Cevap Yaz
5 Haziran 2022, 21:41 - Sena Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 264-265-266-267-268-269. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 264-265-266-267-268-269. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Hecettepe Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 6. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 264-265-266-267-268-269 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 264-265-266-267-268-269. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 264-265-266-267-268-269. Sayfa Cevapları Hacettepe

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 264 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız yerin ismi ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Eski uygarlıklardan Hitit prenslikleri birleşerek Hattena Krallığı kumuşlardır. Hatay ismi de geçmişten günümüze Hattena isminin evrilmesiyle oluşmuştur.


2. Wolfgang von Goethe (Volfgang von Gote)’nin “En büyük hazine kanaatkâr olmaktır.” sözünün sizde çağrıştırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.
Cevap: En büyük zenginliğin elinde olan ile yetinmek olduğunu anlıyorum. 


Dinleyeceğiniz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıdaki görsellerden hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahminlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Metnin konusu zengin bir adamın Allah’a şükür etmesi olabilir.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 265 Ders Kitabı Cevapları

1. Etkinlik

A) Aşağıda, dinlediğiniz metinde geçen bazı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları verilmiştir. Kelimelerle anlamları örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:

….Derman…: İlaç, şifa.

….Kiler…: Evlerde yiyecek, içecek ve erzakın saklandığı oda, ambar veya dolap.

…Lokman….: Ağza bir defada alınıp götürülen yemek parçası, sokum.

….Divan…: Yüksek düzeydeki devlet adamlarının kurduğu büyük meclis.

…Som….: Değerli madenlerin ve cevherlerin katışıksız, saf hâli.

…Bozkır….: Sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız, kıraç, doğal alan.

…Hırka….: Genellikle soğuktan korunmak için giyilen, kumaştan, bazen içi bez pamukla beslenmiş, ceket biçiminde giysi.

….Adak…: Adanılan şey, nezir.

….Bayır…: Küçük yokuş, belen.

…Hacet….: İhtiyaç, gereksinim.

….Sofran…: Süsengillerden, baharda çiçek açan, soğanlı bir kültür bitkisi.

…Debdebe….: Gösteriş, görkem.

….Çil…: (Altın ve para için kullanıldığında) yeni ve parlak.

….Diyar…: Ülke, yurt.

….Sini…: Üzerinde yemek de yenilebilen, yuvarlak, bakır veya pirinçten büyük tepsi.


B) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri bulmacada bularak renkli kalemle işaretleyiniz. Bulmacada işaretlemediğiniz harfleri kullanarak ulaşacağınız cümleyi bulmacanın altına yazınız.
Cevap:

Ulaştığım cümle: Aç Gözlü Olmak İnsanı Çok Büyük Felaketlere Sürükleyebilir
6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 265 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 266 Ders Kitabı Cevapları

C) Bulmacaya yerleştirdiğiniz kelimeleri aşağıya alfabetik sırayla diziniz.
Cevap:

1. Adak
2. Bayır
3. Bozkır
4. Çil
5. Debdebe
6. Derman
7. Divan
8. Diyar

9. Hacet
10. Hırka
11. Kiler
12. Lokman
13. Safran
14. Sini
15. Som


2. Etkinlik

A) Aşağıda, “Hacettepe” metninden alınan bazı deyimler verilmiştir. Bu deyimlerin anlamlarını tahmin ederek aşağıya yazınız.
Cevap:

Hüküm sürmek: Yönetimde olmak, yönetmek.

Kabına sığmamak: Sabırsız olmak.

Ağzı kulaklarına varmak: Sevinmek, mutlu olmak.

Ocağına düşmek: Yardıma muhtaç olmak.

Şafak atmak: Birden bire önemli bir durumla karşılaşmak.


3. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metinde geçen padişahın kişilik özellikleri nelerdir?
Cevap: Padişah sahip oldukları ile yetinmeyen, şükretmeyen, aç gözlü bir insanmış.


2. Padişah Hacettepe’ye niçin gitmiştir? Amacına ulaşabilmiş midir? Anlatınız.
Cevap: Padişah Hacettepe’ye Allah’tan daha çok altın istemek için gitmiş. Amacına da ulaşmış. Tuttuğu her şey altın oluyormuş. Ama bu durumdan kısa süre sonra pişmanlık duymuş.


