6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 255-256-257-258. Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Herkes Sanatkar Olamaz konusunun yer aldığı 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 255-256-257-258 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. “Sanatçı” sözcüğünün çağrıştırdığı kavramları boşluklara yazınız.
Cevap:
Sanatçı:
2. En sevdiğiniz sanatçı kimdir? Onu çok sevmenizin sebebi nedir?
Cevap: En sevdiğim sanatçı Aşık Veysel’dir. Çünkü zor yaşamına rağmen her zaman iyi niyetli, vefalı, merhametli kalabilmiş ve bu özelliklerini şarkılarına da yansıtmıştır.
a. Metinden alınan aşağıdaki sözcükleri örnekteki gibi bulmacada bulunuz. Sözcükler, yukarıdan aşağıya veya soldan sağa yerleştirilmiştir.
Cevap:
b. Bulduğunuz sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi, TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Ardından bu sözcükleri ve sözcüklerin anlamlarını oluşturduğunuz “Benim Sözlüğüm” defterine ekleyiniz.
Cevap:
Sahne
Tahminim: Gösterinin yapıldığı alan.
Sözlük Anlamı: Yerden yüksek yapılmış, gösterilerin yapıldığı alan.
Ataşe
Tahminim: Elçi, uzman.
Sözlük Anlamı: Uzman olduğu alanda elçi olan.
Perde
Tahminim: Sahneyi kapatan büyük, uzun bez.
Sözlük Anlamı: Sahneyi gösteri yapıldığı an dışında örten örtü.
Mebus
Tahminim: Milletvekili.
Sözlük Anlamı: Milletvekili.
Vekil
Tahminim: Kendi görevin yerine başkasını koymak.
Sözlük Anlamı: Başkasının yerine yetki verebilmek.
Reisicumhur
Tahminim: Cumhurbaşkanı.
Sözlük Anlamı: Cumhurbaşkanı.
Sanatkar
Tahminim: Yetenekleri ile ortaya eser çıkaran.
Sözlük Anlamı: Sanatçı.
Vakfetme
Tahminim: Bir şeyi başkasına vermek.
Sözlük Anlamı: Bir şeyi bir niyet için adamak.
Çağdaş
Tahminim: İleri görüşlü, görmüş, geçirmiş.
Sözlük Anlamı: Modern, yaşadığı çağa ayak uyduran.
Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Muhsin Ertuğrul ve arkadaşlarını sevindiren olay nedir?
Cevap: Muhsin Ertuğrul ve arkadaşlarını sevindiren olay yeni sahne kurulmasıdır.
2. Muhsin Ertuğrul, Mustafa Kemal Atatürk’ten ne istemiştir?
Cevap: Muhsin Ertuğrul, Mustafa Kemal Atatürk’ten bir tiyatro okulu istemiştir.
3. Metni etkileyici buldunuz mu? Açıklayınız?
Cevap: Metni etkileyici buldum. Çünkü Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önemi vurgulamıştır.
4. Metinde, Atatürk’ün hangi özelliği ön plana çıkmaktadır?
Cevap: Metinde, Atatürk’ün sanata ve sanatçıya önem verdiği ön plana çıkarılmıştır.
5. “Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz; fakat sanatkâr olamazsınız.” sözünü açıklayınız.
Cevap: Mustafa Kemal Atatürk, bu sözleriyle sanatkar olmanın özel, yetenek gerektirdiğini ve herkesin sanatkar olamayacağını vurgulamaktadır.
Dinlediğiniz metnin konusu ve ana fikrini yazınız.
Cevap:
Metnin konusu: Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata ve sanatçıya önem vermesi.
Metnin ana fikri: Herkesin sanatkar olamayacağı ve sanatkarın bir görüşe, yeteneğe sahip olması gerektiği.
a. Aşağıda verilen bilgilerden hangileri “Herkes Sanatkâr Olamaz” metninin bir özelliğini yansıtmaktır? Belirlediğiniz cümlelerin sonuna “ ✓ ” işareti koyunuz.
Cevap:
b. “a” maddesinde yaptığınız işaretlemelerden hareketle “Herkes Sanatkâr Olamaz” adlı metnin türünün aşağıdakilerden hangisi olduğunu işaretleyiniz?
Cevap: A) Anı
Sınıfta, “sanatın insanlık için önemi” konulu bir tartışma gerçekleştiriniz. Tartışma sırasında birbirinizin haklarına saygı gösteriniz. Tartışmadan elde edilen sonuçları tahtaya yazınız.
Cevap: Sanat insanlık için önemli bir yere sahiptir. Çünkü sanat bir milletin görüşlerini, gelişimini, ileri görüşlülüğünü, yeteneğini, olaylarla bakış açısını ve sahip oldukları yetenekleri temsil eder. Sanat insanlığın duygularını, düşüncelerini, yaşanmışlıklarını ve hayallerini somut hale getirmesidir.
Aşağıda verilen yazma alanına herhangi bir anınızı yazınız.
Cevap: Yaz tatiline girmeden önceki hafta tarih öğretmenim Tahir Bey, Ankara, Anıtkabir’e bir gezi düzenlemişti. Bu geziyi yıllardır bekliyordum çünkü hiç gidememiş ve görememiştim o kutsal yerleri. Gezi günü sınıf arkadaşlarım ve Tahir öğretmenim ile birlikte Ankara’ya gitmiş, Anıtkabir’e ayak basabilmiştik. Heyecandan her bir karışını üç dört defa inceliyor her yerin fotoğrafını çekiyordum. Benim için unutulmaz ve heyecan verici bir gezi günü olmuştu.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.