşma planı yaparak hazırlıklı konuşma yapınız

Belirlediğim kelime: Sağlık

Sağlık yer yüzünde parayla alınamayacak nadir özelliklerdendir. Sağlık parayla alınamaz ve elimizden gitmedikçe sağlığın kıymetini çok zor anlarız. Sağlık bizi ayakta tutan, hasta olmamızı engelleyen şeydir. Bu nedenle sağlığımızın kıymetini gitmeden önce anlamalı ve gitmemesi için tedbirler almalıyız. Düzenli beslenmek, spor yapmak gibi aktiviteler sağlıklı olmamızı sağlar.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 210 Ders Kitabı Cevapları

5. Etkinlik: Aşağıdaki tabloya, dürüst oyun (fair play) ruhuna uygun olarak yapılması gereken davranışlara örnekler yazınız.

Oyuncu Olarak Yapmam Gerekenler:  Kural dışı hareket yapmamalı, istemeden kural dışı hakaret yaptığı zaman bunu söylemeli, rakibine karşı saygılı olmalı, hile yapmamalıdır.

Seyirci Olarak Yapmam Gerekenler: Rakip takımın seyircilerine saygısızlık yapmamalı, hakaret içerikli sözler söylememeli, taşkınlık çıkaracak hal ve hareketlerden uzak durmalı, holiganlık yapmamalı.


6. Etkinlik

A) Aşağıdaki cümleleri okuyarak altı çizili kelimelerin cümlelere kattığı anlamları açıklayınız.

1-) Benzetme anlamı katmıştır.
2-) Zaman belirtmiştir.
3-) Karşıtlık ilişkisini belli etmiştir.
4-) Yaklaşma manası katmıştır.
5-) Amaç-sonuç ilişkisi katmıştır.


B) Aşağıdaki cümlelerde tek başına anlamı olmayan kelimeleri bularak örnekteki gibi noktalı yerlere yazınız.

Yarışma gününe kadar çok çalışmalısınız. …..kadar…..
Akrabalarını ziyaret etmek üzere memleketlerine gittiler. …..üzere…..
Kitaplarım ile geçirdiğim zamanları dünyalara değişmem. …..ile…..
Atatürk’e göre sporcu ahlak sahibi olmalıdır. …..göre…..

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 211 Ders Kitabı Cevapları

C) Aşağıda verilen kutulardan dörder kelime seçerek içinde bu kelimelerin geçtiği hikâye edici bir metin yazınız.

1. Kutudan seçtiğim kelimeler: spor, rakip, yarışma, kaybetme
2. Kutudan seçtiğim kelimeler: göre, kadar, rağmen, için

SPOR

Spor sağlık hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Spor ülkemizde genellikle futbol ile anılır. Sahalarda futbol oyuncularından çok seyircilerinin holiganlık yaparak bizi sprodan soğuttukları acı bir gerçektir. Holiganlık yapan taraftarlar kaybettikleri zaman işi eyleme kadar dökebiliyor ve karşı takım oyuncu ve taraftarlarına hakaret ve şiddete başvurabiliyor. Bir yıla göre holiganlık azalmıştır. Son zamanlarda başa gelen deneyimli kulüp başkanları bunun yarı yarıya kadar düşmesine katkı sağlamışlardır. Ancak onca uyarıya rağmen halen ülkemizde az da olsa bu holiganlığı devam ettirenler mevcuttur. Bunun içinde devlet tedbirlerini alıyor…

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 212 Ders Kitabı Cevapları

7. Etkinlik: Aşağıdaki tabloyu, tablonun üstünde verilen bilgiler doğrultusunda doldurunuz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 212 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 213 Ders Kitabı Cevapları

8. Etkinlik

A) İyi bir spor ayakkabıyla ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyunuz.

B) Yukarıda verilen bilgiler, günümüzdeki spor ayakkabıların özellikleridir. Bu bilgilere hayal gücünüzü ekleyerek yeni bir spor ayakkabı tasarlayınız. Tasarımınızı aşağıya yazarak anlatınız.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 213 Ders Kitabı Cevapları

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sağlıklı bir yaşam için nasıl beslenmeliyiz? Araştırınız.
Cevap: Sağlıklı bir yaşam için dengeli ve düzenli beslenmeliyiz. Günde 3 öğün yemek yemeli ve ara öğünlerde meyve-sebze tüketmeliyiz. Sağlıklı bir yaşam için kahvaltı günün en önemli öğünüdür. O gün enerjik olabilmek için kahvalatıda faydalı olan yiyeceklerden süt, yumurta, peynir gibi yiyecek-içecekler tüketmeliyiz.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 200-201. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.