3. Padişah, dileği kabul olduktan sonra neler yaşamıştır?
Cevap: Her tuttuğu şey altın olmuş. Buna sevinse de karnı acıktığında yemek yemek istemiş. Yemek yiyecekken tuttuğu her şey altın olduğundan aç kalmış. Bu durum onu kötü etkilemiş ve u duayı ettiği için pişmanlık duymuş.


4. Gerçekleşmesini istediğiniz bir dileğinizi anlatınız. Bu dileğinizin gerçekleşmesinin hayatınıza olumlu ve olumsuz etkileri neler olurdu? Açıklayınız.
Cevap: Okulumu bitirip beden eğitimi öğretmeni olmak istiyorum. Bu dileğim hayatımı olumlu etkileyeceği kısım hem sevdiğim bir işi yapmış olacağım hem de para kazanacağım. Olumsuz etkileyeceği kısım ise ailem doktor olmamı istiyorken beden eğitimi öğretmeni olmak onları üzecektir.


5. “Kanaat” ve “mutluluk” arasında nasıl bir ilişki vardır? Yaşamınızdan örnekler vererek anlatınız.
Cevap: Kanaat elindeki ile yetinmektir. Elimizdekiler ile yetinmeyi bildiğimizde hiçbir zaman eksik hissetmeyeceğiz böylelikle de daima mutlu oluruz. Fakat kanaatkar olamazsak eğer her zaman daha fazlasını ve daha iyisini isteyeceğimizden mutlu olamayız.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 267 Ders Kitabı Cevapları

4. Etkinlik

Aşağıdaki bölümleri metinden yararlanarak doldurunuz.
Cevap:

Gerçek Hayatta Karşılaşılabilecek Olaylar: İnsanların dua etmesi.

Gerçek Hayatta Karşılaşılamayacak Olaylar: Padişahın dokunduğu her şeyin altına dönüşmesi.


5. Etkinlik

“Elinizde sihirli bir değnek olsaydı hayatta neleri değiştirmek isterdiniz?” sorusundan hareketle bir metin yazınız. Yazınızda yıl boyunca öğrendiğiniz deyim ve atasözlerinden yararlanınız.
Cevap: Elimde sihirli bir değneğim olsaydı çocukların ve hayvanların daima sevildiği, şiddet görmediği, mutlu olduğu, eşit şartlarda yaşadıkları ve savaşların olmadığı bir dünya olmasını sağlardım. 


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 268 Ders Kitabı Cevapları

6. Etkinlik

B) Arkadaşlarınıza “cömertlik, mutluluk, yardım” konularından biri ile ilgili bir fıkra anlatınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 268 Ders Kitabı Cevapları


7. Etkinlik

Sahip olduğu şeylerden hiçbir zaman memnun olmayan, sürekli şikâyet eden bir arkadaşınız olsaydı onu bu huyundan vazgeçirebilmek için neler yapardınız? Örneklerle anlatınız.
Cevap: O arkadaşıma ondan daha kötü durumda olan insanların durumlarını anlatır, etrafımda var ise gösterir, daima şükretmemiz gerektiğini, bu zor günlerin geçici olduğunu, o sahip olduğu hayattan memnun değilken bir ekmeğe bile muhtaç olan çocukların olduğunu anlatırdım.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 269 Ders Kitabı Cevapları

8. Etkinlik

B) Okuduğunuz metni, metnin kahramanlarından biri olan Roza’nın ağzından özetleyiniz.
Cevap: Sevdiğim bey Ali Reis varlıklı bir adamdı. O bana, ben ona birbirimize çok düşkündük. İçi fil dişinden dışı Hint işinden olan ormanın içinde güzel bir yere bir saray yaptırmıştı. Sarayımızda sevinç huzur ve mutluluk ile yaşarken Ali Reis denize çıkmak istedi. Takasına binip hırçın Karadeniz’e açıldı. Bu çetin ve fırtınalı havada bir daha da dönmedi.

Herkes ümidini kesmişti ama ben hiç kesmemiş hep beklemiştim. Günlerce ağlaya ağlaya sarayın penceresinde yolunu gözledim. Günler birbirini kovalarken ne giden ne gelen olmuş bende içimi türkülere döker oldum. Artık dayanamayacağım bir duruma geldiğimde bir not bırakarak şehri terk ettim. Halk buna çok üzülmüş şehrin adını Roza koymuştu. Zaman ile söylene söylene Rize adını aldı.


6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 264-265-266-267-268-269. Sayfa, Hacettepe Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.