Cevap Yaz
16 Mayıs 2022, 10:24 - Sena Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 242-246-247-248-249. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 242-246-247-248-249. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Evet Efendim Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 6. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 242-246-247-248-249 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 242-246-247-248-249. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 242-246-247-248-249. Sayfa Cevapları Evet Efendim

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 242 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hacivat ve Karagöz ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:  Hacivat ve Karagöz karşılıklı konuşmaya  ve taklide dayanan ikisinin de yaşayıp yaşamadıkları bilinmiyor. Oyunda  baş hareketleriyle değişimler yapılır. Haklarında anlatılanlar rivayete dayanır. Başları kesilerek öldürüldükleri söylenir.


2. İletişimde nezaketin önemiyle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Karşılıklı iletişimin kuvvetli, sağlıklı ve saygıya dayanması için iletişimde nezaketli olunmalıdır.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 246 Ders Kitabı Cevapları

1. Etkinlik

A) Okuduğunuz metinde geçen ve aşağıda sözlükteki anlamları verilen kelimeleri bularak peteklere yerleştiriniz.

1. Arka tarafında kırmaları çok, bacakları dar bir pantolon türü.
→ POTUR

2. Hukukçuların, üniversite öğretim üyelerinin, din adamlarının, mezuniyet törenlerinde öğrencilerin elbise üstüne giydikleri uzun, yanları geniş, düğmesiz giysi.
→CUBBE

3. “Saygı göstermek, saymak, değer vermek” anlamında kullanılan, iki kelimeden oluşan fiil.
→ ITIBAK ETMEK

4. Yazı yazmak, desen çizmek veya basmak için kullanılan, türlü renklerde sıvı madde.
→ MÜREKKEP

5. Evlere, çeşmeden su taşımayı iş edinmiş olan kimse.
→ SAKA

6. “Uygun, yerinde, beğenilen, hoş görülen, kabul edilen” anlamlarında kullanılan bir kelime.
→ MÜNASİP

7. “Seyrek olarak, arada bir, bazen, zaman zaman” anlamlarında kullanılan bir ikileme.
→ ARADA SIRADA

8. Büyük ve gösterişli ev.→ KONAN

9. “Bir yere çakmak, çivilemek” anlamında kullanılan bir fiil.→ MIHLAMAK


B) Yukarıdaki kelimelerin anlamlarına uygun şekilde kullanıldığı bir konuşma yapınız.
Cevap: Nezaketli bir toplum her zaman daha çağdaş ve ileri bir seviyede olmaktadır ve başka toplumlarda bu nezakete ıtıbak etmektedirler.  Nezaketi yaşam tarzı haline getirip hayatlarına mıhlayan bu toplumların çoğu mürekkebi yalamış toplumlardır. Nezaket görgüden gelmektedir ve görgü aile ile başlayıp okullarda eğitim ile pekiştirilmelidir.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 247 Ders Kitabı Cevapları

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin başlığıyla içeriği arasında nasıl bir ilişki vardır? Anlatınız.
Cevap: Metnin başlığı metinde sürekli tekrarlanmaktadır. 


2. Hacivat, Karagöz’e neden nezaket ifadelerini öğretmek istemektedir? Açıklayınız.
Cevap: Hacivat, Karagöz’ün kendisi gibi saygın birisi olması için nezaket ifadelerini öğretmek istemektedir.


3. Karagöz nasıl biridir? Metinden örnekler vererek anlatınız.
Cevap: Karagöz söylenenleri sürekli olarak yanlış anlayan ve okuma yazması olmayan biridir.


4. Metnin sonunda Hacivat, Karagöz’e neden kızmaktadır? Açıklayınız.
Cevap: Metnin sonunda Hacivat, Karagöz’e “Evet efendim, öyledir efendim, münasiptir efendim.” dediği için kızmaktadır.


