Cevap Yaz
24 Kasım 2022, 3:21 - Sena Yazdı

Afyon Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB)

Afyon Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Afyon konusuna ait çalışmalarının bulunduğu 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 144-146-147-148-149-150-151 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Afyon Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB)

Afyon Metni Cevapları ve Çalışmaları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 144-146-147-148-149-150-151 Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

1. Evliya Çelebi ve “Seyahatname” hakkında yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Evliya Çelebi 17. yüzyılda yaşamış bir evliyadır. Türk tarihinin en öneli gezginlerindendir. Bir gün rüyasında Peygamber Efendimizi görüyor ve ”Şefaat Resulullah” demek isterken ”Seyahat Resulullah” der ve duası o an kabul olur. Bu sayede ömür boyu seyahat etmiştir.


2. Gezdiğiniz bir yerin tarihî ve doğal güzellikleri hakkında arkadaşlarınıza bilgi veriniz.
Cevap: Hz. Süleyman Cami Diyarbakır Sur ilçesinde yer alan Anadolu’nun en eski camilerinden biridir. İnaloğulları beyliği tarafından inşa edilmiş ve içerisinde bulunan mezarlardan ötürü buraya 27 sahabe türbesi ismi de verilmiştir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik

A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten ve TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nden bulunuz.
Cevap:

Güzergah: Uğranılarak geçilen yol.

Emektar: Bir işte uzun süre çalışmış, emek vermiş kişi.

Haşhaş: Asya ve Afrika’da yetişen, tohumundan yağ çıkarılan otsu bitki.

Kaplıca: Sıcak yeraltı sularından yararlanmak için kurulan tesisler. 

Rota: Bir gemi veya uçağın gideceği yere önceden belirlenmiş yol.

İpin ucunu kaçırmak: Ölçüyü kaçırmak.

Bükme: Başka yöne çevirmek, şeklini bozmak.

Caba: Karşılıksız alınan şey.


B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından üç tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.
Cevap:

  • Haşhaşlı kek yaptım.
  • Bu olayın ipinin ucu kaçtı.
  • Uçağın rotası değişmiş.

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar ve ailesinin gezecekleri yerlerin özelliklerini araştırma sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Yazar ve ailesi gezecekleri yerlerin tarihi önemini anlamak, nerelere gidebileceklerini bilmek, nerede konaklayabileceklerini ve nerelerde yemek yiyebileceklerini öğrenmek için araştırma yapıyorlar.


2. Afyon’a komşu olan iller hangileridir?
Cevap: Afyon’a komşu olan iller; Uşak, 
 Denizli, Kütahya, Isparta, Konya ve Eskişehir’dir.


3. Metinde, Afyon’a ait hangi tarihî ve doğal güzelliklerin adı geçmektedir? Açıklayınız.
Cevap: Metinde Afyon’un Karahisar Kalesi, Kaya kiliseleri, İhsaniye Kervansarayı gibi tarihi güzelliklerinin, Emre Gölü, Kayıhan Göynüş Vadisi gibi de doğal güzelliklerinin adı geçmektedir.


4. Yazarın Afyon gezisinde en ilginç bulduğu şey nedir?
Cevap: Yazarın Afyon gezisinde en ilginç bulduğu şey çamur banyosudur.


5. Ülkemizin hangi şehirlerini gezip görmek istiyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Karadeniz’i gezip görmek istiyorum. Yemyeşil çay tarlalarını, temiz ve serin havasını hissetmeyi istiyorum ve merak ediyorum.


6. Bir şehir kuracak olsanız şehrinizin hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Açıklayınız.
Cevap: Bir şehir kuracak olsam her yerin ağaçlarla yeşillerle donatılmış olmasını, evlerin dışının ağaç dallarıyla kaplı olmasını ve hiç bir zehirli gaz, duman aletin girmeyeceği, kullanılmadığı bir şehir  isterdim.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları MEB Yayınları

3. Etkinlik

B) Yukarıdaki metinden hareketle kendi dünyanızın harikalarını anlattığınız bir konuşma yapınız.
Cevap: Dünyamız birbirinden güzel tarihi, doğal güzellikleri barındıran, verimli toprakları, vefalı, merhametli ve gönlü temiz insanları olan bir yerdir. Dünyamızı güzel yapan içinde yaşayan ve güzelleştiren insanlarıdır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları MEB Yayınları

4. Etkinlik

Afyon gezisine katılan yazar, Afyon’daki çiçekçilerden birine girerek annesi için bir buket hazırlatmıştır. Grafikteki sütunlar çiçek türlerini, grafiğin sol tarafındaki sayılar ise bukette yer alan çiçek sayılarını göstermektedir. Bukette bir tane kırmızı gül bulunmaktadır. Diğer sütunlardaki çiçek türlerini aşağıdaki bilgilerden hareketle siz yazınız.Sorular:

1. Hangi iki çiçek türünün sayılarının toplamı 17’dir?
Cevap: Beyaz papatya ve sarı papatya çiçek türlerinin toplamı 17’dir.


2. Size göre soldan 4. sütun hangi çiçek türünün sayısını göstermektedir?
Cevap: Soldan 4. sütun zambağı göstermektedir.


3. En az sayıdaki çiçek türü sayısı ile en çok sayıdaki çiçek türü sayısının toplamı kaçtır?
Cevap: En çok sayısı: 9, en az çiçek sayısı: 1→ 10’dur.


4. Grafikteki çiçek isimlerini sağdan sola doğru sıralayınız.
Cevap:

  • Beyaz papatya
  • kırmızı gül
  • beyaz karanfil
  • zambak
  • pembe karanfil
  • sarı papatya
  • kırmızı karanfil

5. Etkinlik

A) Aşağıda verilen özelliklerden hangileri okuduğunuz “Afyon” metninde görülmektedir? Yanlarına çarpı (X) işareti koyarak belirtiniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 148 Ders Kitabı Cevapları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları MEB Yayınları

B) Yukarıda özelliklerini işaretlediğiniz metin türü aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Gezi Yazısı


C) “Afyon” metninin tür özelliklerini taşıyan bir metin yazınız. Metninize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 149 Ders Kitabı Cevapları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları MEB Yayınları

6. Etkinlik

Okulunuzda yürüttüğünüz bir proje kapsamında sınıf olarak gezi düzenleyeceğinizi hayal ediniz. Bu gezinin planını yaparak aşağıdaki formu doldurunuz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 150 Ders Kitabı Cevapları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 151 Cevapları MEB Yayınları

7. Etkinlik

Etkinlik A) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Sıfat tamlamalarını bularak örnekteki gibi altlarını çiziniz.
Cevap:

Yeni doğan güneşi seyrediyoruz.
Balıkçıların kovalarında irili ufaklı balıklar var.
Eğlenceli bir gezi olacağa benziyor.
Kız Kulesi, masalsı bir kuledir.
Her yerde tarihî yapılar var.
Bugün ilginç bir efsane dinledik.


B) Aşağıdaki atasözlerini sıfatlar ve isimler bölümlerinden uygun sözcükleri seçerek örnekteki gibi tamamlayınız.
Cevap: 

1. KESKİN SİRKE küpüne zarar
2. İŞLEYEN DEMİR pas tutmaz.
3. ACI PATLICAN kırağı çalmaz.
4. AÇ TAVUK kendini buğday ambarında sanır.
5. AK AKÇE kara gün içindir.


Gelecek Derse Hazırlık

Yaşadığınız çevredeki su kaynakları ile ilgili bilgi toplayınız.
Cevap:

  • Barajlar
  • Göller
  • Akarsular
  • Irmaklar

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.