5. Görgü kurallarına uymak bize neler kazandırır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Görgü kurallarına uymak bize saygınlık kazandırır. Sosyal çevremizle iletişimimizin daha ciddi ve sağlıklı olmasını sağlar.


3. Etkinlik

A) Aşağıda verilen özelliklerden, okuduğunuz “Evet Efendim” metninde görülenleri örnekteki gibi yuvarlak içine alınız. Bu maddelerin rakamlarına karşılık gelen harfleri bulmacadan bularak metnin türüne ulaşınız.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 247 Ders Kitabı Cevapları


B) Yaptığınız bir hatadan dolayı anne, baba veya bir arkadaşınızdan özür dileyeceğiniz bir sahneyi kurgulayarak okuduğunuz “Evet Efendim” metninin tür özelliklerine uygun bir metni defterinize yazınız.
Cevap: 

Anne: Aslı buraya bakar mısın?
Zehra: Efendim annecim?
Anne: Buraya meyve suyunu sen mi döktün?
Zehra: Hayır ben dökmedim annecim.
Anne: Doğruyu söyle Zehra, sadece bilmek istiyorum. Ayrıca evde senden başka kimse yoktu ki!
Zehra: Evet annecim ben döktüm. Döktüğüm için özür dilerim.
Anne: Döktüğün için değil yalan söylediğin için özür dilemelisin. Yalan çok kötü bir davranıştır. Bir daha ne olursa olsun yalan konuşma olur mu?
Zehra: Tamam annecim. Bir daha yalan söylemeyeceğim.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 248 Ders Kitabı Cevapları

5. Etkinlik

Aşağıdaki soy ağacında verilen akrabalık ilişkilerini açıklayan cümlelerden hareketle soy ağacını çözümleyiniz. Daha sonra soy ağacı ile ilgili soruları yanıtlayınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 248 Ders Kitabı Cevapları1

Sorular:
1. İrem’in eşi kimdir?
Cevap: İrem’in eşi Tolga’dır.


2. Şule’nin kayınbabası kimdir?
Cevap: Şule’nin kayınbabası Ali’dir.


3. Hasan Bey ile Yeşim Hanım’ın en büyük torunu kimdir?
Cevap: Hasan Bey ile Yeşim Hanım’ın en büyük torunu Ceren’dir.


4. İkizlerin teyzesi kimdir?
Cevap: İkizlerin teyzesi Sevim’dir.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 249 Ders Kitabı Cevapları

6. Etkinlik

A) Aşağıdaki cümlelerde yer alan ünlemleri karşıladıkları duygularla örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 249 Ders Kitabı Cevapları


B) Okuduğunuz metinde yer alan ünlemleri ve karşıladıkları duyguları örnekteki gibi aşağıya yazınız.
Cevap:

Aferin Karagöz’üm!→  Beğenme, takdir etme.
Yaparım öyleyse be Hacivat!→ Coşku, sevinme.

Tuh, Allah iyiliğini versin!→ Kızgınlık.


7. Etkinlik

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinde boş bırakılan yerleri metnin akışına ve anlam bütünlüğüne uygun şekilde doldurunuz.
Cevap:

Hamza: (…)
Hatice: (…)
Hamza: (…)
Hatice: (…)
Hamza: …..Bu site güvenilir midir?………
Hatice: Tabii ki güvenlidir. Zaten “gov” veya “edu” uzantılı siteler tamamen güvenlidir.
Hamza: Bunu öğrendiğim iyi oldu. Bundan sonra …..bu uzantıları kullanarak araştırmalarımı yapar biletlerimi alırım……….
Hatice: Ben zaten güvenli internet konusunda buna hep dikkat ederim.
Hamza: Teşekkür ederim Hatice. Ben de biletimi alıp tiyatroya geleyim o zaman.


GELECEK DERSE HAZIRLIK

“İyilik” konulu bir haber metni araştırınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 249 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 242-246-247-248-249. Sayfa, Evet Efendim Metni Cevapları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.